söndag 23 mars 2014

Vem vill ha mindre?

Mer, mer, mer och mer
Det är få människor som vill ha mindre service än den de redan har. Det är få människor som inte vill ha högre ersättning för sina arbetsinsatser. Titta bara på våra storbolagsstyrelser och de arvoden de ständigt vill höja. Arvoden som redan representerar många sjuksköterske och lärarlöner. Men vad är problemet med krav på högre löner och bättre service? Problemet är om den berörda verksamheten är skattefinansierad och om näringslivsutvecklingen inte kan matcha kraftigt ökade offentliga utgifter. Det är ock ska vara arbetsgivare och löntagare som gör upp om lönerna i Sverige. Jag hoppas de är kloka. Ingen tjänar på kraftiga löneglidningar som t ex bara pressar upp inflationen? Näringslivets grundläggande välmående sätter gränserna för hur mycket vi gemensamt kan skattefinansiera. Som jag beskrivit tidigare utvecklas inte det svenska näringslivet tillräckligt bra för att vi ska kunna försvara och utveckla vårt generella välstånd.

Lever vi inte i ett fritt land med möjlighet för alla att få en mycket bra utbildning med internationellt mycket konkurrenskraftiga villkor? Är det inte ett fritt val på en fri marknad att välja yrkesutbildning och jobb? Om man vill tjäna mycket pengar kan man ju alltid försöka bli framgångsrik företagare, rockstjärna, golf eller fotbollsproffs, chefsingenjör, finanshaj eller storbolagsledare. Jo, så är det.

Har inte alla arbetare i Sverige fått mer i plånboken? Reellt har de flesta arbetande svenskar inte på mycket länge haft en så stark verklig köpkraftsförbättring som under Alliansregeringens tid. Samtidigt gäller det dem som hade ett boende, hade ett jobb och som inte är pensionär. För t ex ungdomar och pensionerade skapar bostadsmarknadens problem stora utmaningar. Utmaningar som hindrar ungdomar från att ta sig in på bostadsmarknaden och äldre att byta till mindre trygghetsboenden. Utmaningar som framförallt påverkar deras personliga ekonomiska risk om de lyckas låna till ett första eller nytt boende. Utmaningar som gör att t ex nya sjuksköterskor och lärare vill ha högre ingångslöner för att få igång startpaketen runt sig efter en utbildning.

Vi vill ha mer, mer, mer mycket mer. För att det ska vara hållbart måste vårt svenska näringsliv stärkas! Det gäller i bl a Spanien också.
http://www.unt.se/varlden/stor-demonstration-i-madrid-3059248.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar