onsdag 17 oktober 2012

Personfixering?

Är ledaren viktig?
Självklart är det så. Och det gäller inom alla verksamheter. Om en ledare inte skapar mer energi än vad hen tar, och om hen inte får sitt lag att leverera bra resultat då är det dåligt för laget. Är vi då för personfixerade inom politiken? Jag skulle säga både ja och nej på den frågan. Ja utifrån att ingen ledare för något parti håller med om allt som partiets stämmor tagit fram som partiets politiska program. Trots det skall ledaren vara det främsta instrummentet för att nå ut med vad ett parti vill och tycker i väldigt många frågor. Om ett parti inte har ett politiskt program som attraherar många väljare är det självklart svårt att som ledare sälja något som är väldigt svårsålt. Nej utifrån att en politisk ledare framförallt måste vara en bra säljare av ett partis politiska program.

Eftersom det är via media som de flesta möten med medborgarna äger rum är förmågan att tydligt föra ut politiska budskap via media avgörande (jag utgår då ifrån att det politiska programmet är tillräckligt attraktivt för stora delar av befolkningen). Självklart duger det inte att "bara" vara en duktig säljare för att lyckas som politisk ledare. En säljare som vill nå och behålla sina "kunder" måste både klara av att nå dem med tydliga värdeargument, vara en duktig förhandlare och dessutom löpande klara av att se till så att de som "köpt" det som sagts känner att det också levereras. Du måste också klara av att hålla ihop ett parti som hela tiden består av människor som inte alltid har liknande åsikter. Att Mitt Romney har knappat in på Barak Obama i presidentvalet är sannolikt på grund av att han är en bättre säljare. Med det inte alls sagt att han är en bättre ledare att leda ett parti eller ett land. Vem tror du vinner?
http://www.dn.se/nyheter/usa-valet-2012/tv-tittarna-ger-obama-segern

Partiledarnas popularitet
Det görs ständiga mer eller mindre seriösa opionionsmätningar i Sverige. Nu har åter en gjorts om hur populära riksdagspartiernas ledare är. I ljuset av att de är de personer som är satta att vara partiernas viktigaste säljare är det viktigt att följa liknande opinionsmätningar. Dessa personer kan inte delegera säljrollen till någon annan då det i huvudsak är dem som media ständigt ställer sina frågor till och de förväntas svara. Min erfarenhet är att all konkurrensutsatt verksamhet står och faller beroende av sin säljförmåga och säljarens förmåga att skapa ett personligt förtroende. I synnerhet det personliga förtroendet är avgörande om väljare skall kunna tänka sig en person som ledare för ett land. Hur ser du på bifogad opinionsundersökning?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/aven-borgerliga-valjare-gillar-lofven

Enastående fotbollsprestation
Igår fick jag uppleva en av mina mest underbara fotbollsupplevelser. I matchen mellan Sverige och Tyskland gick jag från stor uppgivenhet och besvikelse till enorm glädje och beundran för den svenska laginsatsen. Det var stort att hämta upp ett 4-0 underlag och lyckas få 4-4 i Berlin. Det var en bragd! Hamrén, lagledaren, gjorde några viktiga byten i halvlek som visade sig bära. Nu lever mina förhoppningar om att Sverige skall ta sig till VM i Brasilien vidare. Det glädjer mig! Vad tyckte du om matchen?
http://www.dn.se/sport/fotboll/sveriges-upphamtning-saknar-motstycke


 

2 kommentarer:

  1. Det är väl ganska självklart att borgare gillar Löfven. Som högersosse ligger han närmare oss än han ligger Sahlin-Juholtvänstern som dominerar sosseriet.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Särskilt eftersom han också gärna förknippas med vårt viktiga näringsliv. T o m så mycket att han vill kalla Sossarnas partiprogram för en Affärsplan........

    SvaraRadera