torsdag 7 november 2013

Förbättra!

Utvecklad demokratisk ledning
Kan det vara så att det demokratiska systemet operativt behöver uppdateras för att vara bättre anpassad till den tid vi lever i? Jag ber om hjälp av er där ute med fakta om hur Sverige leds. Låt oss bortse ifrån att våra riksdagsledamöter ägnar över 60% av sin tid åt att anpassa Svensk lag till EU lagstiftning samt att förhålla sig till EU förslag. Hur snabb är lagstiftaren att genomföra förändringar som kan tyckas nödvändiga? Om vi bortser från att finansmarknadsministern inte tycks tycka att stora delar av sms lånemarknaden är sjuk och använder sig av ocker, hur fort kan en dålig lag ändras om det ansvariga departementet driver frågan? Om det inte går att snabbare korrigera fel eller brister i lagstiftning måste det operativa politiska inflytandet förstärkas så att det inte råder någon tvekan om att skälen till att rimliga korrigeringar inte inträffar är att det är i strid med EU rätt, majoritet finns för ändring men processen tar tid eller att den politiska ledningen på departementet vill inte ändra.

Svarte Petter
Är det politiskt korrekt att använda uttryck som "svarte Petter". Är det inte lite diskriminerande och nedsättande mot svarta? Är det inte ojust mot dem som heter Petter.... (Bäst att jag förtydligar att jag i min tanke försöker vara lite rolig!)

I en värld utan tillväxt har vi i bästa fall ett nollsummespel. Någon får mot att någon annan förlorar. Är det svårt att förstå? Om vi är tio personer som har tio kronor att spela med hur många kronor har varje person om man får en krona var? Om någon av dessa personer är driftigare än övriga och säljer sina tjänster som efterfrågas av de andra för 5 öre, hur mycket har då var och en kvar (skattefria transaktioner)? Har gruppen på tio fått mer än tio kronor? Om den driftige lyckas sälja sina tjänster även utanför gruppen och drar in externa fem kronor, hur många kronor finns inom gruppen då? I Sverige måste vi ha driftiga personer som bidrar till att dra in nya pengar in i vår grupp. Om vi inte har det får de allra flesta det sämre. Självklart fick de som köpte något annat än pengar, oftast glöms det bort och avundsjuka riktas mot den flitige. Ingen bra entreprenörsmiljö.

Jobben, jobben å jobben
I dagens DN är det en intressant debattartikel av Sossar. De påstår sig ha en bättre jobbskapande politik än Alliansen. Jag fattar fortsatt inte på vilket konkret sätt de har bättre vägar framåt. Det som dock är en korrekt analys i artikeln är att riksregeringen till stor del stärkt sin ekonomiska situation på bekostnad av sämre ekonomier i våra kommuner. Nollsummespelet har förflyttat en hel del sociala problem från statens försäkringssystem till kommunernas försörjningsplikt. Dax för staten att kompensera kommunerna med lite rimligare statsbidrag?
http://www.dn.se/debatt/misslyckade-jobbpolitiken-drabbar-kommunerna-hart/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar