söndag 3 november 2013

Trakasserier & minoriteter

Farligt att inte ta hoten på allvar
Jag blir förbannad över att ledare för länder som har en lång demokratisk tradition agerar som de gör kopplat till generell avlyssning av folket. Bara för att det idag är enkelt och relativt billigt att massavlyssna är det inte ok att göra det. Bara för att bl a kineser och ryssar självklart övervakar oss alla på olika sätt är det inte ok att vår egen demokratiska ledning tillåter detsamma. Vad spionorganisationer gör brukar vara hemligt. Om spioner åker fast, oavsett om de jobbar på privata eller en stats räkning, brukar de straffas hårt. Om det finns terroristhot eller trovärdiga argument för att vissa personer är kopplade till organiserad brottslighet eller om någon är skäligen misstänkt för grovt brott då ska det självklart vara möjligt att under kontrollerade former övervaka dessa personer och dem som dyker upp i dess närhet. Även bra att bedriva underrättelsetjänst för att t ex försöka vara beredda om t ex Esterna bestämmer sig för att försöka ta över Rosenbad.

Det måste vara dyrt att felaktigt massavlyssna befolkningen eller att utan starka skäl utnyttja dagens övervakningsmöjligheter mot enskilda invånare. Precis som i Watergateskandalen måste presidenter, statsministrar och företagsledare fällas om de blir påkomna med att missbruka övervakningsmöjlgheterna. Det måste vara så. Annars går vi en mycket farlig väg framåt! Precis som USAs president Nixon tvingades till förödmjukelse och avgång, på grund av missbruk av övervakningsmöjligheter, så måste även dagens ledare riskera höga straff om övervakningen inte är specifikt riktad och väl motiverad. Det är mycket oroande att den engelska staten tar sig rätten att gå in till media och försöker förstöra bevis på att övervakningssamhället gått för långt. Om man vill stoppa Snowden får man nog förhandla med honom. Han verkar ha planerat sitt kampanjande för friheten väl.
http://www.unt.se/ledare/cameron-hotar-pressen-2672637.aspx
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-varfor-sa-tyst-nar-staten-trampar-pa-troskeln/

Om du brinner för kampen mot ett farligt övervakningssamhälle kan du med fördel följa centerkompisen Markus Berglunds blogg:
http://lakonism.blogspot.se

Dags att avveckla lagstadgade minoriteter?
För några dagar sedan skrev jag om integrationspolitikens misslyckande och om behovet att hitta metoder som gör att nyinvandrade kan gå från att generellt kallas invandrare till t ex svenske för att man tydligt valt att man är en del av det svenska samhällskontraktet. Räcker det inte att bli svensk medborgare och då vara svensk? Vad tror du själv?

I ljuset av övervakningen av oss alla. Och i ljuset av att nästa läckage från Snowden kommer att peka ut svensk inblandning i övervakningssamarbetet är Dilsas resonemang om minoriteter intressant. Särskilt intressant är hennes resonemang om att minoriteter för alltid är dömda att inte få vara en riktig svensk och vad är t ex en invandrad kurd om hen inte tillhör en minoritet och inte definieras som svensk även om man blivit svensk medborgare? Spelar det någon roll?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/dilsa-demirbag-sten-skyddet-av-fem-minoriteter-vacker-fragor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar