fredag 29 juli 2011

kommentarer och stärkt demokrati

Låg nivå
I den turbulens runt min blogg som ägde rum vid årsskiftet fanns politiker och så kallade mediestrateger som ansåg att mitt beslut att inte tillåta kommentarer till min blogg var dumt. Jag svarade att jag väl känner till Internet och dess logik, inte minst hur olika internetforum fungerar, och att jag utifrån det valt att inte tillåta kommentarer. Ofta är det väldigt låg nivå på kommentarerna med olagliga kommentarer inklusive hot, skälsord etc. Jag vet också att den som ansvarar för ett forum eller en blogg har ett ansvar att se till så att inte olagliga texter ligger kvar. Trots det valde jag att öppna upp för kommentarer i samband med bloggstormen. I grunden är det något väldigt positivt med kommentarsmöjligheter. Tyvärr tycks det endast fungera bra i slutna grupper och där deltagarna är personer som vågar vara ärliga med vem de är.

I takt med att flera svenska media blir allt mer erfarna vad avser kvaliteten på kommentarer kopplat till deras olika artiklar väljer de att ta bort möjligheten att kommentera. Det är tråkigt men jag förstår att de gör så. De är ju trots allt ansvariga för det som publiceras. Inte minst på UNT.se har nivån många gånger varit både kränkande, fullt med förtal och olaglig. Visst är det tråkigt att det nästan alltid finns några få personer som förstör något som i grunden är väldigt positivt.

Fler tar ett större ansvar
En av dagens ledare i UNT var riktigt bra. I bakvattnet efter tragedin i Norge väljer allt fler att gå med i politiska partier. Det är mycket positivt. En demokrati är bara legitim om många engagerar sig genom att rösta och att våra partier har medlemmar som kan bära upp våra demokratiska institutioner. Sverige har allt för få som är aktiva inom våra partier. De flesta partier tycks också vara dåliga på att ta tillvara nya krafter som i mogen ålder väljer att engagera sig. Det gör att kvaliteten bland de som företräder folket blir för låg eftersom konkurrensen om uppdragen är för liten. Det är mycket glädjande om trenden nu vänder och fler väljer ett aktivt partimedlemskap. Det är bra att många är engagerade i enskilda frågor MEN det räcker inte. Våra samhällen är mer komplicerade än så. Det är viktigt att förstå att det politiska arbetet är komplicerat. Ett exempel är att många kan vara för något men bara om det inte gäller i närheten av dem själva. Vad tror du, kommer fler att vilja engagera sig i partier som jobbar brett med samhällsutvecklingen i framtiden? Vad behöver partierna göra för att attrahera fler?
http://www.unt.se/ledare/stoltenbergs-exempel-1411763.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar