tisdag 28 december 2021

En väl fungerande sjukvård

Stötta personalen med att hitta lösningarna

Erfarenheter och meriter anser jag alltid ska respekteras och utnyttjas på ett klokt sätt om framgång ska skapas. Det gäller i alla sammanhang. Det är på många sätt ofattbart att inte det är självklart inom all verksamhetsutveckling. Personalen är inom all verksamhet den viktigaste och mest värdefulla resursen. När behovet av nytänkande och förändringsarbete är stort är det klokt att använda sig av konsultstöd för att utifrån metoder för framgångsrikt förändringsarbete, och jämförelser med andra liknande verksamheter, skapa önskade förbättringar. Sjukvården utgör inget undantag. Sjukvård bedrivs runt om i alla delar av vår värld och det finns mycket klokt att lära sig av de bästa. De som kan leverera prisvärd vård med hög tillgänglighet och kvalité är förebilder.

Regionledningen i Uppsala (M, L, C, MP och KD) skrev nyligen en debattartikel i UNT om att de nu anser att de är på spåret med lösningar som minskar de oacceptabelt långa vårdköerna och den dåliga arbetsmiljön för personalen. Tyvärr delar jag inte bedömningen att de är ordentliga förbättringar på spåret. Ett stort problem i sammanhanget är att den högsta ledningen, det vill säga de politiska representanterna, inte har de relevanta erfarenheter och meriter som gör att de klokt klarar av att driva det nödvändiga förbättringsarbetet. En bra operativ sjukvårdsledning räcker inte. Tillfälliga statliga pengar, mer administrativa resurser och små reella arbetsmiljöförbättringar löser inte de strukturella problem som idag plågar slutenvården i Uppsala. Citat från deras artikel nedan.

"Våra satsningar är långsiktiga för vi vill att fler ska vilja jobba i slutenvården så att vårdplatsläget kan förbättras. Problemet är inte att det utbildas för sjuksköterskor utan att många väljer att jobba i andra regioner eller i helt andra branscher. Flera åtgärder har under det senaste året genomförts för att kunna behålla samt rekrytera nya medarbetare. Exempel på det är nya poängbaserade arbetstidsmodeller för sjuksköterskor och undersköterskor, säkerställande av sammanhängande semester över sommaren, förstärkt friskvårdsbidrag för samtliga medarbetare, särskilda tillägg för arbete inom covidvården, förstärkning av ersättningar för resor och restid samt utökande av stöd från företagshälsovården." 

https://unt.se/asikt/debatt/artikel/alla-som-vill-kapa-vardkoer-ska-fa-bidra/re0mn0xl

Till att börja med är det hög tid att hitta ett klokt sätt att organisera specialistsjukvården decentralistiskt inom statlig regi. Staten har på många sätt visat sig vara en dålig huvudman för många verksamheter men för specialistsjukvården finns massor av goda argument för att det är en klok väg att gå. Inte minst för att vi redan idag väljer riksdagsledamöter med regional anknytning och de kan med fördel få ta ett politiskt regionalt ansvar för att sjukvården fungerar med kvalité runt om i vårt avlånga land. Eftersom staten också ansvarar för forsknings- och utbildingsfrågor är detta också logiskt. Nedan några citat från dagens replik på ovan artikel från Utvecklingspartiet demokraterna.

"Det som krävs för att minska vårdköerna, och för att göra slutenvården till en attraktivare arbetsplats, är annat än det som regionledningen nu har fattat beslut om. Särskilt viktigt är det att säkerställa en arbetsmiljö som är dräglig för vårdgivande personal. Att utöka de administrativa kostnaderna är en dålig idé. Säkerställ istället att vi får en geriatrisk förmåga som är mycket bättre än nu, sluta upphandla dyra och arbetsmiljönegativa stafettkonsulter och låt personalen få mycket mer egna befogenheter att forma sitt arbetssätt för att lösa sina arbetsuppgifter. Varaktiga förbättringar kan enligt Utvecklingspartiet demokraterna inte lösas genom kortsiktiga statliga extrapengar." 

"Eftersom det framförallt är multisjuka äldre som av naturliga skäl är mest i behov av sjukvård är det särskilt viktigt att stärka geriatriken samt att inte skära ner på slutenvårdens förmåga innan den planerade förstärkningen av primärvården fungerar. I regioner med bättre fungerande slutenvård har personalen själva möjlighet att planera hur de fördelar arbetet mellan sig vilket bland annat gör det flexibelt och möjligt för till exempel personal med små barn att lättare klara både ett krävande arbete samtidigt som ett krävande föräldraansvar."

"Regionen måste mycket bättre samarbeta med kommunerna som är ansvariga för äldreomsorgen. Genom ett smartare arbetssätt där multisjuka inom äldreomsorgen får ett bättre stöd kan trycket på slutenvården väsentligt avlastas."

"Köerna måste kraftigt minska genom att behövande med kvalité snabbare får nödvändiga vårdinsatser. Idag är allt för många onödigt långvarigt sjukskrivna och allt för många dör på grund av att nödvändiga insatser påbörjas för sent. Personalen måste frigöras mycket mer från arbetsuppgifter som kan avvecklas, automatiseras eller utföras av annan befintlig personal. Vi är helt övertygade om att vårdkvalitén kraftigt kan stärkas och arbetsmiljön kraftigt kan förbättras."

https://unt.se/asikt/debatt/artikel/kortsiktiga-statliga-insatser-loser-inte-vardkrisen/r483dv1l




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar