tisdag 2 oktober 2012

Ivriga bävrar

Avancerade byggare
Vem ville att vi svenskar skall bli som ivriga bävrar? Det var den förre Centerledaren Maud Olofsson. Fick idag lära mig lite mer om bävrar. Förutom oss människor är bävern ett av mycket få djur som ändrar stort i sin omgivning för att passa egna intressen. Det är företagsamt och en god förmåga för den som vill överleva.

Trots denna fantastiska förmåga blev nästan bävern utrotad under inledningen av 1900-talet. Skälet var att bävern från 1600-talet och framåt var ett mycket attraktivt jaktbyte för att tillverka de bästa hattar och mössor som kunde köpas. Delar av djuret användes oxå i medicinska syften. För att förstå jaktattraktiviteten motsvarade priset på en bäver, under 1600, 1700 och 1800 talet, i dagens penningvärde över 100.000 kronor!

Bävern var nästan utrotad i Sverige i början av 1900-talet. På 1920-talet startade tydligen en av Sveriges mest lyckade naturvårdsprojekt. Från några få bävrar beräknas vi idag ha runt 130.000 bävrar.

Bävern är vegetarian. Kom ihåg det om du ser Hernösands kommunvapen då det ger ett felaktigt budskap då en bäver där beskrivs äta en fisk.

Välståndsproblem
I dagens nyhetssändningar kunde vi höra att drygt 19000 av de invandrare som går på SFI (svenskautbildning för invandrare) är analfabeter. Det innebär redan idag en stor välståndsutmaning. Antalet växer dagligen. Tycker du att svensk flykting och anhöriginvandringspolitik måste ses över? Om vi skall kunna försvara vårt välstånd måste vi också klara av att rimligt och hållbart integrera våra invandrare. Det finns gränser för hur många långtids eller livtidsarbetslösa vårt  samhälle, om det skall kunna erbjuda en generell välfärd, kan bära.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5293678

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar