lördag 4 december 2021

Skuldbergen

Är tokinflation räddningen för de skuldtyngda?

En ny ekonomisk modell, ordning, behövs för att hantera en ny digital tid där globala företag är mäktigare än någonsin. Politiker måste driva på för detta eftersom storkapitalet inte har något kortsiktigt intresse av en förändring. Till exempel extremt lönsamma företag som Google, Facebook, Amazon och Apple betalar inte mycket lokal skatt trots att de tjänar mycket lokala pengar och i Sverige utnyttjar vår begränsade gröna el. Framförallt behövs nu en ny ekonomisk modell för att hantera kraftig offentlig skuldsättning. I Sverige är till exempel inflationen högre än på mycket länge. I USA ökar inflationen och ligger på höga nivåer. USAs variant av Riksbank, FED, oroas nu för att hög inflation inte bara är något tillfälligt. Inflation är ett sätt att sänka skuldsattas skuldproblem, då värdet på skulderna minskar i takt med inflationen. Men vad hjälper det för enskilda invånare om inte lönerna ökar utöver inflation och om räntorna ökar? Inte alls, som vanligt drabbas medelklassen värst. Och om lönerna ökar kraftigt eldas inflationen bara på utöver redan kraftigt stigande energi och matpriser. 

https://www.cnbc.com/video/2021/12/01/fed-chair-powells-retirement-of-the-word-transitory-in-describing-inflation-was-done-in-a-sneaky-fashion-jefferies.html

Vad väntar vi på? Vi måste få fram en ny global ekonomisk modell, och en global överenskommelse om företagsbeskattning. En överenskommelse där värde rimligt ska beskattas där den skapas. Vi får se vad som händer. På ett eller annat sätt kommer nu priset på pengar att öka. Det leder till att priset på andra tillgångar sjunker. Vi fortsätter att leva i spännande och snabbt föränderliga tider. Nedan, i DagensPS, finns en intressant artikel om svenskarnas extrema skuldsättning. När man jämför med Japan ska man veta att de framförallt lånar av varandra i landet. Nu är verkligen en spännande tid med svår balansgång mellan prissättning på pengar och enskilda människors och offentliga behov av lån…

"När sammanställningen på skuldsättning relativt BNP per land offentliggjordes för några år sedan låg Sverige på andra plats efter Japan. Det kommer sig av att hushållsskulderna är höga i Sverige. För 2019 uppgick de till cirka 400 000 per person i Sverige (se diagram nedan). Inom EU var det bara Danmark som hade högre skulder. Och sedan dess har skuldsättningen för hushållen i Sverige fortsatt att stiga med cirka 5 procent per år.”

”Vad den här skuldsättningen innebär för världsekonomin tvistar ekonomerna om. En ökad skuldsättning har än så länge varit en drivkraft för den ekonomiska tillväxten i världen.”

”Med fallande räntor har räntebetalningarna hållits i schack. Frågan är dock vad som händer när räntekurvan nu tycks vända. Rimligtvis är världsekonomin betydligt mer sårbar med den här höga skuldsättningen. Det är förståeligt om centralbankerna vill förhala räntehöjningar i det längsta.”

https://www.dagensps.se/investerardygnet/rekord-i-skuldsattning-sverige-i-topp/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=lCBrqnMHweucZ

Sverige är inte bara ett land fyllt av skuldfyllda invånare, det är ett kyligt land också. Och många lätt kränkta. Jag delar dock inte Hakelius åsikter om Sveriges klimat. Efter att ha levt i tropisk värme, och på flera varma platser, landade jag i att jag gillar årstider. Av industriledaren Curt Nicolin fick jag flera gånger höra att vårt mindre behagliga väder är bra för konkurrenskraften. Det är en så kallad komparativ fördel enligt nationalekonomiskt tänkande. Många dåliga väderdagar gör oss helt enkelt bättre på att jobba än människor som lever i varma klimat. Jag kan dessutom upplysa om att det är svårare att minnas också när man lever i ett område där den enda väderskillnaden mellan årets dagar är mer eller mindre regn. Jag har dock full förståelse för människor som belånar sig och köper ett boende även i varma breddgrader. Hösten och vintern i Sverige är onekligen för mörk och kall. Varför inte bo i varmare miljöer under 80 procent av den tiden? Om man inte blir allt för skuldtyngd…. Men, men det är inte ointressant att det svenska vädret bidrar till bättre arbetsmoral. Den som jobbar hårt kanske kan betala tillbaka sina lån.

Det finns faktiskt ingen väg runt det här faktumet: jag står ut med det, objektivt sett, rätt usla klimat vi har även i den här delen av Sverige, bara därför att jag vet att så många svenskar har det ännu värre. Men avundsjukan bubblar förstås ändå, för världen tar ju inte slut i Smygehuk. I Rom har de 15 plus. I Carmel-by-the-Sea är det 22.”

Svenskar älskar att tala om hur fantastiskt det är att uppleva årstiderna. Jag har väl hummat med, men jag är för gammal för sådant hyckleri nu. Det är inte alls fantastiskt. Vintern är lång, mörk och kall. Hösten mörk och kall. Våren är hoppfull, vacker och kall. Sommaren är kort, romantisk och kall. Att uppleva årstiderna i Sverige är en drygt nio månader lång transportsträcka för att få några dagar som möjligen kunde passera som vår i Toscana.”

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/det-ar-inte-alls-fantastiskt-att-uppleva-arstiderna/

https://www.ekonomifakta.se/ordlista/komparativa-fordelar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar