Inkludera mera för samhällsframgång
Länge, länge har det svenska samhällssystemet varit dåligt på att integrera och inkludera invandrare in i det svenska samhället. Det är dåligt både för enskilda invandrare och för samhället i stort eftersom det är en exkludering som leder till onödigt utanförskap och ökad segregation. Särskilt bedrövligt är detta misslyckande då vi vet att väldigt många av de människor som invandrar till Sverige, och deras barn, långvarigt blir en del av de svenska lokalsamhällena. En viktig utgångspunkt för att lyckas med framgångsrik integration är att direkt tydligt matcha rättigheter med rimliga skyldigheter. I ett land fyllt med rättigheter och bidrag blir det viktigare än i länder som saknar sådana generella och i jämförelse med andra länder generösa rättighetssystem. Det svenska språket är centralt för inkludering och möjligheter på den svenska arbetsmarknaden. Därför ska självklart alla som inte är självförsörjande som kommer till Sverige lära sig svenska och även ha ekonomiska morötter för att utifrån egen utgångsförmåga lära sig rimlig svenska. Som regel måste också alla direkt aktiveras i mätbar utbildning och/eller mätbara arbetsinsatser som så snabbt som möjligt kan resultera i jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.
Att lära sig svenska språket rimligt snabbt är viktigt och blir belyst i nedan SVT reportage.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/svenska-fran-dag-ett-ska-ge-battre-integration
Även om det är sjukt sent är det ändå bra att regeringen börjar försöka bidra till att vi i kommunerna förbättrar integrationsarbetet. Det som fortfarande inte förstås av dem som försöker hitta på bättre integrationsmetoder är att inkluderingsprogrammen mycket bättre måste anpassas så att en kulturmappning av skillnaderna mellan det invandrare generellt kommer ifrån matchas mot hur det fungerar i Sverige. Och att vi tydligt lyfter fram vad vi inte accepterar i vårt samhälle men som vi vet råder i landet och kulturen de kommer ifrån. Självklart ska detta göras ödmjukt eftersom syftet är att de ska bli inkluderade värdeskapande krafter i vårt gemensamma samhälle.
"Fler nyanlända behöver ta del av utbildning för att möta arbetsmarknadens krav. I en lagrådsremiss föreslår regeringen att kommunerna ska bli skyldiga att tillhandahålla en sammanhållen kommunal vuxenutbildning för de nyanlända som tar del av etableringsprogrammet och på grund av kort utbildning inte bedöms kunna matchas mot arbete under tiden i programmet."
https://www.regeringen.se/regeringens-politik/nyanlandas-etablering/
Idag publicerade UNT en debattartikel från utvecklingspartiet demokraterna som handlar om några viktiga förbättringar som krävs för bättre inkludering in i det svenska samhället. Som sagt, rättigheter och rimliga skyldigheter fungerar för de flesta och måste bättre tillämpas. Några citat från artikeln nedan.
”En stark lokal vi-känsla måste skapas som bidrar till att vi bättre hjälps åt att inkludera människor i behov av aktivt stöd och jobbmöjligheter, skriver Bassam El-Harbiti, Gunilla Gustafsson och Stefan Hanna.”
”Uppsala blir inte bättre än vad vi som lever och verkar i kommunen gör den till. Inga andra sköter utvecklingen av vår egen närmiljö åt oss. Oavsett vilket skede av livet man befinner sig i, och oavsett varifrån man kommer, vill vi att alla Uppsalabor ska känna ett starkt eget ansvar för att vår kommun och vår region ska utvecklas positivt. För att bryta utanförskap och en växande segregation måste integrationspolitiken kraftigt förbättras. Att vi lyckas mycket bättre med att inkludera invandrare och socioekonomiskt svaga till att bli en del av ”Uppsalakontraktet” – det ser vi som en ödesfråga.”
”Passiviseringen av långtidsarbetslösa är förödande både för enskilda och för samhället i stort. Förmågan till självförsörjning är inom vissa grupper allvarligt låg. Vi måste matcha alla rättigheter mot ett krav på arbetsföra långtidsarbetslösa att fem dagar per vecka utföra minst fyra timmars arbetsinsatser i utbyte mot försörjningsstöd. Det svenska språket är centralt för att aktivt kunna delta i skolundervisning, för att ha en rimlig chans på arbetsmarknaden och för att väl kunna integreras i det svenska samhället. Därför måste också krav på dokumenterade framsteg i svenska knytas till försörjningsstödet. Samtidigt måste vi mycket bättre ta vara på de positiva krafter som finns bland våra invandrare och i större utsträckning snabbt bereda högt kompetenta tillträde till arbetsmarknaden.”
”Möjligheter till praktiska utbildningsprogram redan från högstadiet måste bli verklighet. Arbetsinsatser för alla långtidsarbetslösa, där mätbar arbetsplikt gäller för att få ta del av försörjningsstöd och hyresbidrag, måste bättre organiseras. Alla rättigheter ska tydligt matchas mot rimliga och mätbara krav på arbetsföra långtidsarbetslösa i utbyte mot försörjningsstöd. Bidragsfinansierade arbetsinsatser ska alltid kompletteras med parallella utbildningar i till exempel svenska.”
”Förmågan att snabbt utbilda människor med låga baskunskaper i grundläggande svenska måste stärkas. Bidragsnivåerna till familjer som inte låter sina barn gå i förskolor där de får en bättre chans att tidigt lära sig svenska måste minska.”
”Det långsiktiga utbildningsstödet till elever med invandrarbakgrund i grundskola och gymnasium måste stärkas. Stärk särskilt de praktiska utbildningsprogrammen och utbildningar i samhällskunskap. Introduktionskurser om det svenska samhället ska genomföras av svenskar med stöd av tolk. Kurserna ska också innehålla prov.”
”Nolltolerans mot hedersförtryck och hedersvåld måste tillämpas. Vid misstankar om hederskultur ska familjerna direkt få tillgång till terapi och möjligheten att diskutera sin syn på problemen samt utbildning som syftar till att klargöra vår värdegrund.”
”En stark lokal vi-känsla måste skapas som gör hela Uppsala trevligare och som bidrar till att vi bättre hjälps åt att inkludera människor i behov av aktivt stöd och jobbmöjligheter. Vi kallar det ”Uppsalakontraktet”.”
”För att kraftigt förstärka Uppsalas integrationsarbete behöver vi lära oss av andra, till exempel Australien och Kanada, hur de lyckats skapa en gemensam vi-känsla bland människor med mycket olika bakgrunder. Sverige är i dag en nation uppbyggd av människor med bakgrund i många länder och det är viktigt att våra invandrare vill bli en del av ”oss svenskar” och att övriga samhället aktivt bjuder in dem att bli en välkomnad del av oss.”
https://unt.se/nyheter/artikel/r19oz43j
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar