torsdag 28 februari 2013

Dyrare & konstigt

Systemfel
Vi har ett systemfel på byggmarknaden. Redan idag är kraven runt byggarbeten väldigt kostnadsdrivande. Allt fler svenskar har inte råd att köpa eller hyra det som byggs i de regioner som växer och som kan erbjuda jobb och nära tillgänglighet till samhällsservice. Nu hotar strejker inom byggbranschen. Skall en redan för dyr byggsektor bli ännu dyrare? Är det rimligt att väldigt många svenskar måste ha stora bidrag för att kunna flytta hemifrån eller att flytta till de orter som erbjuder jobb? Vi måste nu kraftsamla och hitta en hållbar väg framåt! Vad tycker du?
http://www.di.se/artiklar/2013/2/28/svarlost-byggstrejk-hotar/

Ännu tråkigare
Är kvinnor generellt klokare än män? Många tycks anse det. Om det stämmer allt fler kvinnor funderar att lägga sin röst på Sverigedemokraterna då börjar ett mindre problem bli allt större. Allt fler svenskar uttrycker sitt missnöje över bristen på arbetsmöjligheter och brister inom flyktings, invandrings och integrationspolitiken. Vad tror du krävs av andra partier för att inte det främlingsfientliga och förändringsrädda SD skall få allt mer stöd?
http://www.di.se/artiklar/2013/2/28/kvinnorna-lyfter-sd/


3 kommentarer:

 1. Byggbranschen är helt enkelt en del av samhället som överhuvudtaget inte fungerar. I massor av år så har den misshandlats och sönderreglerats. Det är nästan så att läget är så genomdåligt att man borde, nästintill, riva upp precis alla regler och avtal, och börja om från början igen.

  Kanske borde man titta mer utförligt hur situationen ser ut i andra länder. Är läget bättre där? Jag är inte säker på det, men tror nog att det ändå finns mycket att lära. Sämre kan det inte gärna bli.

  Någon form av extrem lösning kunde vara att man inrättar halvt ideella byggnadshyttor. Alltså sammanslutningar, som delvis drivs av intresse och glädje, lite delvis som hobbyprojekt. Med äldre hantverkare kanske, som ledande krafter. Där bostadsintresserade fick anmäla sig. Och delta i gemensamma projekt. Där man, delvis utanför alla normala vinstkrav, kunde bygga bostäder åt sig själva. Och inte bara enfamiljshus då, utan också större bostadsbyggen. Då det plötsligt kunde gå att återföra gamla hederliga kvalitetskrav på hantverk, känsla, lokalanpassning och individualism. Jobbar man med sitt eget boende så blir ju motivationen något helt annat. Och jobbar man utan de få stora bolagens kortsiktiga vinstkrav, så skulle man kunna lägga energi på verklig kvalitet istället.

  Där samhällets stöd bara skulle behöva bestå av hjälp till handledare, pappersarbete och lite underlättande åtgärder. Är man riktigt radikal så kan man kasta in alternativa vägar för materialinköp också. När man ändå håller på.

  En sådan här typ av upplägg skulle vara praktiskt möjligt om man verkligen ville. Men naturligtvis gjorde man sig enormt ovän med hela den befintliga branschen. Självklart. Motarbetandet skulle bli halvastronomiskt.

  Lite åt det här hållet har man arbetat i östeuropa efter det att muren föll. Och också efter att andra världskriget upphörde. När prioriteten var på att bygga bra, snabbt, snyggt och kvalitativt. Inte att mata investerare med pengar eller förverkliga politiska drömmar.

  När det gäller sverigedemokraterna så kommer de förmodligen, min gissning, att medvetet satsa på kvinnorna i kommande kampanjåsikter. Rikta in sig på välfärdssystemet, och delvis kopiera socialdemokraternas retorik. Fast förespråka en annan typ av förklaringsmodell, och lösning. (Vi vet vilken). Förmodligen kan de bli väldigt framgångsrika om de gör kampanjandet lite metodiskt och taktiskt.

  Att bemöta SD är förstås lite svårt, eftersom det genast blir så infekterat. Men att fördumma dem på ett förenklat sätt tror jag inte är framkomligt i längre perspektiv. Man måste istället hitta tydliga alternativ. Absolut inte förringa problemen. Sakpolitiskt ge bättre lösningar. Långsiktigt mer trovärdiga.

  SvaraRadera
 2. Kloka synpunkter kopplat till SD och deras sannolika taktik framöver.

  Jag tror oxå att det bästa att göra är att strukturera om bygg och bostadssektorn i grunden. Varför inte en statlig utredning med uppdraget att med ett vitt papper och tydliga övergripande målsättningar göra nytt och betydligt bättre. Ett nytt systemperspektiv inom området är nödvändigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du håller med mig om byggbranschen eller bostadsbranschens kris. Och förstår hur illa det är. Det här har ju egentligen pågått väldigt väldigt länge. Och alla regeringar i modern tid har gemensamt ansvar för hur dåligt det fungerar.

   Även om man exempelvis kan försvara miljonprogrammet ur vissa aspekter så blir det ju svårt att försvara hur dåligt det gjordes. Och hur stor dess genomslagskraft fick bli. Och den ödesdigra inverkan på allt bostadsbyggande. Det hela kunde ha hanterats betydligt känsligare och mer förnuftigt.

   Nu gäller det ju att försöka göra det bästa av situationen. Men varje debatt på politisk nivå börjar och slutar alltid i volymer och hur billiga bostäderna kan bli, samtidigt som hela strukturen gör dem dyra. En omöjlig ekvation. Det måste mycket riktigt till helt nya grepp och en genomkörare av hela samhällsområdet.

   Radera