söndag 10 februari 2013

Demokratins förfall

Vad händer nu?
EUs medlemsländer kommunicerar på hemmaplan att de är vinnare i de senaste budgetförhandlingarna som avslutats. Är det så? Ur mitt perspektiv är det underbart om EUs resurser begränsas så att de inte håller på med för mycket som skapar mer problem än det löser. EU är dock viktigt ur ett globalt maktperspektiv. Är det så att vi ser hur våra västvarianter av demokrati börjar falla samman? I land efter land faller det politiska systemet samman och skapar mycket svåra situationer. Grekland är ett exempel som många känner till. Italien tycks följa i Grekernas spår och konsekvenserna av ett politiskt kaos i Italien blir långt mycket större än ett Grekland i sönderfall. Även i USA ser vi hur det politiska systemet är oförmöget att kompromissa fram lösningar på deras ekonomiska svåra situation. Finns det en plan med att allt fler demokratier faller sönder? Glöm inte att vi i Sverige redan har en komplex minoritetsregering och den ser ut att bli ännu mer komplex efter valen 2014.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/europeiska-krisen-har-inte-blast-over_7902000.svd

Bankernas bluff
Fungerar bankinspektionen? Klarar våra rikspolitiker av att styra våra banker så att inte risken ständigt i huvudsak drabbar skattebetalarna och de mindre företagarna? En mycket läsvärd artikel i dagens SvD bifogas.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/cervenka-darfor-borde-banker-inte-fa-dela-ut-pengar_7899514.svd

Humanism eller hållbarhet ur det sociala, miljö och ekonomiska perspektivet?
Utesluter ovan varandra? Inte alls men om man strävar efter hållbarhet i ovan tre perspektiv så måste även hållbarheten med en mycket generös flyktingpolitik vägas in i sammanhanget. Självklart skall vi i Sverige fortsätta att ha en generös flyktingpolitik men den måste vara i rimlig harmoni med samhällets förmåga att skapa hållbarhet ur de sociala, miljö och eknomiperspektiven utifrån hur vårt nuläge ser ut. Att negligera det faktumet är att "bita sig i svansen". I tider där bl a lärare vill ha mycket högre löner, där socialarbetare vill ha mycket högre löner. Där många upplever att vi har för små resurser inom sjukvården och där försvaret upplevs som oförmöget att försvara oss. Och i tider där vissa gärna lyfter fram relativ fattigdom som viktiga politiska slagord, i sådana tider måste ekonomiska aspekter på allt vara självklara delar av samhällsdebatten.
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-faltet-har-lamnats-fritt-for-dem-som-ropar-hogst

2 kommentarer:

  1. Gammelfarmor, här är en annan politisk blogg.

    Han ser ju ut som en moderat!

    Nej, han är centerpartist.

    Det tror jag inte på. Kanske folkpartist.

    Nej, han är verkligen centerpartist.

    Det står ju att han bott på en massa platser runt jorden. Då kan han inte vara centerpartist för de rör sig ju inte utanför sin bondgård.

    Alla centerpartister är inte bönder, gammelfarmor.

    På min tid var det så i Jämtland på 30-talet.
    Hade nån varit i Östersund så ansågs han som världsresenär.

    Kaffe?

    Kokkaffe, tre sockerbitar på sidan om och så häll upp på ett fat.

    SvaraRadera
  2. : ) Kul. Ja det finns tydliga tankebilder av hur en riktig moderat, folkpartist, sosse, centerpartist etc skall klä sig och föra sig. Jag kan tala om att jag träffar alla varianter bland de flesta partier. De som särskiljer sig ordentligt när det gäller klädstil är KDare och Miljöpartister. Jag tror aldrig jag träffat en KDare som inte är mycket konservativt och så kallat välklädd. Jag träffar MYCKET sällan MPare som är elegant klädda. Utöver denna spaning hittar jag oftast politiskt aktiva som blev det i mycket unga år. Jag hittar rätt få som, precis som jag, i relativt vuxen ålder (+40)går igenom partiernas idéprogram och politiska handlingsprogram och utifrån det väljer det som känns bäst eller minst dåligt. Har din gammelfarmor nu lärt sig att jag är centerpartist? Eller tror hon att mitt internationella engagemang gör att jag upplevs mer som en FN person?

    SvaraRadera