lördag 22 mars 2014

Hårda straff

Vilka är alternativen?
Ryssarnas höga spel måste tas på fullt allvar. Oavsett om det bor en stor grupp ryssar inom ett annat lands territorium eller ej kan inte världssamfundet acceptera en ordning där en nation ensidigt, oavsett regionala folkomröstningar, kan ta över delar av ett annat land. Föreställ dig att många ryssar flyttar till Östhammar och att de blir en majoritet av befolkningen, då kanske de hellre leds av Putin än av Reinfeldt. Krim är ett sådant exempel.

Precis som innan t ex andra världskriget vill inte de flesta regimer kriga. I synnerhet inte demokratiska regimer. Efter att Hitler annekterade ett efter ett av andra länders territorium tvingades till sist den demokratiska världen in i krig mot totalitära regimer. Kan vi lära något från den tiden? Framförallt måste vi ha lärt oss att priset måste bli högt för ryssarna så att de nu inte väljer att gå vidare eftersom de enkelt lyckats ta över Krim. Varför skulle de inte vilja öppna upp sin åtkomst till Östersjön igen genom att ta över ett eller flera av de Baltiska staterna? Tror du Balterna väljer att kriga om de kommer? Skulle ett ryskt övertagande av Baltikum innebära fullt krig mellan Ryssland och väst? Vad tror du händer?
http://www.dn.se/debatt/sverige-redo-stotta-ukraina-med-pengar-och-assistans/

Som ofta är vägvalen svåra. Jag håller absolut inte med den mängd ekonomer som inte vill ha ekonomiska sanktioner mot Ryssland. De menar att ett ekonomiskt krig är dåligt för alla. Så är det såklart men om vi inte utmanar ryssarna i militär strid så måste andra maktmedel användas. Annars kommer de garanterat att ta över t ex Baltikum. Svårigheten blir att ekonomiskt straffa dem lagom.... Hur mycket är det? Och vad händer t ex nästa vinter om inte ryska fossila bränslen levereras till Tyskland och Rumänien? Tyskarna är kloka. Deras satsning på solenergi handlar sannolikt också om säkerhetspolitik. Tror du vi går mot en stor ny militär konflikt i Europa? Då testas EU på allvar.
http://www.di.se/artiklar/2014/3/21/nu-borjar-sanktionerna-att-markas-i-ryssland/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar