onsdag 3 oktober 2012

Hårt men hjärtligt

New-York
Det finns massor av härliga platser runt om i världen. Självklart inga så underbara som Uppsala men många kommer nära. En av mina absoluta favoriter är New-York. Jag har haft förmånen att besöka "The Big Apple" många gånger sedan jag som 19 åring gjorde mitt första besök i USA. NY är mångkulturellt, enormt vibrerande, erbjuder allt som pengar kan köpa, är vackert på sitt eget sätt och erbjuder massor av shopping och matupplevelser som även känns intressanta för en person som jag. NY har också en av få kvinnliga symboler för framgång och makt i frihetsgudinnan (ytterligare ett exempel är Justitia som står med bindlar och väger mellan argumenten för och emot en anklagelse).

Det är särskilt kul att få vara i NY denna gång då jag är här tillsammans med min son. Jag var själv 19 år första gången jag besökte USA. Min son har varit på Hawaii några gånger men det tycker inte jag är att besöka och uppleva USA. Jag är säker på att han kommer att bli imponerad av mycket. Framförallt attityden. Allt är möjligt. En stor majoritet glädjs över andras framgångar.

Det är också kul att direkt lyssna till och titta på flera av deras "stand-up" personligheter och radiokändisar. Lika vänliga som de kan vara kan de vara väldigt vassa i sin tunga och fullständigt, och utan problem, försöka krossa kändisar. Om vi tycker att "kändisar" kan behandlas illa i Sverige så är det rena barnleken jämfört med i USA och särskilt i USA. Det är kanske därför kändisar får så bra betalt i USA. Vad tror du?

Presidentvalet i USA
Valet av en ny amerikansk president närmar sig med stormsteg. Temperaturen är väldigt hög här i USA. Idag startar också den första stora TV sända valdebatten mellan Obama och Romney i Denver. "The heat is on". NY är väldigt demokratiskt men trots det känns det som att Obama kommer att bli omvald. Att idiotförklara 50% av befolkningen och att kraftigt ljuga om hur snabbt man sprungit i ett maratonlopp gör inte att Romneys lag förbättrar sina odds. Oavsett vem som blir USAs nästa president så hoppas jag att personen klarar av att vara "smart tuff". Det kommer att krävas om inte väst helt skall tappa sin ledande världsroll inom en mycket snar framtid. Vem tror du vinner? Jag och sonen drar på TV-debattfest och försöker lära oss lite mer.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar