tisdag 28 december 2021

Backspegeln är värdefull

Vår historia berättar mycket om mänskligt beteende och varför samhället blivit som det blivit

Det finns många skäl till varför det är värdefullt att ha historiska kunskaper. Helst historiska kunskaper om människans utveckling på jorden och hur människan utvecklats i olika delar på vår jord. I min bok "En stund på jorden" bjuder jag på en snabbresa i människans utveckling genom tiderna. Boken bjuder också på en snabbresa om vilka religioner som starkast påverkat flest människor på vår jord. Den som förstår värdet av att ha lite av dessa historiska kunskaper med sig på sin egen vandring genom livet har mycket att vinna när vi försöker förstå vad som händer och för att "köra" mer rätt än fel framåt i tiden. Alla som lärt sig köra bil har lärt sig att det är viktigast att ha koll framåt och åt sidorna men att det då och då är mycket viktigt att ha koll bakåt. Glöm inte att människan beteendevetenskapligt är den samma sedan tusentals år tillbaka. Den enda stora skillnaden är att vi idag har en massa teknik som både hjälper oss och styr oss på tidigare omöjliga sätt.

Ann-Charlotte Marteus, Expressen, reflekterar nedan intressant om att Annie Lööf saknar värdefulla historiska referensramar. Om det kan man tycka mycket. Personligen är det återigen ett exempel på att vi behöver bli bättre på att välja politiska företrädare som ges stor påverkan på hur Sverige utvecklas. Företrädare som är erfarnare och mer meriterade än idag. Även om svenska regenter genom tiderna haft liten global påverkan är det i Sverige framförallt värdefullt att ha rimliga historiska kunskaper kopplat till vårt närsamhälle. Och om det är någon svensk regent som haft en stor påverkan utanför dagens svenska gränser så var det Gustav II Adolf.

"Stor munterhet utbröt i sociala medier i förra veckan – på Annie Lööfs bekostnad. Någon spred ett youtubeklipp från frågesportprogrammet ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”. C-ledaren medverkade och fick frågan när Gustav II Adolf föddes. Hon tvekade en sekund och sade: ”1807!” Det var ju inte jätterätt. Om den gamle Vasakungen fötts då hade det blivit mäkta trångt på Stockholms slott. Och kaos i regeringsfrågan, eftersom den nyimporterade Jean Baptiste Bernadotte kröntes till kung 1818."

"Men att Gustav II Adolf stupade i dimman i slaget vid Lützen den 6 november 1632 – det har inpräntats i otaliga generationer av svenska skolbarn. 6/11 är allmän flaggdag i Sverige och Finland – lärde jag mig i dag – och då vankas Gustav Adolfsbakelser. Det borde tillhöra allmänbildningen."

"Eftersom Annie Lööf gick ut gymnasiet med högsta betyg, MVG, i alla ämnen, borde hon dessutom ha ett hum om krigarkungens koppling till trettioåriga kriget och dottern, drottning Kristina. I så fall hade C-ledaren aldrig gissat på 1800-talet."

"De fluffiga entreprenörsdrömmarna skulle kunna förklara varför Centern inte har brytt sig om att friskolesystemet har varit vidöppet för glada amatörer. Hur kan det vara fel? De skapar ju sina egna jobb! Det läskiga är att det kan bli en ond spiral. Obildade politiker vansköter skolan så att den försämras. Skolan producerar ännu mer obildade personer, inklusive politiker. Som i sin tur får makt över skolan..."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/annie-loof-visste-anda-att-gustav-ii-adolf-har-funnits/

Möjligen börjar nu det svenska folket tycka att Lööf gjort sitt inom svensk politik. I Sifos decembermätning av det politiska opinionsläget får Centerpartiet 7 procent. Och den mätningen gjordes innan hon bjöd på sina historiakunskaper. När Maud Olofsson från opposition var med och förde Alliansen till seger 2006 fick C 7,9 procent av rösterna. Sedan dess har Liberalerna havererat. I ljuset av detta är 7 procent mycket dåligt. Tyvärr indikerar inte mätningen att Sverige efter den 11/9 2022 kan få ett regeringsunderlag som på allvar kan börja lösa våra stora problem, till exempel att skolan kraftigt underpresterar i sitt bildningsuppdrag.

https://www.kantarsifo.se/rapporter-undersokningar/sifo-valjarbarometer-december-2021

För dig som är historieintresserad är det ingen nyhet att Gustaf II Adolf, "Lejonet från Norden" var "pappa" till den Karolinska tiden i Sveriges historia. Aldrig förr, eller senare, har Sverige politiskt varit så mäktigt som då. Och är man dessutom i statlig politisk tjänst kan det tilläggas att Axel Oxenstierna, den svenska statsbyråkratins skapare, verkade ihop med "Lejonet från Norden". 

https://historiesajten.se/visainfo.asp?id=12

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/den-karolinska-tiden-1654-1718



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar