torsdag 4 oktober 2012

Varslen haglar

Grunden till välståndet
Är det viktigt att en politisk ledare i majoritet kommunicerar ansvarsfullt? Är huvuduppdraget att vara positiv eller är det att vara realistisk? Eller är det en kombination? Många tycker olika. Alla tolkar också all information vi får olika. Vissa ser mörka moln och andra ser ljusa möjligheter.

Jag tycker att det är viktigt att ledare kan måla positiva framtidsbilder och särskilt under tuffa tider. Det ger många människor kraft att kämpa när det ibland kan kännas fruktansvärt tungt och meningslöst. Svensk ekonomi kommer nu allt närmare en förstärkt tuff tid. Det är självklart omöjligt för Sverige och Uppsala att klara sig undan det mycket dåliga läge som råder i stora delar av Europa. När nu svensk industri snabbt börjar bromsa in, och när det visar sig i stora mängder av varsel av personal, är det snart risk för att även vi svenskar blir många som börjar se allt mörkare på vår tillvaro. Reformarbetet måste fortsätta. Svenskt välstånd är helt beroende av en konkurrenskraftig och ständigt förändrad industri. Det kommer sol efter regn! De som bidrar till att solen kommer tillbaks möter den oftast tidigare än andra.
http://www.di.se/#!/artiklar/2012/10/3/mork-host-for-sveriges-industri/

Kultur slår strategi varje dag
Mångkulturella samhällen och företag har ofta visat sig vara prestationsmässigt överlägsna andra former av organisationer. Samtidigt är det omöjligt att lyckas med mångkulturella samhällen och organisationer om de inte byggs upp runt mycket tydliga och gemensamma grundvärderingar och någon gemensam symbol för det välstånd man gemensamt vill uppnå. Tyskland är ett gott exempel. Många som inte känner till Tyskland beskriver "tyskar" som en homogen/liknande grupp. Så är det självfallet inte. Precis som i Sverige skiljer vi oss åt mycket beroende av om vi vuxit upp i t ex Happaranda, Uppsala eller i Trelleborg. Efter delningen av Tyskland tvingades folket in i två olika makrokulturer. Efter Tysklands förening försöker det enade Tyskland fortsatt att få alla att känna sig som ett folk men det är svårt då väst fortsatt är mycket drivnare och rikare än öst där öst fortsatt är mycket beroende av ekonomiskt stöd från sina landsmän i väst. Om man vill skapa ett samhälle som är hållbart där man blandar människor från olika kulturer i smått och stort, då måste man jobba hårt för att få alla att bära de grundläggande värderingarna och respektera den symbol som står för dessa värderingar. Den som vill lyckas med ett svårt mångkulturellt projekt måste helt enkelt bygga en kultur som bygger på ömsesidig respekt och gemensamma mål. Det är svårt men de som lyckas blir del av lag som presterar bättre än några andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar