onsdag 13 november 2013

Debatt & majoritetsbygge

Behövs demokratin?
Finns gott om människor som tycks tro att det finns bättre system för att styra ett land.... Diktatur med en upplyst despot kanske? Ständiga elektroniska folkomröstningar blir väl demokratiskt och bra?... Marknadskrafterna kan väl sortera ut vad som är rätt... Jag delar Winston Churchills syn att vår typ av demokrati inte är perfekt men tills vi kommer på något bättre är det den bästa vi har. Sverker Gustavsson, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, skriver en mycket läsvärd debattartikel i dagens UNT. Bl a konstaterar han "att utan att riksdagen har en bearbetande funktion kommer stridiga viljor, olika idéer och skilda intressen att stå oförmedlade mot varandra. Det är inte bra för demokratin och det är absolut inte bra för en hållbar väg framåt.
http://www.unt.se/debatt/politik-inte-bara-votering-2696210.aspx

Idag förhandlas beslut fram inom stängda dörrar inom det som kallas samordningskansliet. Är det bra för demokratin att kompromissförhandlingarna inom Alliansen går till så? Är det bra för C, FP och KD att det går till så? Om det inte rör sig om allvarliga krigslägen, är det inte bra om väljarna förstår hur de olika partierna förhandlar även om Moderaternas dominans blir ännu tydligare? Är det inte bra om även Alliansens väljare får förstå att Alliansens partier är olika och tycker olika men att kompromisserna i bästa fall blir mellanmjölk? Ta Ärnafrågan i Uppsala som exempel. Om nu C tvingats vika ner sig i slutna förhandlingar inom samrådsberedningen, varför gör C det? Vad har i så fall C fått i utbyte som är mer värdefullt?

"Inlösen av banker, drastiskt försämrande av löner och arbetsvillkor, liksom ett upphävande av systemet med avtalsfrihet på arbetsmarknaden, är exempel på frågor som inom de närmaste åren kan komma att aktualiseras". Kan Sverige vara i så stort behov av reformer? Varför görs i så fall så lite nu? Tydligen ser Sverker Gustavsson rätt mörkt på framtiden. Tror du att han har rätt? Alla partier måste vara kompromissvilliga och en kommun och ett land måste kunna ledas. I synnerhet under oroliga tider!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar