söndag 26 februari 2012

Hållbarhetskrasch

Självkritik
Är det klokt att kritisera sig själv? Självklart! Så gör alla som vill bli bäst inom något. Är det problematiskt att inom politiken vara självkritisk? Ja, om motståndet är bättre och därigenom bedriver en bättre oppositionspolitik. Idag är inte oppositionen bättre än regeringen i Uppsala eller i Sverige. Det kan ändras. Klart är att vi måste bygga något nytt och det måste vi klara av att göra snabbt. Dagens välfärdssamhälle håller på att haverera. Sysselsättningsgraden måste avsevärt höjas. Ungdomsarbetslösheten måste minst halveras. Rättigheter måste också matchas mot tydliga skyldigheter. Vi måst kunna attrahera kompetent arbetskraft att vilja bo i Sverige. Osv

I dagens UNT hittar man en FP artikel skriven av deras landstingsråd runt om i Sverige. Det är positivt att de i inledningen vågar ge en tydlig problembild. Det är dock populistiskt och oroande hur de i en ekonomiskt svår situation som nu gör ett utspel om att alla inom specialssjuktvården, typ Akademiska, skall få ett eget patientrum...... Vem vill inte ha det! Men vad kostar det!!!? Enormt mycket pengar. Det är inte ett seriöst utspel utan jag kan inte tolka det som något annat än ett försök att få billiga politiska poäng på en idé som aldrig ekonomiskt kommer att kunna genomföras.
http://www.unt.se/debatt/dags-for-eget-rum-pa-sjukhus-1676794.aspx

Det är inte nog med att vi har problem med sysselsättningsgraden och att allt fler av oss hör till gruppen pensionärer. På en fråga av Aftonbladet om man som pensionär vill bo kvar i Sverige svarar över 70% att de hellre vill bo utomlands. Det innebär att de helst inte vill bidra till vår lokala ekonomi och konsumera här. Om du till en redan svår kalkyl lägger till scenariet att 70% spenderar sin pension utomlands, då pratar vi nog om en ekonomisk härdsmälta i Sverige om vi inte lyckas ställa om vår ekonomi ordentligt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14430552.ab

Intäktssidan!
Huvudproblemet i Sverige är intäktssidan! För att Sverige skall fortsätta att vara ett välståndsland måste vi skapa mer intäkter genom att skapa mer värde tillsammans. Mycket av värdet måste också säljas utomlands för pengar som sedan kanalyseras hem igen för att jobba och inte till skatteparadis. Så enkelt är det. Politiker kan inte skapa intäkterna (räknar inte skatt). Politiker kan och måste dock skapa bästa förutsättningar för att nya intäkter skall kunna skapas. Politiker kan fortsätta att skapa samhällskostnader. Det är dock en ekvation som inte leder mot välstånd i dagsläget. Ett företagsammare Sverige är helt avgörande för ett fortsatt välstånd.

Kostnaderna ökar
DNs artiklar om människor med försörjningsstöd talar sitt eget språk. Enligt dagens DN får nästan 200.000!!! människor i Sverige försörjningsstöd. Av dessa personer har cirka 50.000 stycken ett långvarigt behov av försörjningsstöd. Enligt artikeln får en ensamstående utan barn 3840 kronor i månaden. Självklart har många barn och dessutom olika tillägg utöver denna basnivå. Låt oss ändå bara räkna fram vad försörjningsstödet minst innebär per månad i kostnader. Det motsvarar 768 miljoner kronor per månad. Eller 9.216 miljoner kronor per år. Det är massor av pengar. Vi måste tänka om i vårt land och bl a införa obligatorisk invånartjänst. Vi måste tänka om annars är Sverige snart åter ett land med många mycket fattiga personer. Den här gången kan vi inte emigrera till USA.
http://www.dn.se/ekonomi/stodet-ger-inte-en-rimlig-levnadsniva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar