tisdag 19 februari 2013

Olikheter berikar

Dax för skillnaderna att lysa
Jag har med intresse följt alla journalistkommentarer om de senaste turerna runt Centerpartiets förslag till uppdaterat ideprogram. Jag slås av hur begränsade analyserna är. Samtidigt  kan jag se några tydliga mönster i deras kommentarer. Genomgående lyfts behovet av tydliga olikheter mellan partierna fram för att de skall ha ett berättigande. För att de skall vara relevanta för sina målgrupper. Det tycks råda konsensus om att man inte kan vara framgångsrik om man tror sig kunna tillfredsställa alla och därigenom bli för intetsägande. Jag delar den analysen. Om man vill göra skillnad och om man vill få tillräckligt många röster för att kunna påverka måste man tydligt driva sina målgruppers viktiga frågor och ha trovärdiga företrädare som driver desamma. Olikheterna är med andra ord berikande så länge man klarar av att tillsammans med en majoritet kan visa att man kan regera utan ständiga Regeringskriser.  Som tur är lever vi inte längre i ett enpartisystem och då krävs av den regerande majoriteten att de lyckas kompromissa sig framåt på ett bra sätt. Ett bra sätt innebär bl a att de som ingår i majoriteten kan få igenom några av sin målgrupps viktiga frågor trots att övriga partier kanske t o M tycker att det är fel. Kan man göra så? Det är klart man kan. Det kallas för kompromisser och det krävs för att få ihop majoriteter. I det stora perspektivet är olikheter mellan regeringspartier ofta positiva. I vart fall om de inte är för vänsterorienterad eller främlingsfientliga.. Hur svårt kan det vara? Vad tycker du?

2 kommentarer:

 1. christina wegel19 februari 2013 08:36

  Om du vill se en alliansregering 2014 bör du övertyga dina kamrater att Alliansen 2.0 är vägen att gå. Då behöver varken ni eller KD bry er om vare sig spärr eller taktikröster - och ni slipper att ägna er åt mer eller mindre krampaktiga och söndrande "profilutspel": varje röst räknas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är 2.0 = ett parti? I så fall tror jag inte på den vägen då skillnaderna är mycket större mellan dessa partier än vad de flesta förstår. Jag tror det är demokratiskt positivt så länge fungerande kompromissande majoriteter kan uppnås. Jag tycker inte det är söndrande att olika partier lyfter fram sin egen politik även om det kan bli förvirrande när t ex FP, som sitter i regeringen, gör egna försvarsutspel. Det är nödvändigt att ge partierna detta utrymme MEN det är oseriöst att görs ofinansierade utspel.

   Radera