onsdag 8 februari 2012

Reinfeldt! Ändra ersättningarna!

Otidsenliga ersättningssystem
Politiker som varit statsråd, riksdagsledamöter och säkert många andra grupper av politiker har orimliga fallskärmsavtal som måste upphöra! Om Reinfeldt skall vara trovärdig i sitt arbete att vi alla måste hjälpas åt att jobba mer är det helt sjukt att politikerna som får dessa vansinnigt fördelaktiga ersättningar (t ex fallskärmsavtal som innebär att en riksdagsledamot efter 50 års ålder helt kan försörjas av oss andra fram till pension och därefter också få pension) ofta inte klarar av att göra det som krävs för att motivera dessa enromt fördelaktiga villkoren. Vad är det då som krävs? Jo att kunna fatta nödvändiga beslut även om de är impopulära men för välståndets positiva utveckling. Jag antar att skälet till att dessa orimliga ersättningar finns är att politiker är tänkta att då lättare kunna ha en hög integritet och inte kunna mutas. I princip samma resonemang som de som förordar att en VD skall bli så rik att hon vågar gå emot sin egen styrelse (pilotskolan) har. Kortsiktigt röstfiskeri tycks dock år efter år vara mer viktigt än att göra rätt.

Om man säger upp sig själv
Jag tycker också att det är upprörande att t ex en riksdagsledamot, t ex Thomas Östros, själv kan säga upp sitt självpåtagna förtroendeuppdrag och då inte bara ensidigt aktivera fortsatta kostander för oss skattebetalare utan också föranleda ytterligare kostander, då en ersättare inträder i hans ställe som självfallet skall ha en full ersättning som riksdagsledamot. 

Det skall bli intressant att se om Östros gör som Göran Persson och fortsätter att mjölka oss skattebetalare genom att lyfta sin rätt till fallskärm samtidigt som han drar in miljoner till ett privat och 100% ägt bolag. Det är inte olagligt att göra så men det är moraliskt mycket förkastligt enligt min mening.

Åtgärdspaket för att ge Reinfeldt trovärdighet i jobb frågan;
- Driv att riksdagsledamöter aldrig skall kunna få mer än tre års fallskärm
- Driv att riksdagsledamöter inte kan bygga upp starka balansräkningar i majoritetsägda bolag samtidigt som man lyfter fallskärmsersättningar från oss skattebetalare
- Driv att inga politiker själva skall kunna säga upp sina förtroendeuppdrag och då kunna aktivera idag berättigade fallskärmsersättningar

Hur tycker du att politikerna skall ersättas? Du kanske tycker att vi skall ha färre t ex riksdagsledamöter, tre gånger högre månadsarvoden men "endast" ett års fallskärm? Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar