onsdag 19 mars 2014

Allvarligt läge

Inga gratis luncher
Det finns ett engelskt uttryck som innebär "det finns inga gratis luncher". M a o allt kostar på något sätt och den som tror något annat är dum. Jag tror inte du är dum. Därför tror jag bl a att du förstår att vårt höga välstånd inte kan tas för givet och att grunden till vårt välstånd är ett starkt och ständigt konkurrenskraftigt näringsliv. Eftersom du förstår det antar jag att du som jag är orolig över det svenska näringslivets utveckling. Utvecklingen är djupt otillfredställande. Jag är helt övertygad om att S och MP inte hade bidragit till en bättre situation. Trots det måste den negativa näringslivstrenden brytas annars är vårt generella höga välstånd mycket hotat.
http://www.kommunrating.se/blog/?p=828
http://www.regeringen.se/sb/d/16541/a/213306

I takt med att Pharmacia, ASEA, Volvo, ASTRA, SCANIA m fl blivit kontrollerade av makter utanför Sverige, och utan hjärta för lokalt svenskt välbefinnande, har också viktiga jobb och innovationskraft lämnat landet. I dagens allt för kortsiktiga ekonomiska värld köps också bra företag upp tidigt och nya viktiga lokala jobbmöjligheter går ofta på export. Visst skapas enorma enskilda förmögenheter på kort tid för vissa men hur stor är den lokala nyttan av det? Det är hög tid för lite ingenjörskonst inom samhällsbyggandet för att hitta incitamentssystem som leder i den riktning vi önskar. Vi behöver nya reformer med fokus på småföretagare!
http://www.di.se/artiklar/2014/3/18/debatt-sveriges-ekonomi-gar-samre-an-vad-de-tror/

Nu avvecklar återigen GE Healthcare i Uppsala medarbetare. Det händer hela tiden att välskötta bolag anpassar sina kostnader utifrån hur marknaden utvecklas. Inget ovanligt med det. Det tydliga med GE Healthcare är att de ingår i en företagsgrupp som skoningslöst och ekonomiskt framgångsrikt fokuserar på lönsamhet och marknadsposition. Vi behöver bl a fler sådana företag med huvudkontoren i Sverige. Framförallt behöver vi fler företag som inte slaviskt styrs av ett kortsiktigt nyckeltalsfokus. Vi behöver fler ingenjörsdrivna företag som utvecklar och säljer tjänster, produkter och system utifrån en bas i Sverige. Hur kan man annars tro att välfärden ska bli bättre för det stora flertalet? Det finns inga gratis luncher! Vi behöver reformer med fokus på småföretagare!
http://www.unt.se/uppsala/ge-varslar-trots-stabil-vinst-3051398-default.aspx

Sveriges höga generella välstånd är hotat om vi inte får till den här ekvationen. Lösningen är inte en massa bidrag. Lösningen är inte att tro att det löser sig av sig själv. Det börjar bli bråttom att genomföra flera viktiga reformer för att åter göra Sverige bärkraftigt företagsamt. Vi behöver reformer med fokus på småföretagare!
http://www.sns.se/forlag/konjunkturradets-rapport-2014-hur-far-vi-rad-med-valfarden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar