torsdag 14 februari 2013

Politisk försäljning & tiggeri

Vi närmar oss val
Det blir allt tydligare att vi närmar oss val. Folkpartiledaren gör ofinansierade utspel om Försvaret och både Nya Moderatledaren och finansministern ger sig in i skolpolitiken. Alla andra partier ger sig också in i skolpolitiken. Alla ger sig in i alla frågor. Är det konstigt? Möjligen förvirrande för de som följer politiken men knappast konstigt. De etablerade partierna har en politisk linje inom de allra flesta områden. Alla partier vill sälja sina idéer och försöka få så många invånare som möjligt att tycka att just deras idéer är bäst och därför välja att lägga sin röst på det partiet. Jag tycker det är bra om skillnaderna mellan partierna blir mycket tydligare. Då blir politiken både roligare och mer utvecklande. Det är dock viktigt att Statsministern "vågar" vara tuff när alla Alliansföreträdare börjar göra sina olika utspel och kräva att de tydligt redogör för hur de avser att finansiera sina utspel. Var vill Folkpartiledaren ta pengarna för att förstärka försvaret? Vad skall pengarna i så fall användas till?
http://www.dn.se/ledare/signerat/fps-forlorade-tolkningsforetrade

Organiserad brottslighet
Skall det vara förbjudet att tigga? Jag har svårt att se värdet av ett sådant förbud även om det skulle vara önskvärt när vi vet att Sverige har lagar som gör att personer i utsatta situationer skall få ett grundstöd från samhället. Jag har själv försökt prata med två av de tiggare vi har i Uppsala. Det var rent språkligt en mycket stor utmaning men helt klart var att jag inte lyckades få de jag försökte tala med att följa med till socialförvaltningen för att få hjälp. En mycket Uppsalabo som är mycket engagerad i denna grupps situation har filmat dem vid ett flertal tillfällen och lämnat dessa filmer till polisen. På filmerna är det tydligt att tiggarna regelbundet styrs av män som inte själva tigger och när dagspasset för tiggeri är över så samlas tiggarna upp i större fordon och körs iväg. Enligt kvinnan är det tydliga bevis för organiserad brottslighet men hon säger att polisen inte tar situationen på allvar. Hur hjälper man personer i denna situation? Hur tror du att det är?
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/var-finns-ambitionen-att-hjalpa-stockholms-tiggare

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är hemskt att människor ska behöva tigga. Ännu hemskare är det om man tvingas till tiggeri. Om det är så så liknar det slaveri och då tycker jag att samhället borde agera eftersom tiggeri under tvång kan inte vara någon frihet som kränks och därför borde samhället tvångsomhänderta tiggarna.

    Ibland är det svårt avgöra skillnaden mellan tiggeri och företagsamhet. Förra året träffade jag på en rosförsäljare inne på stadsbiblioteket. Jag tyckte att det var olämpligt och minst lika irriterande som telefonförsäljare inne i galleriorna. Personligen har jag mycket svårt med tiggare som låter. Kvinnan utanför Systembolaget i centrum låter alldeles intill ingången där. Och det är, precis som du påpekar, väldigt svårt att kommunicera med tiggarna. Jag har sett flera försöka göra det.

    Idag var det tiggare(även utan gatumusikanter som också är många) på väldigt många ställen och jag tycker att de stör men att jag blir störd av dem är naturligtvis ett mycket mindre problem än att de tvingas tigga i Sveriges bästa småstad.

    SvaraRadera
  2. Viktigt att vi försöker hitta ett sätt att komma till rätta med detta problem. Framförallt då det är enskilda människor som far illa.

    SvaraRadera