fredag 10 februari 2012

Hållbarhet eller girighet?

Vägval
Var befinner sig världen? Går Grekland i konkurs? Vad kommer det att innebära? Helt klart är att en allt större del av jordens befolkning får det materiellt och hälsomässigt allt bättre. Det kan t ex avläsas i statistik kopplad till BNP och livslängd. Samtidigt är det glädjande att allt fler inser att även om Europeer och Amerikaner får det sämre än idag så är inte dagens konsumptionsnivå hållbar. I vår del av världen kommer retoriken att bli allt hårdare och vi kommer med all sannolikhet att få en mycket het debatt om orättvisorna i samhället i ljuset av att Europa och dess länder tvingas bromsa samtidigt som väldigt små grupper fullständigt vältrar sig i rikedom och lyx. Inte sällan baserad på icke produktiva transaktioner som gjorts möjliga via våra pensionspengar.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14342558.ab

När dessa debatter kommer att föras och när media fortsätter att måla upp den sanna bilden av väldigt giriga personer skall vi också ha klart för oss att vi talar om väldigt få människor. Dessa människor som är kraftigt överbetalda eller som frossar i lyx utifrån investeringar som inte bidrar till något samhällsvärde är just VÄLDIGT få! Låt inte denna hets gå ut över det mycket stora flertal företagare och hårt arbetande affärsfolk som bryr sig om att skapa bestående värde och som tar stora egna risker. Glöm aldrig det. Och glöm aldrig att det är den värdeskapande företagsamheten som skapar grunden för vårt generella välstånd!


Är Sverige bra på miljöarbete?
Är det viktigt att jobba med att förbättra vår miljö? Är det affärsmässigt klokt? Frågar du mig är svaret tveklöst ja! Det är knappast positivt för någon om världens resurser tar slut, den biologiska mångfalden minskar dramatiskt och att naturkatastroferna kraftigt ökar på grund av mänsklig påverkan. Finns det någon person som vill kalla sig själv klok som tycker att den utvecklingen är positiv? Är Sverige bra på miljöförbättringsarbete? Ja, men vi kan bli mycket bättre! Fakta är att vi svenskar mycket marginellt påverkar jordens negativa miljöpåverkan. Trots det kan vi göra mycket mer för att använda alla de duktiga innovatörer som faktiskt fostras i vårt bistra klimat och bidra till stora förbättringar i folkrika länder där små förbättringar kan göra underverk. Dessutom kan dessa lösningar bli nya exportframgångar som kan finansiera svensk välfärd även i framtiden.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/faktakoll-ett-av-varldens-mest-klimatvanliga-lander_6837707.svd

Kärnkraften
Är då kärnkraften en bra väg framåt? FP, som på alla sätt försöker profilera sig i media, tycker ju det och nu tycks KD också vilja gå fram tydligare som kärnkraftskramare och söka en sådan väg genom ett samarbete med Socialdemokraterna. Europa gungar. Sverige har en minoritetsregering. I detta läge väljer FP och KD att vilja ompröva den energiuppgörelse som lade grunden för Allianssamarbetet......... Det var Centerpartiet som tog initiativet till Allianssamarbetet! Oavsett om man är för eller emot kärnkraft är det intressant korkat av FP och KD att driva frågan som de gör. För C inom Alliansen är det lysande eftersom jag är säker på att minst 20% av Alliansens väljare är emot kärnkraft. Tydligen finns bara ett politiskt alternativ för dem eftersom Centerpartiet tycks vara det enda parti som med stor majoritet vill fokusera på andra energikällor. Det här kanske är Centerpartiets chans att visa att tydligt visa att man är ett tydligt energialternativ för Alliansväljare! En gammal paradgren ; ). Vad tror du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar