torsdag 9 februari 2012

Trygghetslandet & 3D printing

Tryggare kan ingen vara....
Den grekiska situationen är inte längre en intensivutbildning för oss människor om att det är en omöjlig långsiktig välståndsekvation att leva över sina tillgångar. Den grekiska situationen, som smittar både Europa och världen i övrigt, är en utdragen utbildning om hur det går när man inte gör rätt för sig. En liknande utdragen folkbildning har varit turerna runt SAABs personbilsverksamhet. Jag tror att båda dessa exempel faktiskt har gjort att en överväldigande majoritet av det svenska folket har lärt sig att välstånd måste skapas genom framgångsrikt och äkta värdeskapande. Annars spricker till sist luftslottet. Det är nog bara kommunisterna, i värsta fall cirka 10% av befolkningen som tror att man kan skapa ett generellt välstånd på något annat sätt än genom hårt och framgångsrikt arbete. I det arbetet räknar jag in intellektuellt arbete. Den trygghet som många svenskar vant sig att känna har varit och är långsiktigt falsk. Ingen är trygg så länge som vi inte klarar av att hela tiden förnya och förbättra oss och därigenom skapa ett fortsatt välstånd. Så enkelt är det.

Framgång kräver kvalitet
Om man är ett högkostnadsland som Sverige är det självklart att man måste bygga en nationell kultur som bygger på hög kvalitet. De relativt höga svenska lönerna och det konkurrensmässigt dåliga geografiska läget gör det nödvändigt. I det ljuset är det positivt att allt fler politiker, tyvärr under galgen efter alla skandaler, väljer att fokusera allt mer på kvalitet inom t ex äldreomsorgen. Personligen anser jag att vi, precis som i Japan, skall ha ett ständigt kvalitetstänkande inom all verksamhet! Varför skall vi inte ha det? I synnerhet om vi skall ha en chans att skapa nya internationella affärsverksamheter som klarar av att konkurrera. Självklart kan lilla Sverige skapa internationella framgångsrika tjänstebolag. Securitas är ett lysande sådant exempel.
http://www.dn.se/debatt/vi-inrattar-en-egen-trygghetsinspektion

3D printing
Jag talade i ett tidigare blogginlägg om 3D printing och om hur det sannolikt kommer att revolutionera världen. Jag gjorde en parallell till Spinning Jenny samt ångmaskinen och dess enorma betydelse för mänsklighetens utveckling. Igår såg jag ett reportage från Holland där en kvinna mycket framgångsrikt fått en exakt kopia av sin käke, i titanium, som ersättning. Denna nya titaniumkäke var gjord i en 3D printer!! Håll i hatten! 3D printing kommer sannolikt att ändra många av dagens spelregeler till det bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar