tisdag 19 november 2013

Maktens rum & fetma

Är det fel att vara bra?
Tycker du att det är fel att de bästa fotbollsspelarna spelar i de bästa klubbarna och i landslag? Tycker du att det är fel att de bästa forskarna får publicera sina upptäckter i ansedda tidskrifter medan andra inte får det? Tycker du att det är fel att de politiker som är mest relevanta och förtroendeingivande får mer respekt och stöd bland folket än dem som inte är det? Tycker du att någon annan än ägarna, oavsett om de är privata eller offentliga, ska få bestämma vilka de sätter i sina styrelser?

Inom affärslivet är kunskap och prestationsförmåga avgörande för framgång i en ofta tuff konkurrensmiljö. För att klara av att prestera bra krävs också ofta att man har ett väl utbyggt kontaktnät. Det är allmänt känt att många jobb tillsätts genom personliga kontakter och referenser. Att Handelshögskolan i Stockholm är kraftigt representerade med tidigare elever bland ledande befattningshavare är inte förvånande. Utbildningen är bland de allra bästa om man har en affärsinriktning. Därutöver är Handels i en klass för sig vad avser sin vård av en elitistisk kultur. Metodiskt jobbar skolan med ett mycket kraftfullt alumninätverk. Eftersom de som gått på Handels är mycket duktiga personer, och då de har kraftfulla kontaktnät genom sin skola, är det inte konstigt att de ofta hamnar i ledande befattningar. I takt med att allt fler kvinnor studerar på Handels, Uppsala universitet, Lunds universitet, Chalmers och KTH är jag säker på att allt fler kvinnor kommer att ta ledande positioner i vårt näringsliv. Det är dumt att förenkla skälen för varför det ser ut som det gör. Förändring tar tid i de flesta delar av världen. Att ha värdefulla nätverk är ofta avgörande för framgång även inom andra världar än näringslivet.
http://www.unt.se/ledare/samma-anders-overallt-2709807.aspx

När satsar vi mer på förebyggande arbete?
Idag är återigen en dag då vi kan läsa mycket om hur problemen med övervikt och fetma ökar. Varför görs inte mer för att förebygga denna mycket allvarliga utveckling. Den är allvarlig både för den enskilde och samhället i stort. Operationer och dyra mediciner kan inte vara samhällets huvudspår för att möta den negativa utvecklingen. Mycket mer förebyggande arbete måste vara det rätta. Höj skatten på socker kraftigt så får vi sannolikt två positiva effekter. Vi får in mycket pengar som kan användas för ett underfinansierat förebyggande hälsoarbete. Livsmedels och junk food producenterna kommer sannolikt att minska mängden socker som de ständigt ökar i sina produkter för att vi ska bli så beroende som möjligt. Vad väntar vi på?
http://www.dn.se/livsstil/halsa/stress-okar-suget-efter-socker/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fetmakirurgi-kan-riskera-graviditet/
http://www.dn.se/livsstil/halsa/lagkolhydratkost-effektivt-for-feta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar