onsdag 31 oktober 2012

Bostadsingång & felsteg

Amorteringskrav
Jag hoppas att regeringen och andra som bör enas kommer fram till att införa ett amorteringstvång vid lån. Då kan vi förhoppningsvis få bort kraven på att du måste kunna betala 15% av kostnaden för t ex ett ingångsboende. 15% kravet är bra så länge som inte krav på amortering finns. Om amorteringskrav införs är det mycket bättre då det i tider av låg ränta kräver att jag som låntagare klarar av att betala löpande amorteringar. Amorteringen representerar också enskilt sparande. För de allra flesta ungdomar tror jag ett amorteringskrav är bättre än kravet på att kunna finansiera 15% av en köpesumma.
http://www.di.se/artiklar/2012/10/31/ingves-kan-tvinga-dig-amortera/

Lite ordning och reda
Idag gick KD ut med ett märkligt pressmeddelande i Uppsala. De berättade om saker som Alliansledningen enats om i ett slutet möte. Om vi skulle börja med en ordning där interna möten innebär efterföljande mediala utspel från varje parti, då blir det stökigt. I detta fall borde det vara självklart att inga mediala utspel görs innan officiella beslut fattats i relevanta forum. I detta fall inkluderar också pressmeddelandet budskap om frågor som i största utsträckning ägs av annan än kommunen. Det är bättre att samtala med den störste sakägaren och försöka komma överens innan man gör mediala utspel. Jag hoppas att detta bara var ett tillfälligt "hjärnsläpp".

Att enskilda Allianspartier mer aggressivt börjar marknadsföra sina egna politiska förslag har jag inga problem med. Det är t o m positivt. Det är dock inte ok att inte följa beslutsordningar när man ingår i en regering, och det rör sig om regeringens frågor och samarbeten med mycket viktiga samarbetspartners. Jag utgår ifrån att denna fadäs inte upprepas.

tisdag 30 oktober 2012

Kontraster & naturkatastrofer

New-York
Det var inte många veckor sedan som jag och sonen besökte ett underbart New-York. Vi hade en fantastisk tur med vädret med 25 graders värme, hög luftfuktighet och strålande solsken under stora delar av våra fem dagar där. Det var mycket ovanligt för att vara under inledningen av oktober.




Lika ovanligt är det fruktansvärda oväder som nu drabbat New-York. Kontrasterna är enorma. Det inte terrorister klarar av att ställa till lyckas naturens skoningslösa kraft att göra. I detta fall genom "Sandy". Det är både skrämmande och fascinerande. Visst börjar vi få oroande många fler ordentliga oväder? Det är nog naturen som börjar säga "nu räcker det" till oss människor! Eller vad tror du?
http://www.dn.se/nyheter/varlden/just-nu-folj-sandys-framfart

måndag 29 oktober 2012

Tolerans och tacksamhet

Mångfaldens värde
Jag är glad över att min son tidigt i livet fick lära sig att respektera människor med olika religioner, hudfärg etc. I de skolor som han gick i under sina första skolår blandades barn från alla jordens hörn och med alla varianter av religioner. Sonen lärde sig i praktiken att religion och hudfärg inte avgör om en människa är god eller ond, duktig eller mindre duktig osv. Sonen fick chansen att börja skolan utomlands. Dottern går på dagis i Uppsala. Även hon får i praktiken lära sig att umgås med barn som kommer från många olika bakgrunder. Även hon lär sig i praktiken att inte religion eller hudfärg är ett problem i sig om man inte gör dem till problem. På dotterns dagis går barn från över elva olika länder. Barnen har målat flaggor från deras föräldrars hemländer. De flesta av dessa barn har föräldrar som är i Sverige och jobbar som specialister under några år. Mångfald är bara positivt om den vägleds av starka gemensamma basvärderingar. Håller du med?



Välkommen hit, välkommen hem
Varje gång jag blir hembjuden till någon känner jag en stor tacksamhet över att någon/några andra vill öppna sitt hem för mig. Varje gång är det en självklarhet att jag är mycket respektfull för mina värdar. I Sverige har olika personer det olika bra. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. I grunden tycker jag att det är en riktig ordning eftersom vissa jobbar hårdare än andra. Samtidigt tycker jag att det är bra att den sämsta miniminivån i Sverige, ur ett internationellt perspektiv, är på en mycket hög nivå. Jag blir minst sagt ledsen och arg över att det finns människor som visar en så liten respekt för andra människors tillgångar och våra gemensamma offentliga tillgångar så att de t o m sätter eld på mängder av bilar. I Sverige! Det är oacceptabelt och vi som samhälle måste på flera sätt visa att det är beteenden som vi helt tar avstånd ifrån.
http://www.unt.se/uppsala/ny-bilbrand-i-gottsundaomradet-1931634-default.aspx

söndag 28 oktober 2012

Att vara svensk

Är du "fin nog"?
Känns allt mer som att Peter Wolodarski, ledarskribent på DN, får allt mer ångest över krisen i Europa och det främlingshat som breder ut sig i krisens spår. Han är ju en mycket tänkande, reflekterande och analytisk person så det är inte så konstigt att han är orolig. Vi lever i mycket oroliga tider. Istället för att "sopa problemen" under mattan och hoppas att de försvinner av sig själva ( anses vara en väldigt svensk strategi) är det klokt att öppet våga tala om våra stora utmaningar. Då kan de allra sämsta samhällskrafterna i samhället matchas. Inte minst svenska komiker har mycket att lära av amerikanska komiker som riktar sin politiska satir mot media och inte mot politikerna. Det finns mycket skit i våra medier och mycket av denna skit skapar delar av de problem våra demokratier brottas med. Du har väl inte missat att flera mediamoguler kraftigt ifrågasatts, satts i fängelse eller är påväg till fängelse. För att nämna några Murdoch, Berlosconi och Black! Jon Stewart på amerikanska "the dailyshow" har mycket att lära Sverige! Vilken svensk journalist och producent blir först i Sverige?

Vem är mest svensk? Är det den politiker som gjort mest för att Sverige skall må bra? Är det den företagare som skapat tusentals nya jobb och som starkt bidrar till vårt välstånd? Är det den som är blåögd, blond, har höga kindben och en kraftig benstomme? Är det den som bäst behärskar svenska språket, spelar nyckelharpa, löser korsord och gärna fjällvandrar? Eller är det den som både på sin mor och fars sidor är minst fem generationer som är födda på svensk mark? Enligt Wolodarski tycks födselperspektivet vara centralt för många svenskar. Personligen tycker jag det är helt ointressant. Det intressanta måste vara lojaliteten mot de starka svenska värdegrunderna och viljan att bidra till närsamhällets positiva utveckling. Finns någon som tror att t ex alla åttonde generationens blåögda och blonda har en stark svensk värdegrund och att alla bidrar till ett starkare närsamhälle? Självklart är vi alla mer eller mindre olika. Jag tror att den nödvändiga likheten i ett samhälle som vill hålla ihop, och som klarar av att erbjuda en generell rikedom, är en gemensam och enkel värdegrund!

http://www.dn.se/ledare/signerat/blodet-och-jorden-fortsatter-pragla-synen-pa-svenskhet

lördag 27 oktober 2012

Brottsbekämpning

Lite mer av gammelModeraterna tack
Historien upprepar sig ständigt och en av våra historiska lärdomar är att vi är kollektivt dåliga på att lära av vår historia. Europa befinner sig i mycket svåra ekonomiska tider. Sverige går nu också mot tuffare tider. Redan nu har vi en hög arbetslöshet och särskilt bland lågutbildade ungdomar och bland flyktinginvandrade och deras anhöriga. Näringslivets alla varsel kommer att leda till allt fler arbetslösa, sänkta pensioner och minskade resurser inom den offentligt finansierade verksamheten. Som alltid genom vår historia växer främlingsfientligheten och intoleransen mot det som avviker från normen. Historiskt brukar det sluta illa när vi hamnat i liknande situationer.

Tidigare upplevda enfrågepartier jobbar för fullt med att förknippas med fler frågor. Miljöpartiet försöker förutom miljöfrågor upplevas som ett parti som också har en bra skol och utbildningspolitik. Sverigedemokraterna försöker utöver sin invandrarfientliga politik också upplevas som ett rättsparti som vill ha strängare straff. Historiskt har Moderaterna varit ett parti som värnat ett starkt rättssamhälle och tuffare straffpåföljder. I det "nya" Moderaterna har viljan att skapa en starkare rättsstat med tuffare straff tonats ner. Om Moderaterna vill bidra till att minska problemen med ett starkare SD måste de åter bekänna färg och tydligt värna rättssamhället och kräva tuffare straff för de värsta brotten. Bland annat hoppas jag att Moderaterna snabbt skärper till påföljderna kopplade till narkotikabrott. Särskilt brotten kopplade till smuggling som efter Högstadomstolens tolkning av dagens lagar lett till kraftiga minskningar i påföljder vilket redan tydligt lett till kraftiga ökningar av narkotika i Sverige och narkotikaanvändningen bland våra ungdomar ökar oroväckande snabbt. Tycker du att Moderaterna måste våga stå upp bättre för ett starkt och rättvist rättssamhälle?
http://www.dn.se/debatt/moderaternas-nya-linje-riskerar-att-starka-sd

Nolltolerans och punktmarkering av verksamheter som är överrepresenterade inom brottsstatistiken är ett effektivt sätt att bekämpa och förebygga brott. Lär mer av hur man jobbar i Södertälje! Bra artikel i dagens DNs Stocholmsbilaga där punktmarkering av tobakshandlarna ger goda resultat. Kommunen blir tuffare med påföljder

http://www.dn.se/sthlm/16-aring-kravs-pa-17-miljoner

fredag 26 oktober 2012

Bästa uppdraget och broar

Meningsfullt liv
De allra flesta vill ha meningsfulla liv. Liv som fyllsmed ständig utveckling, vänskap och kärlek. Igår träffades ett gäng som nu träffats regelbundet i över tjugo år. Vi hade som vanligt väldigt trevligt. Våra samtal var utvecklande. Vi skrattade mycket. Idag är jag den enda heltidspolitikern i gänget. Jag tyckte att vi enades om att jag har det mest meningsfulla uppdraget. Uppdraget att tjäna folket och att utveckla hela vårt samhälle i en så positiv riktning som möjligt. Jag håller med om att politikeruppdraget är både hedersamt och mycket meningsfullt. Tack till gårdagens värd! Det blev inte mycket sömn, som vanligt....

Invigning av en ny bro
Idag har jag invigt en ny bro i Uppsala. Det blev en mycket trevlig tillställning där barn och unga hjälpte mig att inviga "Hamnspången". Steg för steg visar jag och övriga Alliansledningen att vi levererar ett allt attraktivare Uppsala. Kul!

torsdag 25 oktober 2012

Kraftfullt stöd

Inte vem som helst
Fem i tolv i det amerikanska presidentvalet tillkännager USAs förre republikanska utrikesminister och tidigare general Collin Powell ger sitt stöd till Barak Obama. Collin Powell har ett högt internationellt anseende och var bl à mycket kritisk till att Bush 2 och Förre vicepresidenten mot världssamfundet ensidigt valde att gå in i Irak. Jag tror att Powells ställningstagande kan få en avgörande betydelse. Det kan locka fler amerikaner och särskilt svarta till valurnorna. Vad tycker du om personer som byter partier?
http://blog.svd.se/henrikssonsusa/2012/10/25/colin-powell-stottar-obama-direktorer-for-hojd-skatt/

onsdag 24 oktober 2012

Hållbart?

Jobb och arbetskraft
Vi behöver lägga in en högre växel! Nya jobb måste skapas genom att vi blir företagsammare och kreativare. Vi måste bli betydligt bättre på att sälja de innovativa produkter och tjänster vi får fram. Vi måste bli bättre på att komma på nya affärsmodeller som underlättar försäljning och som ger oss konkurrensfördelar utifrån våra lokala förutsättningar även när vi säljer tjänster globalt. Annars skapas inga nya skattebaser i Sverige och vi går hänsynslöst mot mycket sämre tider. Fredrik Reinfeldt fortsätter att tala om att vi måste jobba fler år än tidigare. Det är nödvändigt om vi vill försöka behålla vårt välstånd. Trots det väljer för få att göra det enligt Reinfeldt. Det är uppenbarligen "någon annan" som skall göra det. Samtidigt har Sverige en uddlös regel om att de som vill ta in anhöriga till landet måste kunna försörja dem och ge dem boende. Samtidigt skriker också delar av näringslivet efter högkvalificerad personal. Flera pilar pekar fel och sammantaget kommer utvecklingen inte att bli bra om vi inte får till nödvändiga förbättringar. Nytänkande är nödvändigt!
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/bort-fran-fyrkanterna

Almtuna är på G!
Jätteroligt att Almtuna slog Djurgården i ishockey! Nu vänder det för Uppsalas bästa hockeylag. Bra reportage i DN om matchen.
http://www.dn.se/sport/ishockey/djurgarden-foll--leksand-fortsatter-vina

tisdag 23 oktober 2012

Nu!

Lycka
En kompis hade sett ett mycket intressant program om språkvetenskap i gårdagens SVT. En nuvarande professor i lingvistik (språkkunskap) hade som tidigare missionär åkt till en by på cirka 400 personer i den Brasilianska djungeln för att försöka kristna dem. Under sin tid där, över tio år, lärde han sig deras unika språk, blev atteist och återvände till USA där han började studera lingvistik. Enligt gällande vetenskapligt synsätt sägs vi människor ha en speciell språkgen som gör att vi kan uttrycka oss i då-tid samt fram-tid. Den tidigare missionären har dock funnit ut att indianstammens språk endast byggde på presens (nutid). Helt i strid med rådande vetenskaplig hållning. Som vanligt får han massor av motstånd från dem som ansåg sig ha rätt..... En huvudslutsats som den före detta missionären dragit var att presens tillvaron, dvs nu! tillvaron gjorde byns invånare väldigt lyckliga. Helt fantastiskt. Kanske inte så svårt att förstå att stunderna av lycka blir fler om man inte funderar över det som varit eller om vad som kan tänkas hända i framtiden. Kan man lära något av detta? Min slutsats blir att det är viktigt att leva mer i nuet. Samtidigt tycker jag om att kunna lära och minnas av tidigare tider och att kunna planera för framtiden. Vad tycker du?

P.S Visste du att Kodak gick i konkurs i år? Kodak hade för inte så länge sedan nästan 80% av världsmarknaden för filmrullar. Trots att de själva hade en utvecklare som kom på digitalkameratekniken bestämde ledningen att den tekniken skulle läggas på hyllan för att inte ta bort den affär de då hade...... Nyligen såldes 13 mannaföretaget Instagram för 1 miljard dollar till Facebook! Bara den som ständigt vågar tänka nytt och vågar förändra sig överlever. Vad var det Charles Darwin konkluderade?

måndag 22 oktober 2012

Från stjärna till flopp

Inget växer till himlen
Imperium och dynastier kommer och går. Det samma gäller företag och enskilda människor. Alla idrottare känner väl till fenomenet, om de varit väldigt framgångsrika, där de gått från stort kändisskap, ibland stora inkomster och uppskattning från många till att inte längre få publikt utrymme, tjäna mycket mindre pengar och få som bjuder på en klapp på axeln. I företagsvärlden följer vi nästan dagligen hur Nokia fortsätter att krascha.
http://www.dn.se/ekonomi/aktien-rusar-efter-ny-brakforlust-for-nokia
Betänk att det inte är länge sedan som Nokia hade nästan 50% av den globala mobiltelefonmarknaden. Nu börjar också ryktena gå om att hypade Google oxå nått sin topp, frågan är om alla Googles vinster kan hindra en kraftig eventuell förändring av deras nuvarande marknadsposition. Vad tror du?
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/om-fem-ar-kan-google-vara-historia_7603108.svd


söndag 21 oktober 2012

"att tala är silver att tiga är guld"

Den som har kan vara givmild
Exemplen är många där de som inte har eller de som har lite tycker att de som har mer skall ge mycket mer i ekonomiskt bidrag. För vissa kallas det fördelningspolitik. För andra kallas det stöld från personer som jobbar hårdare eller som lyckas skapa mer värde än andra. I grunden kräver ett välstånd tillräckligt många personer som jobbar hårt och som skapar mervärden, annars faller det så kallade generella välfärdssamhället samman. Ett välfärdssamhälle är med andra ord inte hållbart om det inte finns tillräckligt många människor som jobbar hårt och som skapar ett mervärde. Det var bl à därför som Fredrik Reinfeldt i sitt Uppsalaanförande inför moderatkompisar åter betonade att jobblinjen fortsatt är viktigast för att försvara och utveckla svenskt välstånd och för att Svenska folket skall klara av att vara så generösa som vi varit i många år. Det är dax för alla riksdagspartier att enskilt visa vilken politik de tror försvarar och utvecklar välståndet. Alliansens gemensamma hållning blir för kompromissfylld och brister i kreativitet.
http://www.unt.se/ledare/sjalvstandighet-avgor-2014-1914325.aspx

Den som inte har kan inget ge
Övriga Europa och nu även Sverige har lågkonjunktur och arbetslösheten är hög. Särskilt bland lågutbildade ungdomar och flyktinginvandrade och dess anhöriga. Sannolikt fortsätter nu antalet arbetslösa att stiga i ljuset av ett tuffare ekonomiskt klimat. Om vi vill försvara ett generellt högt välstånd måste vi på allvar ifrågasätta svensk flykting och anhöriginvandring. Den måste skötas betydligt bättre än idag annars bidrar den starkt till att svenskt generellt välstånd faller samman och att vi då inte kan stötta människor i kris så som vi önskar. Glöm inte att samtidigt som den svenska staten ser ut att må ekonomiskt bra så är många kommuner konkursmässiga och en oroande stor andel svenska hushåll lever utan ekonomiska marginaler (även välavlönade). Om man väger in hela Sverige och inte bara staten, då ser inte bilden så ljus ut som vissa försöker påskina. Skärpning! Vi måste ta i
våra stora problem på allvar och vi måste komma på vägar som leder mot att många fler bidrar med jobbade timmar i samhällsbyggandet! 
http://www.dn.se/debatt/radsla-for-rasiststampel-hindrar-integrationsdebatt

http://www.dn.se/ledare/kolumner/den-globala-staden

lördag 20 oktober 2012

Business By ME

Mer företagsamma
Hanna Helsingens och mitt projekt BBM har efter tre år blivit en succé. Över 100 yngre personer deltog och fick ta del av värdefulla erfarenheter förmedlade av bl a Per Holknekt, Magnus Axlid, Mai-Li Hammargren  och Stig-Björn Ljungren. Mötet ägde rum på Flustret och visade sig vara en mycket bra mötesplats.

BBM startades i huvudsak med följande deltagarsyften;
- ge unga företagsamma personer möjligheten att en gång om året träffas och nätverka.
- ge unga företagsamma personer tillgång till ett värdefullt Alumni.

BBM riktar sig till alla unga som vill utveckla sin förmåga att leda och sälja oavsett om man är inom offentlig sektor eller privat näringsliv.

Bra jobbat projektgruppen BBM 2012!

fredag 19 oktober 2012

Bara män & omdömeslösa tjänstemän

Landsbygdsutveckling
Det är kul att jobba även med landsbygdsutveckling. I vart fall landsbygdsutveckling i regioner som utvecklas ekonomiskt starkt. Förutsättningarna för att Uppsalas landsbygd kraftigare skall kunna bidra med fler rekreationserbjudanden, energiförsörjning (inklusive mat) och för att sluta kretsloppet är mycket stora. Inatt fick träffade jag några herrar som starkt bidragit till att deras del av kommunen kan utvecklas bättre och ge sina invånare en acceptabel levnadsstandard. Jag hade mycket trevligt på vår gemensamma middag. Det var dock endast en kvinna med. Hon var jättetrevlig! Det var helt enkelt dessa män som gjort mest för att lösa ett lokalt problem.


Bedrövligt och omdömeslöst
Det finns många duktiga myndighetspersoner runt om i vårt land. Det finns också urdåliga! Om det stämmer att en kvinna som fått 7000 kr för mycket från CSN (Studielån), och som betalde tillbaks pengarna så fort det påtalades, tre år efter återbetalningen togs kvinnan in till polisen, topsades och är åtalad för bidragsfusk. Det förefaller som fullständigt omdömeslöst agerat. Möjligen om det framkommit starka bevis att hon verkligen försökte fuska kan min dom över handläggningen bli mildare. Det är vansinnigt att dra igång en så stor apparat runt ett så "litet" fall. Allt som gjorts kostar mångfalt mer än de 7000 kronorna som förefaller vara slarv eller misstag från kvinnans sida. Jag vill inte att mina skattepengar går till liknande arbete! I Sverige övervägs att ge mycket lindriga praktiska straff för personer som döms för brott som kan ge två års fängelse. I Sverige krävs rätt mycket för att få två års fängelse. Jag demonstrerar mot dumhet och omdömeslöshet inom myndighetsutövning!
http://www.dn.se/ledare/signerat/dna-test-omvant-om-skuld-och-oskuld

torsdag 18 oktober 2012

Bottennapp

Urdålig produkt
Det finns säkert bra journalister på Aftonbladet. Helt klart är att ledaren och rubriksättarna är osmakliga och förolämpande. Visst skall media bevaka makten och kritiskt beskriva det vi gör. Det är dock skamligt att på så låg nivå som Aftonbladet gör förmedla sin kommunistpropaganda. Jag tycker synd om de flesta anställda på Aftonbladet som skall behöva förknippas med ett så skitigt varumärke och ett varumärke som regelbundet förolämpar demokratiska företrädare med vilseledande budskap. Eskil Erlandsson måste upplevas som ett hot av vänsterkrafterna på Aftonbladet och Skolverket eftersom de gärna sprider vilseledande och förtalsbudskap.
http://www.dn.se/ledare/signerat/dioxindebatt-aftonbladet-fiskar-i-bottenslammet 

onsdag 17 oktober 2012

Personfixering?

Är ledaren viktig?
Självklart är det så. Och det gäller inom alla verksamheter. Om en ledare inte skapar mer energi än vad hen tar, och om hen inte får sitt lag att leverera bra resultat då är det dåligt för laget. Är vi då för personfixerade inom politiken? Jag skulle säga både ja och nej på den frågan. Ja utifrån att ingen ledare för något parti håller med om allt som partiets stämmor tagit fram som partiets politiska program. Trots det skall ledaren vara det främsta instrummentet för att nå ut med vad ett parti vill och tycker i väldigt många frågor. Om ett parti inte har ett politiskt program som attraherar många väljare är det självklart svårt att som ledare sälja något som är väldigt svårsålt. Nej utifrån att en politisk ledare framförallt måste vara en bra säljare av ett partis politiska program.

Eftersom det är via media som de flesta möten med medborgarna äger rum är förmågan att tydligt föra ut politiska budskap via media avgörande (jag utgår då ifrån att det politiska programmet är tillräckligt attraktivt för stora delar av befolkningen). Självklart duger det inte att "bara" vara en duktig säljare för att lyckas som politisk ledare. En säljare som vill nå och behålla sina "kunder" måste både klara av att nå dem med tydliga värdeargument, vara en duktig förhandlare och dessutom löpande klara av att se till så att de som "köpt" det som sagts känner att det också levereras. Du måste också klara av att hålla ihop ett parti som hela tiden består av människor som inte alltid har liknande åsikter. Att Mitt Romney har knappat in på Barak Obama i presidentvalet är sannolikt på grund av att han är en bättre säljare. Med det inte alls sagt att han är en bättre ledare att leda ett parti eller ett land. Vem tror du vinner?
http://www.dn.se/nyheter/usa-valet-2012/tv-tittarna-ger-obama-segern

Partiledarnas popularitet
Det görs ständiga mer eller mindre seriösa opionionsmätningar i Sverige. Nu har åter en gjorts om hur populära riksdagspartiernas ledare är. I ljuset av att de är de personer som är satta att vara partiernas viktigaste säljare är det viktigt att följa liknande opinionsmätningar. Dessa personer kan inte delegera säljrollen till någon annan då det i huvudsak är dem som media ständigt ställer sina frågor till och de förväntas svara. Min erfarenhet är att all konkurrensutsatt verksamhet står och faller beroende av sin säljförmåga och säljarens förmåga att skapa ett personligt förtroende. I synnerhet det personliga förtroendet är avgörande om väljare skall kunna tänka sig en person som ledare för ett land. Hur ser du på bifogad opinionsundersökning?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/aven-borgerliga-valjare-gillar-lofven

Enastående fotbollsprestation
Igår fick jag uppleva en av mina mest underbara fotbollsupplevelser. I matchen mellan Sverige och Tyskland gick jag från stor uppgivenhet och besvikelse till enorm glädje och beundran för den svenska laginsatsen. Det var stort att hämta upp ett 4-0 underlag och lyckas få 4-4 i Berlin. Det var en bragd! Hamrén, lagledaren, gjorde några viktiga byten i halvlek som visade sig bära. Nu lever mina förhoppningar om att Sverige skall ta sig till VM i Brasilien vidare. Det glädjer mig! Vad tyckte du om matchen?
http://www.dn.se/sport/fotboll/sveriges-upphamtning-saknar-motstycke


 

tisdag 16 oktober 2012

Fusk samt hälso & miljöarbete

Omfattande fusk eller stöld 
Vill minnas att jag tidigare kommenterat det omfattande fusket med assistansersättningar kopplade till våra svagaste medborgare. Det är fruktansvärt att omfattningen av dessa fusk är ännu större än vad jag tidigare trodde. Det är skamligt att så många stjäl från oss skattebetalare och försämrar våra möjligheter att stötta de personer som är i behov av assistent. Det är också dåligt att straffskalorna är så låga för liknande brott. Hur mycket av de stulna pengarna tror du att vi får tillbaka? Tycker du att straffen för dessa tjuvar är för låga?
http://www.dn.se/ekonomi/ligor-lurar-till-sig-miljardbelopp

Förebyggande hälsoarbete
De allra flesta är vinnare om vår folkhälsa förbättras. Enskilda människors liv får en bättre kvalitet och vi lever friska längre. Samhällets kostnader för att hantera alla negativa effekter av ett osunt beteende kan kraftigt minska. Alla som studerar kan bättre ta till sig kunskap. Alla som jobbar kan göra ett bättre jobb. Fördelarna för alla som inte säljer ohälsosamma produkter och tjänster är mycket stora. Runt om i världen tar man det förebyggande hälsoarbetet på större allvar. På svensk regeringsnivå är engagemanget för förbättringar oroande svagt. Kan det vara kopplat till att det framförallt är inom våra kommuner och landsting som alla negativa kostnader kopplade till ohälsa uppstår? Vad tror du? I Stockholms stad förstår man det och försöker driva positiva förändringar utifrån Livsmedelsverkets vetenskapligt förankrade råd. Självklart möter Stockholms stad motstånd... Jag hoppas de fortsätter att visa ledarskap och driver nödvändiga förbättringar.
http://www.dn.se/sthlm/edholm-backar-om-skolornas-smorforbud
http://www.dn.se/nyheter/ulrika-by-barn-ska-inte-behova-hora-att-de-ar-tjocka

Miljörbetet måste tas på allvar
Det var glädjande att nyligen få budskapet att problemen med hål i ozonlagret minskat avsevärt. Mycket hårt arbete återstår dock för att vår miljö skall utvecklas mer hållbart i en värld med allt fler miljarder människor som konsumerar på en nivå liknande vår i Sverige. Om det stämmer att de nya Moderaterna motarbetar viktiga miljöförbättrande initiativ inom EU så är det beklagligt. Tror du att det stämmer?
http://www.dn.se/debatt/moderaterna-hotar-sanka-historiskt-klimatbeslut-i-eu

måndag 15 oktober 2012

Demokratisk oförmåga & vinster

Regeringsalternativ
Om vi i Sverige skulle vakna upp efter valen 2014 med nationella och lokala valresultat i närheten av Aftonbladets/United Minds senaste opinionsundersökning då har berörda demokratiska beslutsforum stora problem. Demokratin har i så fall talat och skall respekteras men sannolikheten är då att Sverige och berörda kommuner i stort blir handlingsförlamade och vårt samhälle fylls med politiska/demokratiska kriser. Självklart kommer då svensk konkurrenskraft kraftigt försämras och våra mest utsatta medborgare kommer att drabbas mest negativt. Jag hoppas verkligen att vi slipper en liknande verklighet efter valen 2014. Ingen vinner på ett sådant resultat men det tycks finnas många som tror det och det manar till stor eftertanke bland partier som M, C, S och FP. Hur ser du på bifogad opinionsundersökning?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15607372.ab

Kvalitet, kvalitet och kvalitet
Det är en intressant debatt som förs om vinster kopplade till skattefinansierade tjänster. Jag tycker att Socialdemokraternas nuvarande programförklaring är sund dvs att vinster inte är ett problem så länge som de tjänster som skattefinansieras håller en acceptabel och tillförlitlig kvalitet. Vi får aldrig glömma att offentliga producenter oftast är med och bjuder när skattefinansierade tjänster konkurrensutsätts. Om kvaliteten garanteras och säkras utifrån de ekonomiska ramar som finns bör det inte finnas utrymme för stora vinster om inte de offentliga producenterna som bjuder i konkurrens är mycket ineffektiva. Fortsätt att konkurensutsätta skattefinansierade tjänster, säkra baskrav för kvalitet, följ upp att fastställda kvalitetsmått uppnås och säkra att det finns riktig konkurrens. Det kan låta bra med "förbud" mot vinster kopplade till skattefinansierade verksamheter men jag anser att Alliansens och nuvarande Socialdemokratisk hållning är sund. Ett alternativ som innebär stopp för vinster innebär definitivt att vi skulle styra mot ineffektivitet.
http://www.dn.se/debatt/falska-premisser-i-debatten-om-vinster-i-valfarden

söndag 14 oktober 2012

EE, Elton & EU

Välkommen Elton
Jag har blivit morbror! Min syster och Rickard har fått en Elton. Jag träffade Elton för första gången idag. Nästan en vecka efter att han tagit steget ut ur mammans mage. Han har redan skarpa ögon och en stark röst så han kommer säkert klara sig bra i livet. Nu är det bara titlarna farfar och morfar kvar att få uppleva av de titlar som betyder mest i livet. Nu är inte min dotter yngst i släkten längre.

Chilla Wolodarski
Jag gillar Peter Wolodarski på DN. Trots det tycker jag att han är en allt för stor EU kramare. En så begåvad person borde kunna nyansera sin EU syn mer. Jag håller med om att Europas länder måste samarbeta nära för att vi skall kunna hävda oss i den globala konkurrensen mot Kina, USA, Ryssland och Indien. Inte minst krävs ett nära samarbete ur ett säkerhetsperspektiv i en mycket orolig tid. EU måste decentraliseras kraftigt! Samtidigt bör vissa funktioner centraliseras kraftigare så som försvarssamarbetet, brottsmotståndet, energiförsörjningspolitiken, miljö & klimatarbetet och konkurrenslagstiftning.

Jag håller med Wolodarski om att medecinen alltid måste matcha det man försöker lösa. Allt för ofta bestämmer eliten sig för vad som är fel och sedan kan man inte ändra sig. Självklart måste man alltid kunna tänka sig att tänka nytt! Världen och du förändras varje sekund! Jag delar delvis Wolodarskis syn att det är omöjligt att banta tillbaka Grekland till en ok ekonomi. Trots det måste enskilda och grupper få städa upp efter sig om de stökar till. Jag tror t ex tyskarna kan tänka sig att ge grekerna mer investeringsutrymme MEN bara om de genomför några nödvändiga korrigeringar av sitt system som låga pensionsåldrar, vansinnigt låg skatteindrivningsförmåga etc. Bl à tyskarna vill helt enkelt inte jobba hårt för att vissa inom Europa skall jobba lite men ändå ha det bra. Jag tror att Borg får rätt, Grekland tvingas snart lämna Euron. Jag tror det är nödvändigt och möjligt. Det är inte lika lätt att släppa loss Spanien eller Italien. Glöm inte att grekerna fortsatt måste betala tillbaka de lån de får även om de lämnar Euron och sedan kraftigt devalverar sin valuta. Om grekerna redan förlorat mycket och har det tufft kommer en kraftig devalvering av en ny faktura ytterligare försvaga den enskilde grekens kortsiktiga välstånd. Hur tror du det går?
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-ett-fredspris-som-ringar-in-krisen

lördag 13 oktober 2012

Kvinnoförakt & klåfingrighet

Kompetens och prestationsförmåga inte könsbundet
Visst finns generella fysiska skillnader mellan män och kvinnor. Det finns också biologiska skillnader eftersom vi har olika könshormon som påverkar oss olika. Att påstå att det inte finns skillnader gör bara den som argumenterar för det löjlig. Eftersom vi lever i en tid där där många uppdrag handlar om intellektuell förmåga och förmågan att hantera komplexa sammanhang är den fysiska skillnaden oftast inte ett problem för kvinnor. Mina erfarenheter är att kvinnor ofta är skarpare än män och de tycks betydligt duktigare på att hantera komplexitet. Mina allra viktigaste erfarenheter runt detta tema är att lag som består av män och kvinnor presterar bäst. Det är kanske Dax att på allvar introducera mer mixade lag inom t ex OS laggrenar!

Inte minst som far till en flicka som jag önskar alla möjligheter är det bedrövligt att det finns män i världen som gör allt de kan för att trycka ner kvinnor. Det är förskräckligt att T ex Talibanerna förtrycker kvinnor. Det är än mer förskräckligt att de även är beredda att mörda flickor som vågar stå upp för mänskliga rättigheter! Jag hoppas att Malala helt tillfrisknar. Jag hoppas också att hon fortsätter sitt fantastiska engagemang för flickor och kvinnors självklara rättigheter. Med talets gåva,, sitt mod och nu mycket stora kändisskap i Pakistan hoppas jag att hon om 30 år är Pakistans premiärminister. Pakistan har till skillnad från Sverige haft en kvinnlig premiärminister, Benazir Bhutto. Tyvärr lyckades mörka krafter mörda henne.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/pakistanska-malala-i-respirator_7580366.svd
Även i västvärlden finns gott om män som inte klarar av starka och prestationsdrivna kvinnor. Härligt att se hur Australiens premiärminister, Julia Gillard, läxar upp sina motståndare som hon tydligt menar visar sitt kvinnoförakt.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/oct/09/julia-gillard-tackle-sexism?fb=native

EUs klåfingrighet
Eurosamarbetet måste i grunden göras om. Europasammarbetet EU oxå. EU måste fokuseras på de stora frågorna och i övrigt bejaka olikheter bland medlemsländer. Exempel på de stora frågorna är pelarna inom FN samarbetet. EU måste sluta upp och lägga sig i t ex om saltlakris och snus skall få tillverkas och säljas i Sverige. Något skall väl riksdagsledamöterna i Sverige få bestämma om eller?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/saltlakritsen-raddad_7580200.svd
Möjligen skall vi se EUs idioti som viktigt för att också ge uppslag till komikers produktioner....
http://www.gp.se/kulturnoje/1.1094455-johan-glans-world-tour-of-skandinavien-draken-fredag

fredag 12 oktober 2012

Shadow games

Hållbart värdeskapande
Connie Jonsson är en mycket begåvad medborgare i AB Sverige. Han är materiellt sett en mycket framgångsrik VD för det så kallade riskkapitalföretaget EQT. Jag har stor respekt för hans kunskap, alla timmar han satsar på det han tror på och för att han brinner för konceptet och platsen Sverige. Samtidigt representerar han inte ett riskkapitalbolag utan ett tillväxtkapitalbolag som bygger på principen att försöka köpa tillväxtbolag eller krisföretag med potential att vända och sedan sälja vidare till något annat pensionsfondsfinansierat så kallat riskkapitalbolag. Om du kunde kanske du skulle göra samma sak eftersom de som gör detta tjänar enorma pengar på ett pyramidspel som alltid slutar som pyramidspel gör.

Det är osunt att tillåta att bolag som har ett mycket litet eget kapital får spekulera på i stor utsträckning andras bekostnad. Det kallas i finansvärlden för hävstång..... Finansvärlden är viktig för vår ekonomi MEN när lyckas världen, EU och Sverige skapa hållbara ramverk för finansmarknaden? Hur svårt kan det vara? Uppenbarligen väldigt svårt eftersom det går oroande sakta. Om Anders Borg menar allvar så försöker han men lilla Sverige bestämmer intet i ett spel som använder världen som sin spelplan. Sannolikt ligger medecinen för att vända västvärldens stora kris i att tvinga finansmarknaden att bli mer långsiktig och att fler på nya sätt måste jobba istället för att försörjas av andra, om vi vill försvara en hög levnadsstandard. Tror du vi lyckas?

Hur många av våra politiska ledare tror du har tillräcklig  kunskap och erfarenhet för att bidra till att vi kan kryssa tillräckligt rätt i den svåra situation vi befinner oss i? Jag hoppas att du tror och tycker att det finns många. Vår framtid kan aldrig bli bättre än vad vi gör den till. Vad gör du för att kommande generationer skall få det minst lika bra som nuvarande Uppsalabor och svenskar? Det är hög tid att vi återgår till en värdeskapande ordning där industriellt och jordbrukstänkande gäller! Dvs grundligt och genuint värdeskapande. De som bygger riktigt värde är våra hjältar inte de som tjänar pengar på pengar och kortsiktig spekulation.
http://www.di.se/artiklar/2012/10/12/riskkapitalistens-invit-till-v/

Fredspris & djärv forskning

Fredspris som tappar sin glans
Fredspriset är ett viktigt instrument för att uppmuntra och lyfta fram personer och frivilliga organisationer som genomför extraordinära insatser för att bidra till fredsskapande eller krigsförebyggande aktiviteter. Jag tycker att det är tråkigt att Norge verkar använda Nobels fredspris för nationella marknadsföringsinsatser snarare än att just ge enskilda individer och frivilliga organisationer, med ett långt bevisat engagemang i fredsfrågor, ett viktigt erkännande. Om inte Norge, dess Nokelkommitté, ändrar nuvarande inriktning tycker inte jag att de följer intentionen i Nobels önskemål. Vad tycker du?
http://www.dn.se/nyheter/varlden/kl-11-fredspriset-tillkannages

Nytänkande kräver frihet
Jag uppskattar att samarbetet mellan universiteten och näringslivet förstärks. Det är i huvudsak positivt både för vårt lands forskning och för vårt näringsliv. Det är dock viktigt att det finns ordentligt med fria forskningsmedel för grundforskning och andra forskningsprojekt som kräver full frihet för enskilda forskare och forskarlag. Det är självklart att kreativiteten och djärvheten minskar bland våra forskare om en stor del av forskningen ständigt kräver att forskare måste jaga forskningsmedel från företag som vill påverka inriktningen eller från olika stifelser etc. Grundforskning och annan kretativ forskning kräver långsiktighet. Precis som de allra flesta företagssatsningar gör. Är det så svårt att förstå? Vad tycker du?
http://www.dn.se/debatt/vi-behover-fler-forskare-som-tar-storre-risker

torsdag 11 oktober 2012

Istider eller?

Hur länge är det kallt?
Vem vet? Det mesta tyder dock på att vi står inför en rätt lång tid av oro och dåliga ekonomiska tider i Europa. Det finns inga snabba lösningar på den strukturella kris vi har. Det mest oroliga är att jag tycker att det saknas idédebatter om vilka systemskiften som är nödvändiga för att hitta en ny väg framåt som bl a ger fler människor delaktighet i samhällsbyggandet. Jag menar också systemskiften som skapar tillväxt och välstånd inte att vi skall återgå till något primitivt leverne. Jag tvivlar inte en sekund om att vi kan hitta nya tjänster, produkter och system som åter får igång arbetsmarknader och framtidstro i Europa. Kortsiktigt ser det dock väldigt mörkt ut och mörka krafter vinner terräng. Historien upprepar sig tyvärr. Som vanligt. Hörde att Kairos future, som spår om framtiden anser att vi står inför nästan 10 iskalla år och att det därefter blir roligt igen....... Det är klart att det blir roligt igen när man är helt nedslagen och börjar att resa sig upp...... Är det inte tråkigt att det ofta skall behöva gå riktigt illa innan samhällen orkar ställa om? Vi behöver nytänkande! Vi bygger inte en positivare morgondag genom att tänka som vi tidigare gjort. Vi måste tänka om och se nya möjligheter utifrån de förutsättningar som finns idag. Hur svårt kan det vara?
http://www.kairosfuture.com/

onsdag 10 oktober 2012

Inte bara mörker & dyrt

Miljö & klimatutmaningarna
Våra miljö och klimatutmaningar är stora och måste tas på största allvar. Det är pinsamt att höra människor som helt förnekar att världen har stora utmaningar att utvecklas hållbart. Människans framfart tär hårt på jordens resurser. Därom råder ingen tvekan. Oftast brukar vi endast matas med negativa och mörka bilder av utvecklingen inom detta område. Det var mycket positivt att kunna läsa att vi nu har ett mycket litet problem med ozonhålet! : )
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ozonhalet-ar-rekordlitet_7570992.svd

Kärnkraften
Kortsiktigt (tiotals år framåt) tror jag att vi är beroende av kärnkraft i Sverige. För mig förefaller det dock mindre och mindre trovärdigt att välja en väg mot massiva investeringar i nya kärnkraftsanläggningar. bl a Tyskland avvecklar sin kärnkraft och har redan fått en fantastisk utveckling av sina alternativa energiförsörjningsresurser. Inte minst solenergi. När man räknar på hur mycket kärnkraften kostar så måste man räkna in eventuella kostnader vid en olycka. Man måste uppenbarligen också räkna in att säkerheten betydligt måste skärpas runt våra kärnkraftsanläggningar. Om man gör korrekta investeringskalkyler så borde det vara uppenbart att alternativa energiförsörjningssystem måste bli framtiden. Om Greenpeace kan tas sig långt in på dessa områden, vad tror du inte beslutsamma terrorister eller främmande makt kan göra?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/aktivister-kvar-inne-pa-forsmark_7569682.svd

tisdag 9 oktober 2012

Jobb, jobb och jobb

De allra flesta kan göra något
Vi har inte råd att låta människor tappa sina självförtroenden och många gånger leva vid sidan av samhället. Alla som kan måste få chansen att bidra på något sätt. Det är möjligt. I Uppsala driver Centerpartiet på för att Invånartjänst skall bli obligatoriskt för människor med stora delar av sin försörjning från försörjningsstöd/socialbidrag. Arbetsuppgifter finns! Arbetsträning och former för bättre integration av delar av vår invandrade befolkning är nödvändig! Varför är det så svårt att få till? Det måste bli så och det måste hända inom kort! Debattartikeln uttrycker att långtidsarbetslösa i så kallad FAS 3 med fördel kan göra samhällsnytta inom vården med mindre krävande arbetsuppgifter. Det finns många arbetsuppgifter som kan utföras där den enskildes möjligheter till arbetsträning och integration kombineras med samhällets vilja att erbjuda så god servicenivå som möjligt samtidigt som våra finansiella resurser är begränsade! Vad väntar vi på? Arbetsmarknadens parter tycks inte kunna enas om former för detta. Då krävs andra vägar framåt.
http://www.dn.se/debatt/lat-deltagarna-i-fas-3-arbeta-inom-vardsektorn

Silvio Berlusconi
Det glädjer mig att inte Berlusconi tycks få utrymme inom italiensk politik inom kort. Jag hoppas att det aldrig sker igen. Jag hoppas också att han nu äntligen ställs inför rätta för det han sedan länge anklagas för och som han lyckats stoppa under många år. Inget land och Europa klarar av att ha oseriösa ledare som ser till sitt eget bästa och inte till samhällets bästa. Alla som har "rent mjöl" i sin påse skall tåla domstolsprocesser för att rentvå sitt namn. Uppenbarligen vill Berlusconi inte rentvå sitt namn i en domstolsprocess. Man kan alltid fråga sig varför. Vad tror du?
http://www.di.se/#!/artiklar/2012/10/9/berlusconi-ger-upp/

måndag 8 oktober 2012

Det egna ansvaret

Inte alltid någon annans fel
Jag har precis återvänt till Uppsala efter några dagar i New-York. Alltid härligt att besöka frihetens och mångfaldens huvudstad. Alltid lika härligt att också få känna av amerikanernas icke Jante kultur. I den amerikanska kulturen förstår man samhällsvärdet av att ha duktiga och hårt arbetande individer inom alla områden. De allra flesta amerikaner älskar framgångssagor och de används gärna för att upprätthålla iden att USA är möjligheternas land för alla! Amerikaner glädjs över andras framgångar och det inkluderar flitiga företagare. I det amerikanska samhället är också den enskildes ansvar betydligt tydligare och självklarare än i Sverige. I Sverige finns allt för många människor som alltid tycker att problem och fel beror på någon annans beslut eller beteenden. Självklart är många fel och problem kopplade till våra enskilda beslut och beteenden. Hur svårt kan det vara att inse det?

Om man skall fostra positiva beteenden måste de uppmuntras. Vissa anser också att negativa beteenden måste straffas. Vad tror du? Inom FN, som jag nämnt nyligen, så belönas barns deltagande och flitighet kopplat till studier med mer mat till familjen.

Nu är Merkel påväg till Grekland. Vi skall vara glada över att Tyskarna är så flitiga och framgångsrika att de hittills i nutid klarat av att rädda Europa från totalt sönderfall. Vi skall också tacka dem för att de kräver att de som misshushåller med sin ekonomi också måste ta ett "enskilt" ansvar för det beteendet. Inte minst ur ett marknadsekonomiskt perspektiv är det viktigt.
http://www.di.se/artiklar/2012/10/8/kaos-befaras-nar-angela-merkel-besoker-aten/

söndag 7 oktober 2012

Kärlek, humor & opportunism

Livets mening
Finns det ett svar på den eviga frågan "vilken är meningen med livet?". Det är klart att det gör och de meningar jag ser är enkla. För det första är att leva livet fullt ut varje dag den viktigaste meningen med livet. Vad innebär då det i en värld som är enormt orättvis eftersom vi människor föds i och med helt olika förutsättningar? Det som  är rättvist (och en mening med livet) är att alla under sina liv och utifrån sina förutsättningar städnigt kan utveckla sina förmågor. Vi kan alla ständigt sträva efter att bli bättre. Det som också är rättvist är möjligheten att få ge kärlek. Den som ger mycket kärlek får ofta mycket kärlek tillbaks.

Flera gånger genom livet har jag träffat människor som för oss svenskar lever i misär och utan hopp. Trots det är de många gånger mycket mer positiva till sitt liv än många svenskar. Hur går det ihop? Jag tror att det är för att de lever mycket mer i nuet, de befinner sig i mycket större familje och vänskapsrelationer och de kämpar varje dag med att överleva. Dessutom fyller de ofta livet med mycket humor. De skrattar mycket oftare än vad vi gör.

Nu har jag varit fyra dagar med min son i New-York. Vi har haft och har det fantastiskt tillsammans. Varje gång jag har förmånen att vara med honom är en stor glädje då han är en mycket varm, klok och intressant personlighet. Igår kväll var vi på "stand-up comedy" klubben "Dangerfields på Manahattan. Där bjöds vi på massor av humor och sköna skratt. Det är helt klart att talessättet "ett skratt förlänger livet" stämmer. Jag är väldigt glad över att min kärlekt till min son är besvarad. Att bygga vidare på vår relation med olika äventyr tillsammans är något jag varmt kan rekomendera till alla som har barn. Åk med dem en och en. Det är en "priceless" upplevelse. Ett av våra bästa äventyr tillsammans var när vi hyrde en kanot och paddlade ut i Mälaren några dagar. Det spöregnade. Vi fick många härliga skratt tillsammans.

Utspel efter utspel
Intressant att följa att en nämnd i Uppsala tycker att medborgarna skall få vara med och bestämma mer över vilka frågor som skall testas och beredas av tjänstemän. Detta trots att vi under en Kommunfullmäktigedebatt är en majoritet som sagt att vi har en representativ demokrati samtidigt som alla medborgare hela tiden kan skicka förslag och frågor till partier, enskilda politiker och till nämnder. Om frågorna skickas till nämnderna så är berörda politiker och tjänstemän tvingade att förhålla sig till det som skrivs och att svara. Om man nu tror att det blir en bättre ordning genom så kallade medborgarförslag, då tycker jag samtidigt man måste pröva om kommunens högst beslutande församling, Kommunfullmäktige, behöver vara 81 ledamöter. I så fall kanske det räcker med 31 eller 41......... På något sätt måste man i så fall rationalisera dagens demokratiska processer eftersom varje ärende måste beredas och utan en vettig beredning inom politiken och mellan politik och tjänstemän riskerar mängden ärenden att paralysera. Dagens 81 ledamöter (som representerar medborgarna via sina partier) driver idag mycket utrednings och genomförande arbete inom kommunen. Jag tror att en bättre väg framåt är att alla partier istället skall följa Centerpartiets exempel där alla medlemmar får lägga medborgarförslag som måste behandlas inom partiet. Vi har representativ demokrati. Jag tycker att det är viktigt att vitalisera partisystemet istället för att gå andra vägar som jag tror är sämre. Vad tycker du?
http://www.unt.se/uppsala/uppsalaborna-far-mer-att-saga-till-om-1890060.aspx

Miljöpartiet gick nyligen ut med ett nytt politiskt program där de låtsas vara som vilket mittenparti som helst för att försöka attrahera fler väljare. Att MP taktiskt gör så tycker jag är allt annat än att vitalisera partisystemet i Sverige. Om man tror att det är bra att alla partier vill framställa sig själva som "bäst i mitten" så blir politiken inte utvecklande och ifrågasättande. Den riskerar att bli en enda lång konsensusvandring mot lagom. Miljöpartiet och Vänstern är dock inte några mittenpartier. De är något annat. De är definitivt inte några partier som genom sin politik kan försvara och utveckla svenskt välstånd. Oavsett om man ändrar i sitt partiprogram eller inte så är det i verkligheten och i sakfrågor som varje parti och dess företrädare visar sina kort. Svenskt välstånd är hotat. Hotet kommer från många håll. Det tycks dock inte MP förstå (bortsett ifrån klimat och miljöutmaningarna som de är väl medvetna om). Jag tycker att varje ledande MP representant skulle vara tvngen att genomföra ett studiebesök i Södertälje. Då tror jag att de flesta kommer att bli lite mer ödmjuka inför Sveriges förmåga att framgångsrikt integrera invandrade människor i vårt samhälle. Det låter fint att Sverige skall vara ännu generösare i sin flyktingpolitik. Frågan är vad det skulle innebära. Tror du att det är hållbart att vi skall införa en ännu generösare flykting och anhöriginvandringspolitik om vi samtidigt vill fortsätta att vara ett brett välståndssamhälle?
http://www.unt.se/sverige/mp-kraver-att-fler-far-stanna-1891480.aspx 

lördag 6 oktober 2012

En värld i kris

Ingen enskild nation kan lösa problemen
FN bildades efter andra världskriget för att försöka säkerställa att inte ett tredje världskrig skall bryta ut. Inte minst ansågs ett eventuellt 3:e världskrig bli förödande eftersom människan fått lära sig hur katastrofala atombomber är. Utöver uppdraget att jobba mot krig och för fred jobbar FN med mänskliga rättigheter och att utveckla hållbara samhällen. Inte minst de kritiska miljöfrågorna kräver lösningar som inte bryr sig om människans påhittade landsgränser. Villkoren för väldigt många människor har blivit mycket bättre. Det är dock fortsatt cirka 1 miljard människor som lever i elände. Kreativa mat- och utbildningsprogram erbjuds för att försöka hjälpa dessa människor i rätt riktning. Två av de mest framgångsrika programmen är uppbyggda utifrån belöningstänk dvs att om människor gör kloka val så får de mer mat till sina familjer.

Grundarna till FN har permanent representation i FNs säkerhetsråd. Av de 193 medlemmsländerna är de permanenta deltagarna i säkerhetsrådet endast fem länder. USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland. För tillfället försöker världssamfundet att modernisera FN så att inte dagens system där varje permanent medlem har ett Veto skall ändras. Därutöver vill Tyskland, Indien och Brasilien få permanenta platser. Personigen tycker jag att det är ett sjukt system när ett land, oavsett styrka, kan fälla förslag som får stöd av 192 andra. I världen finns 6000 officiella språk. I FN finns sex språk som används för att förenkla kommunikationen mellan de 193 medlemsländerna och som ständigt tolkas. Dessa språk är engelska, spanska, mandarin, arabiska, franska och rysska. Varje år lottas ordningen för hur de 193 länderna sitter i fullmäktigesalen. Det land som dras först vid lottningen av platser får första platsen och sedan följer övriga länder i alfabetisk ordning. FN är en viktig plattform för att bättre vårda och läka vår värld.

Vad är sämst?
I USA är staten i väldigt dålig ekonomisk form. Vissa här i USA menar att staten redan är i konkurs och att det är bra eftersom många amerikaner hatar staten och i synnerhet en för stark stat som lägger sig i våra enskilda liv för mycket. Samtidigt som den amerikanska statens ekonomi är urusel sägs nu stora delar av det amerikanska folket ha återhämtat sig och fått sina ekonomier i rimlig balans. Vad tror du att det innebär?
Att det skall bli rekordrally på börsen är inte säkert. Amerikanernas förtroende till aktiemarknaden som bra placering av sina pengar har aldrig varit så låg sedan 70 och 30 talet.
http://www.di.se/#!/artiklar/2012/10/5/beslutet-som-ger-superrally/

I Sverige har vi en omvänd situation mot USAs. Den svenska staten står väldigt stark och det anses väldigt bra för oss invånare i landet. Är det så? Det är knappast dåligt men faktumet att vi, till skillnad från USA, har väldigt stora andelar av invånarna som är extremt belånade, eller som bor på orter där det inte är så lätt att hitta nya jobb om t ex fabriken lägger ner, gör att många svenskar lever väldigt ekonomiskt farligt. Vad innebär det? Det innebär t ex att många svenskar inte klarar av en situation där realräntan ökar ordentligt. Det innebär också, eller samtidigt, att en kommun, ett landsting eller staten inte kan höja skatterna för att eventuellt kortsiktigt försöka parera en situation där vi inte kan finansiera den välfärd som vi känner idag. Om svensk övergripande ekonomi faller samman tvingas vi därför att kortsiktigt låna utomlands för att konsumera välfärd. Om det händer är vi snart i Greklands och Spaniens situation. Om lågkonjunkturen blir så långvarig som många tror att den skall bli, då är det inte ett osannolikt scenario. Det är oansvarligt att inte ta den svenska individuella skuldbördan på ett större allvar! Tycker du att regeringen tar denna oroande situation på allvar?
http://www.di.se/#!/artiklar/2012/10/6/svenskarna-satter-skuldrekord/
Vad tror du är sämst för en plats utveckling. Att en stat är ekonomiskt stark eller att dess invånare i stora delar har en sund ekonomi? Jag tycker att fokuset måste vara på att göra våra invånare så individuellt starka som möjligt. Då blir helheten bra, oavset konjunktur. Särskilt om individerna känner lojalitet till en gemensam symbol och några gemensamma grundvärderingar.

fredag 5 oktober 2012

Hårt styrd invandring

Välkommen hit?
USA är ett av de länder i världen som i princip är helt uppbyggt av invandrare. Att vandra på Manhattan i New-York räcker för att få en härlig känsla och förstå att det är möjligt att bygga ett mycket väl fungerande samhälle med människor från alla jordens hörn med alla varianter av religioner du kan tänka dig. Ur ett invandrarperspektiv är det dock intressant att USA alltid varit mycket restriktiva med vilka som får komma in i landet. Redan under den stora invandringen under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet så delades invandrarna in i klass 1, 2 och 3. 1 och 2 fick komma in direkt. Det var välbeställda eller i vart fall välutbildade personer. 3 fick i stora mängder (sägs vara närmare 20.000.000 människor) som fick testas på Ellis Island. Klass 3 var lycksökare eller flyende som var medellösa och ofta lågutbildade. För att få stanna var det nödvändigt att deras bakgrund ansågs acceptabel, de fick inte vara allvarligt sjuka och det var nödvändigt att de klassades som möjliga att bli värdefull arbetskraft. Av de cirka 20 miljoner 3:or som processades på Ellis Island fick cirka 8.000.000 människor inte komma in i Frihetsgudinnans land. De klarade inte testerna. USA är fortsatt en immigrationsnation och de är fortsatt mycket restriktiva. Du skall fortfarande anses kunna bli en tillgång och inte en belastning om dina odds att få en chans att bli en medborgare skall vara goda. Sverige har t ex fler invandrare med asylkoppling från Irak än USA. Det var trots allt USA som ensidigt startade Irak kriget mot utrikesminister Collin Powells vilja.

Möjligheternas land
USA är fortsatt möjligheternas land. Det är underbart att prata med amerikaner med olika status. Ingen jag träffar är missundsam. Alla tror att alla har en chans och alla tycker att de som är lata får skylla sig själva för att de har det dåligt. Dom gillar inte snyltare och tycker att de som de anser vara snyltare får skylla sig själva när de får det tufft. Det är bl a ett skäl till varför många inte vill ha ett generellt sjukvårdssystem i USA liknande det svenska. De tycker helt enkelt inte att människor som inte bidrar till ett system skall få del av det. Att väldigt många tror på USA som ett land som ger alla möjligheter och där alla får en rättvis behandling i rättsystemet är en av de värdegrunder som samlar väldigt många i USA. Samtidigt skall man ha klart för sig, särskilt de som alltid kritiserar USA, att bara i NY uppskattas illigala invandrare representera mellan 500.000 till 1.000.000 människor. Dvs istället för det officiella invånartalet i NY state = 8,5 miljoner så har de alltså ytterligare cirka 1.000.000 illigala invandrare. Självklart skapar det stora utmaningar, på många sätt. I hela USA uppskattas de illegala invandrarna vara mellan 12.000.000 till 18.000.000 människor. Även de mest USA negativa borde förstå att det skapar en hel del problem inom många områden. Tycker du att alla skall ha rätten att bosätta sig där de vill (landsperspektiv!) utan att någon skall kunna hindra det? 

torsdag 4 oktober 2012

Varslen haglar

Grunden till välståndet
Är det viktigt att en politisk ledare i majoritet kommunicerar ansvarsfullt? Är huvuduppdraget att vara positiv eller är det att vara realistisk? Eller är det en kombination? Många tycker olika. Alla tolkar också all information vi får olika. Vissa ser mörka moln och andra ser ljusa möjligheter.

Jag tycker att det är viktigt att ledare kan måla positiva framtidsbilder och särskilt under tuffa tider. Det ger många människor kraft att kämpa när det ibland kan kännas fruktansvärt tungt och meningslöst. Svensk ekonomi kommer nu allt närmare en förstärkt tuff tid. Det är självklart omöjligt för Sverige och Uppsala att klara sig undan det mycket dåliga läge som råder i stora delar av Europa. När nu svensk industri snabbt börjar bromsa in, och när det visar sig i stora mängder av varsel av personal, är det snart risk för att även vi svenskar blir många som börjar se allt mörkare på vår tillvaro. Reformarbetet måste fortsätta. Svenskt välstånd är helt beroende av en konkurrenskraftig och ständigt förändrad industri. Det kommer sol efter regn! De som bidrar till att solen kommer tillbaks möter den oftast tidigare än andra.
http://www.di.se/#!/artiklar/2012/10/3/mork-host-for-sveriges-industri/

Kultur slår strategi varje dag
Mångkulturella samhällen och företag har ofta visat sig vara prestationsmässigt överlägsna andra former av organisationer. Samtidigt är det omöjligt att lyckas med mångkulturella samhällen och organisationer om de inte byggs upp runt mycket tydliga och gemensamma grundvärderingar och någon gemensam symbol för det välstånd man gemensamt vill uppnå. Tyskland är ett gott exempel. Många som inte känner till Tyskland beskriver "tyskar" som en homogen/liknande grupp. Så är det självfallet inte. Precis som i Sverige skiljer vi oss åt mycket beroende av om vi vuxit upp i t ex Happaranda, Uppsala eller i Trelleborg. Efter delningen av Tyskland tvingades folket in i två olika makrokulturer. Efter Tysklands förening försöker det enade Tyskland fortsatt att få alla att känna sig som ett folk men det är svårt då väst fortsatt är mycket drivnare och rikare än öst där öst fortsatt är mycket beroende av ekonomiskt stöd från sina landsmän i väst. Om man vill skapa ett samhälle som är hållbart där man blandar människor från olika kulturer i smått och stort, då måste man jobba hårt för att få alla att bära de grundläggande värderingarna och respektera den symbol som står för dessa värderingar. Den som vill lyckas med ett svårt mångkulturellt projekt måste helt enkelt bygga en kultur som bygger på ömsesidig respekt och gemensamma mål. Det är svårt men de som lyckas blir del av lag som presterar bättre än några andra.

onsdag 3 oktober 2012

Hårt men hjärtligt

New-York
Det finns massor av härliga platser runt om i världen. Självklart inga så underbara som Uppsala men många kommer nära. En av mina absoluta favoriter är New-York. Jag har haft förmånen att besöka "The Big Apple" många gånger sedan jag som 19 åring gjorde mitt första besök i USA. NY är mångkulturellt, enormt vibrerande, erbjuder allt som pengar kan köpa, är vackert på sitt eget sätt och erbjuder massor av shopping och matupplevelser som även känns intressanta för en person som jag. NY har också en av få kvinnliga symboler för framgång och makt i frihetsgudinnan (ytterligare ett exempel är Justitia som står med bindlar och väger mellan argumenten för och emot en anklagelse).

Det är särskilt kul att få vara i NY denna gång då jag är här tillsammans med min son. Jag var själv 19 år första gången jag besökte USA. Min son har varit på Hawaii några gånger men det tycker inte jag är att besöka och uppleva USA. Jag är säker på att han kommer att bli imponerad av mycket. Framförallt attityden. Allt är möjligt. En stor majoritet glädjs över andras framgångar.

Det är också kul att direkt lyssna till och titta på flera av deras "stand-up" personligheter och radiokändisar. Lika vänliga som de kan vara kan de vara väldigt vassa i sin tunga och fullständigt, och utan problem, försöka krossa kändisar. Om vi tycker att "kändisar" kan behandlas illa i Sverige så är det rena barnleken jämfört med i USA och särskilt i USA. Det är kanske därför kändisar får så bra betalt i USA. Vad tror du?

Presidentvalet i USA
Valet av en ny amerikansk president närmar sig med stormsteg. Temperaturen är väldigt hög här i USA. Idag startar också den första stora TV sända valdebatten mellan Obama och Romney i Denver. "The heat is on". NY är väldigt demokratiskt men trots det känns det som att Obama kommer att bli omvald. Att idiotförklara 50% av befolkningen och att kraftigt ljuga om hur snabbt man sprungit i ett maratonlopp gör inte att Romneys lag förbättrar sina odds. Oavsett vem som blir USAs nästa president så hoppas jag att personen klarar av att vara "smart tuff". Det kommer att krävas om inte väst helt skall tappa sin ledande världsroll inom en mycket snar framtid. Vem tror du vinner? Jag och sonen drar på TV-debattfest och försöker lära oss lite mer.   

tisdag 2 oktober 2012

Ivriga bävrar

Avancerade byggare
Vem ville att vi svenskar skall bli som ivriga bävrar? Det var den förre Centerledaren Maud Olofsson. Fick idag lära mig lite mer om bävrar. Förutom oss människor är bävern ett av mycket få djur som ändrar stort i sin omgivning för att passa egna intressen. Det är företagsamt och en god förmåga för den som vill överleva.

Trots denna fantastiska förmåga blev nästan bävern utrotad under inledningen av 1900-talet. Skälet var att bävern från 1600-talet och framåt var ett mycket attraktivt jaktbyte för att tillverka de bästa hattar och mössor som kunde köpas. Delar av djuret användes oxå i medicinska syften. För att förstå jaktattraktiviteten motsvarade priset på en bäver, under 1600, 1700 och 1800 talet, i dagens penningvärde över 100.000 kronor!

Bävern var nästan utrotad i Sverige i början av 1900-talet. På 1920-talet startade tydligen en av Sveriges mest lyckade naturvårdsprojekt. Från några få bävrar beräknas vi idag ha runt 130.000 bävrar.

Bävern är vegetarian. Kom ihåg det om du ser Hernösands kommunvapen då det ger ett felaktigt budskap då en bäver där beskrivs äta en fisk.

Välståndsproblem
I dagens nyhetssändningar kunde vi höra att drygt 19000 av de invandrare som går på SFI (svenskautbildning för invandrare) är analfabeter. Det innebär redan idag en stor välståndsutmaning. Antalet växer dagligen. Tycker du att svensk flykting och anhöriginvandringspolitik måste ses över? Om vi skall kunna försvara vårt välstånd måste vi också klara av att rimligt och hållbart integrera våra invandrare. Det finns gränser för hur många långtids eller livtidsarbetslösa vårt  samhälle, om det skall kunna erbjuda en generell välfärd, kan bära.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5293678

måndag 1 oktober 2012

Mer kunskapskapital

Sverige och svenskt välstånd
Vi behöver bli mer företagsamma och vi behöver bli mer konkurrenskraftiga för att försvara vårt välstånd. De senaste dagarna har även Anders Borg höjt rösten och uppmanat alla svenska verksamheter att öka sin konkurrensförmåga och effektivitet. För att klara denna viktiga uppgift måste vi också attrahera fler svenskar att bli mer kompetenta inom kunskapsområden där svenska verksamheter har stora kompetensbrister. För att klara detta viktiga arbete måste vi också bli mycket bättre på att attrahera kompetent arbetskraftsinvandring. Redan idag är nysvenskar och utländska medborgare som jobbar här kritiska för vår konkurrensförmåga och för att utföra våra välfärdstjänster. Hur blir vi mer attraktiva som invandrarland för utrikesboende med värdefull kompetens? Redan idag hämmas svensk utveckling av kompetensbrist då många som söker personal inte kan hitta nya medarbetare som uppfyller de kompetenskrav som ställs. Framförallt yrken som kräver teknisk kompetens.

Kinas utveckling
Jag har många gånger skrivit om Kina och utvecklingen i det enorma och mäktiga landet. Osäkerheten är stor om var landet är påväg. De senaste månadernas utveckling är oroande ur många perspektiv. Dagens DN ledare är värd att läsa. 

I ljuset av Sveriges behov av välutbildade, hårt arbetande och företagsamma personer är Kina en intressant källa. Om vi kan bli ett attraktivt land för dem att starta om i är det inte bara kompetent och företagsamma människor vi attraherar. Vi fyller då också på vårt land med personer som genom sina språkliga kunskaper och drivkraft också stort kan bidra till att Sveriges handelsutbyte med världens snart största ekonomi kraftigt kan förstärkas. Hur tror du att vi kan locka dem?