lördag 4 februari 2012

Investera mera!

Rik idag och fattig i morgon
Den Moderatledda regeringen måste börja investera mer för framtiden. Inte minst i fler viktiga infrastrukturprojekt och redan nu bestämma att ge större kommunbidrag för att hantera den allt tuffare tid som drabbar de allra flesta kommuner. Vad väntar regeringen på? Personligen tror jag att Borg och Reinfeldt, framförallt Borg, kan tappa sin gloria om inte detta görs snabbt. Det är inte smart ekonomisk hushållning att bara vara rik nu utan man måste också aktivt jobba med att skapa bättre förutsättningar för att välståndet skall finnas även för våra kommande generationer. Det räcker inte med skattesänkningar och valfrihetssystem! Regeringen och andra offentliga verksamheter måste aktivt vara med och bygga en positiv morgondag. Marknaden har aldrig klarat av att sköta framtidssatsningarna helt själv. Inte i något land!
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/kunskap-i-flyttkartonger
Jag tycker att pengarna som regeringen måste skjuta ut till kommunerna skall vara investeringspengar! Inte konsumtionspengar. Innovations och infrastrukturpengar där kommunerna för varje krona staten skjuter till själva måste satsa 30 öre. Pengarna skall gå DIREKT till kommunerna och inte via några regioner eller andra mellanled!!!! Nu! nu! nu!

Ägandet har betydelse
De företag som burit upp mycket av vårt svenska välstånd under 1900-talet går antingen i konkurs eller har köpts upp av icke svenska ägare. Ägandet har självklart stor betydelse för hur den svenska verksamheten utvecklas. Trots att företag hela tiden måste jobba smart för att klara konkurrensen har hjärtat en stor betydelse. Inte minst under min tid på Ericsson var det uppenbart att mycket forskning och utveckling hamnade i Sverige till delar för att de flesta ledande personerna på Ericsson är svenskar. AstraZeneca, SAAB, Volvo osv är inte längre svenskkontrollerade och tyvärr kommer vi sannolikt få se att dessa företag allt mer flyttar ut sin FoU från Sverige till platser där tillgången till duktiga tekniker är betydligt större och där närheten till produktionsanläggningar finns. Denna utveckling samt utvecklingen att många av dagens nya företag inte alls är så personalintensiva och platsberoende som förr utgör både en möjlighet och ett hot för svenskt näringsliv. Vi måste skärpa oss och vi måste satsa mer på branscherna "Health", "CleanTech/Energy" och "ITC". Starkare bransch och klusterarbete tror jag blir avgörande för om ett samhälle klarar av att skapa välstånd eller ej! Håller du med? Jobbar din kommun med att utveckla sina fördelar med hjälp av branschklusterarbete?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar