lördag 2 november 2013

Klokast vinner

Livsspelet
Vem vinner i livsspelet? Den som blir en av de rikaste? Den som blir en av de kändaste? Den som fyller sitt liv med flest stunder av lycka? Den som lyckas bli 85 utan större sjukdomar eller skador? Helt klart är att du ökar chanserna att göra ditt liv friskare och roligare om du bryr dig lite om att äta även nyttig mat som grönt och frukt samt att du regelbundet fysiskt anstränger dig. I dagens DN skriver Lena Andersson lite om matvanornas effekter på vårt välbefinnande. Inte minst hur sockersug uppstår eller hur det samma kan undvikas.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/starkelse-gor-frisk-och-slank/

Idag kan vi också läsa på UNT debatt, där Sara Sjödal, Per Åsling och Marcus Berglund skriver, att Livsmedelsverket med fördel kan ägna sig åt vettigare saker än att jaga bönder som säljer eller ger bort opastöriserad mjölk. Jag håller med! Satsa tiden på att bekämpa de löjligt höga och farliga nivåerna av socker i dagens livsmedel istället! Satsa tiden och pengarna på att positivt motivera oss människor att välja klokare matvanor istället. I matvanor inkluderar jag hur vi äter. Med liknande och förbättrade insatser från Livsmedelsverket kan fler av oss svenskar få friskare och roligare liv.
http://www.unt.se/debatt/stoppa-livsmedelsverkets-overformynderi-2671940.aspx

Mustasch för cancerforskning
Jag har aldrig haft mustasch. Nu kommer jag att prova på det. Under november deltar jag i en kampanj för att stärka forskningen runt prostata och testikelcancer. Bra ide och jag blev såld på att delta av en av Uppsalas mer driftiga personer. Vilka skulle mina skäl för att inte ställa upp vara? Att jag aldrig haft mustasch och inte tycker det verkar vara min grej?... Blir intressant att se hur mycket som växer ut under en månad.
http://www.unt.se/startsidan/24-unt-mustaschkampen-2674291.aspx

Om jag misslyckats
Utan tvekan har jag inte haft goda matvanor under mitt vuxna liv. Många oregelbundna mattider, arbete parallellt med matintag och ständiga och stora tidzonsbyten kanske får ett dyrt hälsopris i takt med att jag blir allt äldre. Om jag inte dör knall fall utan får stora hälsoproblem som inkluderar mycket smärta, då hoppas jag själv få bestämma, under ordnade former, att avsluta mitt liv och gå vidare. Varför ska jag inte få välja den vägen? Varför ska samhället få tvinga mig att lida om jag hamnar i den situationen och mina nära att behöva uppleva mitt kraftiga lidande?
http://www.dn.se/ledare/signerat/dodshjalp-ska-ligga-i-grazonen/

Ändringar
Jag redigerar aldrig i mina texter efter att ha släppt ett blogginlägg. Även om jag ser slarvig svenska eller andra fel låter jag dem ligga kvar som det skrivits. Debattinlägget ovan om Livsmedelsverkets överförmynderi var bl a skrivet av Markus Berglund. Följ gärna hans blogg. Han skriver regelbundet och står upp för viktiga demokratiska värden som hela tiden måste försvaras.
http://lakonism.blogspot.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar