I flera dagar har jag nu kunnat följa en intressant debatt om maktdelning mellan så kallade politiskt intellektuella. Vänsterdebattörerna har tydligt fört fram sin övertygelse om att Sverige är mycket farligt ute då nuvarande regering är synonym med näringslivsmakten. En näringslivsmakt som enligt dem måste balanseras med en "folklig" makt. Kopplingarna mellan Moderaterna och flera ledande inom t ex Svenskt Näringsliv haglar. De har funnit och finns starka kopplingar mellan M och t ex Svenskt Näringsliv. Men att pga det dra slutsatsen att det nu är en liten maktelit inom näringslivet som styr alla resurser i vårt samhälle är skrattretande. Till att börja med har vi fyra partier inom Alliansregeringen. Jag är säker på att dessa partier kommer att ha ett starkt varierande folkligt stöd även i framtiden. Jag är säker på att näringslivet inte är EN röst. Näringslivet består av MÅNGA röster och ofta av röster som ogärna inramar sig i någon annans uppfattning. Den stora delen av vårt näringsliv är desstuom små och medelstora företag som leds av företagets ägare. De flesta av dessa företag tjänar lite. De flesta av dessa företagare jobbar mycket. De flesta av dessa företagare räknas nog, utan tvekan, som "folket". Möjligen med undantaget att de är ett folk som sliter mycket hårdare än de flesta för att försörja sig och för att förverkliga sin livsdröm.
Det är inget problem att företagarvänliga partier leder Sverige. Det är ett problem att vissa tycker att det är ett problem. Så länge som vi har en väl fungerande demokrati kommer aldrig en regering att medvetet fatta idiotiska beslut som gör att de tappar makten. Det räcker som faktum för att inte folkets intressen skall sättas på undantag och endast några rika direktörer skall få njuta ännu mer av frukterna som vi gemensamt skapar.
Sverige behöver idag och i morgon lokala och nationella regeringar som förstår att det är vårt näringsliv som skapar förutsättningarna för välstånd. Vi behöver regeringar som stimulerar till konkurrens och som följer upp att kvaliteten i det som levereras håller uppsatta mål. Hur svårt kan det vara?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar