fredag 22 juli 2011

Frihet! Jämlikhet! Broderskap!

Slagord för förändring
Frihet! Jämlikhet! Broderskap! var de "enkla" paroller som banade väg för att Frankrike skulle bli demokratiskt och för bildandet av USA. USA och "the founding fathers" skapade den konstitution som lade grunden för den enorma utveckling som människan upplevt sedan dess. Enligt mig var det stora i det nya att duglighet och flitighet blev avgörande för uppdrag och inte, som regel, att uppdragen ärvdes av den så kallade eliten. Om vi bortser från att amerikanska politiker idag håller på att köra sitt land och västvärden i diket så är det fortfarande möjligheternas land för en "vanlig" människa. Ur ett generellt perspektiv skulle jag utifrån mina erfarenheter gå så långt och säga att det endast är i de Nordiska länderna som den möjligheten är reell.

Politiskt korrekthet
Nu är matchen mellan Centerpartiets nya ledarkandidater i full gång! Härligt! Jag kan inte förstå varför inte alla partier har en öppen fight. Jag tycker att den skall vara ännu öppnare och att en valberedning bara borde säkra att det finns vettiga alternativ och att de under en stämma har huvudansvaret för kandidatutfrågningar och att innan val ge en sista vägledning utifrån något givet format. Varför är det inte så? Det är väl transparent! Inga av kandidaterna säger något spännande utan allt är "politiskt korrekt". Vissa av kandidaterna har utstrålning, andra har det inte. Ingen av kandidaterna har praktisk erfarenhet av företagande eller integrationsarbete. Det är bra att samtliga tycker att deras huvudalternativ för regeringspartners är de övriga som vi kännser som Alliansen. Var är slagorden för förändring? Det kan väl inte bli "mjukare"? Varför inte "Roligare, rikare och rättvisare" eller "Grönare, Företagsammare och närmare"? Vad tycker du? "Rättvisare" är väl som "mjukare" eller? Det var bara en av kandidaterna som bjöd på tre huvudinriktningar i förändringsarbetet. Friare, Tryggare och Grönare. Kanske är det bra ledord. Vad tror du?

Jag tror att UNTs ledare får anställa någon som känner till Centerpartiet från insidan (och som är aktiv) för att få en bättre historiekunskap och nulägeskänsla för vad Centerpartiet är. Frågan är inom om Centerpartiet skall vinna eller försvinna. Frågan är om all den energi som engagerade centerpartister lägger ner, i större utsträckning, skall kunna omsättas i verkligheten eller ej. Det är inte kul, även om det är viktigt, att vara ett parti som inte påverkar något på riktigt som t ex Miljöpartiet. Förlåt, de påverkade på riktigt så att tunnelkatastrofen genom Hallandsåsen inte stoppades.....
http://www.unt.se/ledare/vinna-eller-forsvinna-1406153.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar