måndag 4 juli 2011

Är medias laglösa domstolar hårda?

Det måste vara ett mycket intressant uppdrag att vara domare. Nu är dock frågan om dagens samhälle är anpassat till den mediavärld och den globala finansvärld vi lever i? Vad tycker du? Det tycker inte jag. Straffskalorna är i många fall inte tillräckligt avskräckande (t ex ekonomiska brott) och priset för medias fördömanden/anklagelser kan idag bli oacceptabelt högt. Varför är en f.d ministers eventuella sexchattande en säkerhetsrisk för Sverige? Varför är det relevant att lyfta upp ett år efter att ministern avgått? Inte kan det väl vara nyhetstorka igen? Massor av barn far illa runt om i världen. Dagens möjliga "skotten i Sarajevo" dvs utvecklingen och "hur kunde det hända" i Grekland borde kunna fylla seriösa tidningar under flera år framåt. Inte kan väl de nya rubrikerna vara kopplade till tidningsledningens prestige? Det svenska folket tyckte ju inte som Aftonbladet och gav sin sympati till ex ministern. Vilket pris får han betala för att offentligt hoppas på som nu? Förra gången fick han i vart fall stöd från sitt parti i försvaret. Nu skapas någons sanning uppbackad av en av världens mäktigaste mediakoncerner. Mot det står en ensam och mycket utsatt individ. Hur kan någon tycka att det är acceptabelt?

Tänk om det var du som i samband med att du kände dig kram och pussjuk gav dig ut och raggade på nätet, vad är problemet med det? Lever vi på 2010-talet eller? Är det mord? Är det spioneri? Är det pedofeli? Är det rån? Är det misshandel? Hur tror du denna ex minister mår när denna ickefråga görs politisk för att försöka få återupprättelse och för att sälja lösnummer? Hur tror du att hans närmaste mår, inte minst hans barn? Ingen människa borde kunna "avrättas" om hon inte är dömd i domstol. Jag tycker att dagens rättssystem måste ses över så att straffskalorna blir mer tidsenliga och, utan att pressfriheten hotas, mediaövertramp kraftfullare kan markeras.

Av egen erfarenhet vet jag hur ojämbördig kampen om "rätt och fel" är mellan en enskild individ och en mediakoncern. Och de har ju inte alltid rätt. De enda som har rätten att avgöra vad som är rätt är våra domstolar. Låt det vara så om vi skall fortsätta att vara ett civiliserat och demokratiskt samhälle! Vad tycker du?

P.S det var positivt att Reinfeldt i dagens Visbytal tydligt markerade att om även morgondagens pensionärer skall klara sig bra då måste Sverige bli företagsammare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar