måndag 11 juli 2011

konkurrensfördelen

Nu har jag sett och träffat många av våra djurvänner igen. Fåglar, fiskar, hästar, kor, hjortar, sniglar och en mygga, bara för att nämna några. Äntligen har jag kommit på varför människan har en så avgörande konkurrensfördel jämfört med andra djur. Vi har fingrar. Kan det vara så enkelt? Varför inte? Icke förvånande har vetenskapen nu bevisat att fiskar har känslor.... Det blir ju inte en sanning innan det vetenskapligt bevisats... eller när historien återigen visat att vi människor när som helst kan behandla varandra hur fruktansvärt som helst trots att vi tycker oss vara så mycket mer värda än övriga djur.

Hur många andra arter kan behandla sin egen art så grymt och skoningslöst som vi människor har bevisat att vi kan göra om och om igen genom vår korta historia? Om nu fiskar, och med allra högsta sannolikt de allra flesta djur, har känslor vad är det då som skiljer oss från de övriga? Vad tror du? Inte minst delfiner och elefantar sägs ju ofta ha minst lika stora förutsättningar som vi vad avser hjärnans förmåga. Med tanke på att vi människor i genomsnitt sägs använda mindre än 2% av hjärnans förmåga så kan säker även andra djur med mindre hjärnor vara i närheten av vår mentala förmåga. Vad är då skillnaden? Vilken är vår konkurrensfördel? Jag tror att det med stor sannolikhet är våra fingrar och dess förmåga. Om du tänker på allt vi gjort och gör, försök föreställa dig hur det skulle vara möjligt om vi inte hade haft fingrar! Vi kanske skall inkludera våra tår eftersom jag träffat människor som haft en imponerande förmåga med sina tår också. Kan konkurrenskillnaden mellan oss och övriga djur om världsherraväldet vara så enkel. Varför inte?

2 kommentarer:

  1. Glöm inte människans förmåga att " skvallra". Vi ger hela tiden varandra information om erfarenheter och möten som vi inte själva deltagit i.Infospridning är vår största konkurrensfördel:-)

    SvaraRadera
  2. Det är helt klart att vår förmåga att sprida och dela information är väldigt värdefullt. Jag tror dock att många djur också har den förmågan men att de inte kan utnyttja tekniken som oss för att förenkla och förbättra det mesta. Inte minst möjligheten att kommunicera trots enorma avstånd.

    SvaraRadera