måndag 18 juli 2011

Ledaren

Grattis Japan!
Först vill jag gratulera det japanska kvinnliga landslaget i fotboll! Grattis! Vilken enastående prestation! Det var dessutom en fotbollsturnering som bjöd på mycket underhållande fotboll.

Individen blomstrar med hjälp av lag!
Jag har arbetat med Japan som marknad i många år och har dessutom bott i landet några år. Jag har haft förmånen att lära känna många japaner och självklart jobbat ihop med dem. Det var en mycket lärorik tid och det jag bl a tyckte mig uppleva som en generell egenskap hos det japanska folket var att värdesätta laget högt, göra sitt bästa, alltid anstränga sig för att förbättra, höga ambitioner samtidigt som den buddistiska ödmjukheten eller kanske prestigelösheten på individnivå var stor. Tyvärr finns det många som känner en enorm skam om man t ex tvingats lämna laget vid en uppsägning. Jag tror att även japaner lär sig att inte se personer som tyvärr har oturen att arbeta i en verksamhet som läggs ner som förlorare. Många japaner skulle utan tvekan kunna ställa sig frågan "utan laget, vilken mening fyller jag som individ då?" Jag tycker att det är viktigt att se individen och ge individen så mycket frihet som möjligt. Tyvärr tycker jag att tolkningen av det för många i Sverige är att egoism är fint. Jag tycker att lagarbete är det finaste och om du tänker efter är det alltid lag, i olika former, som skapar fantastiska resultat. Även individuella framgångsrika idrottare har ett lag runt sig! Glöm aldrig det!

Ledarens förmågor
Jag tror att de få utmärkta ledare som finns är duktiga på att 1) beskrikva en enkel, möjlig och attraktiv målbild 2) själv anstränger sig minst lika mycket som hon förväntar sig att övriga i laget skall göra 3) ge både beröm och kritik 4) själv få kritik för att bättre kunna utveckla laget 5) vågar tänka i nya banor 6) kommunicera. I 1) ligger självfallet att man måste klara av hygienfaktorer som en ekonomi i balans och att målsättningen skall vara förenlig med hållbarhet. Jag undrar varför det finns så få liknande ledare och så många administratörer....

Vilket är ditt ansvar som del av ett lag?
Ledaren skall vara den varigenom energi strömmar! Hur många av er känner att er chef ger er den känslan? Du kanske inte har gett din chef en chans för att du har dina bestämda uppfattningar och inte låter laget få testa den väg som hon tror på efter att hon förhoppningsvis har lyssnat på uppdragsgivaren och på flera i laget? Kan det vara så? Som sagt tror jag att duktiga ledare är en stor bristvara. Jag tror också att det alltid finns cirka 1/5 av alla lag som inte vill nytt när ledningen anser att det krävs, av en eller annan anledning.

Inom politiken är det vi medborgare och partiernas medlemmar som väljer vilka som skall få ledande uppdrag (bortsett ifrån regeringsarbeten). Inom annan verksamhet är det annorlunda. Oavsett om det gäller en politisk ledare eller en ledare inom näringslivet, tycker du att hon är dålig om "bara" 80% av ursprungslaget följer henne? Hur tror du att det går för ett fotbollslag om 20% inte väljer att göra sitt bästa för att det uppdrag som en majoritet eller en lagkapten står bakom? Jag tycker att det är varje enskild lagmedarbetares skyldighet att alltid göra sitt bästa utifrån det uppdrag som finns. Min bild är att japaner alltid agerar så. Om man tycker annorlunda är det viktigt att säga det och komma med konstruktiva förslag på alternativa vägar SAMTIDIGT som man gör sitt bästa kopplat till det uppdrag som man har. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar