tisdag 7 februari 2012

Arbeta tills vi dör....

Vägens slut...
Vi människor uttrycker oss på olika sätt. Jobblinjen har varit ett sätt att tala om att vi måste jobba och skapa mer värde per person för att klara av den höga välfärd vi har idag. Det handlar inte om att göra det bättre. Det handlar bara om att försöka bibehålla dagens höga nivå. De allra flesta ekonomer och samhällsvetare är eniga om att det är helt nödvändigt för att klara av att bära kostnaderna med en stor del av befolkningen som är beroende av stöd från andra och för pensionssystemet.

Personligen tror jag det är nödvändigt med ett paradigmskifte som tar en hållbarhetsinriktning, och som gör det betydligt snabbare än nu. Reinfeldt går ut med att pensionsåldern skall höjas till 75 år. Intressant men helt oacceptabelt! Det rimliga är att ha en frivillig pensionsålder men att det ur arbetsgivarens perspektiv måste bygga på kompetetens och prestationsförmåga. Annars spelar det inte någon roll om alla jobbar om vi inte klarar av att konkurrera internationellt om välståndet. Jag tror att det är väldigt få som är beredda att jobba tills de blir 75 år bara för att dagens pensionssystem inte skall bryta samman och för att betala för en allt för stor andel medborgare som är beroende av andra. Vi måste lösa denna utmaning på något annat sätt! Jag gillar dock Reinfeldt utspel då han vågar tala om att vi inte har en hållbar riktning just nu.
http://www.dn.se/nyheter/politik/sa-tycker-partierna-om-reinfeldts-forslag

Antroprocene
Ovanstående ord betyder den nya tid vi nu anses ha gått in i där människan för första gången bevisligen har den enskilt största påverkan på jordens utveckling och en tid där massor av arter i den biologiska mångfalden dör ut. Känn på den du. Bara sedan 60-talet har världens ekonomi vuxit 5 gånger!! Från att vi bara var några miljoner människor på 1500-talet är vi idag 7 miljarder människor på jorden. Den tekniska utvecklingen och den så kallade tekniska koldioxidintensiteten har inte lyckats möta den enorma expansion av människor och allt det vi människor vill konsumera. Tror du att miljö och klimatutmaningen är på låtsas? Tror du att teknikutvecklingen kan kompensera att vi blir allt fler som vill ha "allt"?

Gigantiska utmaningar
Vi befinner oss i en extremt utmanande tid. Så har det säkerligen alltid känts men jag tror faktiskt att komplexiteten och storheterna i de utmaningar vi idag står iför är så stora att väldigt många människor, organisationer och länder är oförmögna att greppa situationen. Det är nog väldigt många som t o m inte vill greppa den då den är rätt skrämmande.

En ljus framtid kan byggas!
Personligen väljer jag att se positivt på framtiden och försöka jobba för att vi skall hitta vägar framåt som erbjuder våra kommande generationer bra livsförhållanden och välstånd. En ljus framtid kan byggas men det förutsätter att vi tänker nytt i en betydligt snabbare takt än idag. Vi måste bygga ett mer hållbart samhälle! Helt klart är att vi måste bli fler aktiva som vill bidra i detta viktiga arbete. Annars kommer de allra flesta av oss (>80%) få jobba tills vi är över 75 år och ändå få en mycket liten slant att leva på därefter. Och de som föds nu kommer att utsättas för enorma miljö och klimatpåfrestningar. Vad tror du händer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar