tisdag 9 oktober 2012

Jobb, jobb och jobb

De allra flesta kan göra något
Vi har inte råd att låta människor tappa sina självförtroenden och många gånger leva vid sidan av samhället. Alla som kan måste få chansen att bidra på något sätt. Det är möjligt. I Uppsala driver Centerpartiet på för att Invånartjänst skall bli obligatoriskt för människor med stora delar av sin försörjning från försörjningsstöd/socialbidrag. Arbetsuppgifter finns! Arbetsträning och former för bättre integration av delar av vår invandrade befolkning är nödvändig! Varför är det så svårt att få till? Det måste bli så och det måste hända inom kort! Debattartikeln uttrycker att långtidsarbetslösa i så kallad FAS 3 med fördel kan göra samhällsnytta inom vården med mindre krävande arbetsuppgifter. Det finns många arbetsuppgifter som kan utföras där den enskildes möjligheter till arbetsträning och integration kombineras med samhällets vilja att erbjuda så god servicenivå som möjligt samtidigt som våra finansiella resurser är begränsade! Vad väntar vi på? Arbetsmarknadens parter tycks inte kunna enas om former för detta. Då krävs andra vägar framåt.
http://www.dn.se/debatt/lat-deltagarna-i-fas-3-arbeta-inom-vardsektorn

Silvio Berlusconi
Det glädjer mig att inte Berlusconi tycks få utrymme inom italiensk politik inom kort. Jag hoppas att det aldrig sker igen. Jag hoppas också att han nu äntligen ställs inför rätta för det han sedan länge anklagas för och som han lyckats stoppa under många år. Inget land och Europa klarar av att ha oseriösa ledare som ser till sitt eget bästa och inte till samhällets bästa. Alla som har "rent mjöl" i sin påse skall tåla domstolsprocesser för att rentvå sitt namn. Uppenbarligen vill Berlusconi inte rentvå sitt namn i en domstolsprocess. Man kan alltid fråga sig varför. Vad tror du?
http://www.di.se/#!/artiklar/2012/10/9/berlusconi-ger-upp/

8 kommentarer:

  1. Skulle du själv tycka att det är ok att tvingas arbeta utan lön? Den dag du avsäger dig all lön över existensminimum och skänker detta till välgörande ändamål kan man möjligtvis ta dig på allvar inte förr//Susanna Svensson

    SvaraRadera
  2. Håller med förgående kommentar.

    Nu är det upp till dig Stefan H. att visa vägen genom att leva på existensminimum och arbeta.
    Det finns en uppsjö av uppgifter att göra för dig på arbetsmarknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De av oss i Sverige som får försörjningsstöd får just en mindre ekonomisk ersättning från alla som i någon form betalar skatt. Denna ersättning kan med fördel kallas något annat, t ex Invånarlön, om en person är delaktig i samhällsutvecklingen genom Invånartjänst. Självklart skall berörda personer precis som människor i FAS 3 ha ordentligt med utrymme för att söka icke Invånartjänstjobb. Självklart kommer Invånartjänstuppdrag att kraftigt bidra till att öka chanserna till att få ett icke Invånartjänstjobb. Invånartjänstuppdrag kommer också bidra till att människor i så kallat utanförskap kommer att känna sig delaktiga i vårt samhällsbyggande. De kommer också lättare kunna bryta sitt utanförskap. På vilket sätt menar ni att människor som många gånger i nuvarande system blir livslångt försörjda av socialbidrag får en bättre möjlighet att bli självförsörjande?

      Radera
  3. Tycker du ska arbeta utan lön för det du gör kan inte kallas för jobb.
    Och att säga att folk är UTANFÖR som du gör är ju bara så fel.
    Jag känner flera som är FAST i din skit som heter FAS3 dem är inte utanför dem ARBETAR för en skitlön och gör precis samma sak som dem andra på samma arbete.
    Alltså ska du göra ditt JOBB med en FAS3 lön
    IDIOT är vad du är

    SvaraRadera
  4. Jag har själv funderat över just någon form av samhällelig insats för människor som under längre tid försörjer sig på socialbidrag.

    Jag tror att den stora massan av dem är bra människor som av någon anledning hamnat fel. Jag tror dock även att det finns de som plockar ut socialbidrag och drygar ut det hela genom att arbeta svart.

    Om man såg till att dessa människor, två timmar per dag, gjorde något som var vettigt och viktigt för samhället tror jag att de som hamnat "fel" skulle må bättre och kanske hamna "rätt". (Jag tror att alla vill känna sig meningsfulla och bidra till samhället.) Jag tror även att chansen för att de skulle hitta ett arbete (som de naturligtvis ska ägna de andra 6 timmarna av en "arbetsdag" åt att söka)är långt större för en människa som känner att den gör något bra.

    För fuskarna skulle det inte alls vara kul att två timmar varje dag få följa med den underbemannade hemtjänsten, vakta barn vid skolan så de inte slår varandra eller blir överkörda..

    Alla vinner utom fuskarna. Vad är problemet?

    SvaraRadera
  5. Ja, vad är problemet? Vissa tycks anse att det är hemskt för de som berörs men jag säger att det för de allra flesta är mycket positivt. Facken säger att det slår ut "riktiga" jobb men jag säger att det skall vara guldkantsinsatser som aldrig kommer att få någon finansiering. Arbetsgivarorganisationer säger att det tar möjliga intäkter från företagare men jag säger att eftersom det inte finns någon finansiering för detta utöver socialbidrag, så länge vi har råd med socialbidrag, är det att ropa "varg" när det inte finns någon "varg". Låt oss starta med Invånartjänst!

    SvaraRadera
  6. Slå ut "riktiga" jobb?

    Riksnormen tror jag ligger på knappa 4 000 kr för en ensamstående. Sen läggs hyra till det, så en knappa 4 000 kr till. Sen får man ju ytterligare för mediciner, glasögon o.s.v. så vi kan säga lite drygt 8 000 kr.

    Normalt brukar man väl prata om att det är 21 arbetsdagar under en månad. Skulle de som erhåller försörjningsstöd då arbeta 2 timmar per dag innebär det att de skulle jobba 42 timmar för en lön om dryga 8 000 kr, d.v.s. att de skulle ha motsvarande en timlön om 200 kr, och det efter skatt, d.v.s. en timlön före skatt om ca 260 kr.

    Jag tror att det är en hel del som arbetar inom offentlig sektor som inte har en sådan timlön.

    Jag inser att det finns många fördelar med att ändå ha ett "riktigt" jobb, så som pension, men att det skulle medföra en snedvriden konkurrens, eller att "riktiga" jobb slogs ut...?

    Varför inte ha kommunala jobb om två timmar per dag för en ersättning om 8 000 kr i månaden (med tillägg för eventuella barn).

    Personer som eventuellt inte har förmåga att tillse att barn inte blir överkörda på vägen till och från skolan torde ändå sakna arbetsförmåga i sådan omfattning att de istället borde ha sjukersättning...

    SvaraRadera
  7. Jag tror att fyra timmar per arbetsdag skulle vara en lämpligare nivå. Även det innebär med ditt sätt att räkna att samhällsersättningen blir högre för att dessa människor inkluderas i samhällsbyggandet än de 90 kronor i timmen som de flesta unga får när de jobbar. Ett sätt att se ersättningen till de som gör Invånartjänst är att klassa deras ersättning som invånarersättning istället för socialbidrag/försörjningsstöd om de deltar i liknande insatser. Vad väntar vi på? Vill vi försvara vårt välstånd eller skall vi fortsätta att gå mot en ohållbar framtid inom ramen för nuvarande system?

    SvaraRadera