onsdag 29 september 2010

Korruption och mutor

Förtroende är allt. Att bygga ett förtroende tar oftast lång tid och kräver ett hårt arbete. Det går fortfare att förlora förtroendet. Fråga Mats Qviberg (HQ-Bank) så får du veta hur det känns. Som i de flesta fall handlar en enskild individs ageranden i livet om vilket moraliskt och etiskt kompass som vägleder. Om jag väljer att generealisera så är den kollektiva svenska självbilden att vi inte har så mycket av mutor och korruption i vårt samhälle. Är det så?

Under den tid som jag jobbade mycket i bl a Kina hände det med jämna mellanrum att regimen, av olika skäl, bestämde sig för att statuera exempel och offrade någon av sina egna och snabbt fälldes för mutor och korruption i enorma storlekar. Dessa personer mötte, som så många andra i Kina, den så kallade rättvisan med dödsstraff inför fullsatta läktare. Självklart får anhöriga betala för kulan som används för att släcka livet. I Moskva pågår också en stor maktkamp bl a kopplad till att Moskvas borgmästare under lång tid berikat sig själv (enormt) genom sin hustrus bygg och fastighetsbolag. Även i detta fall är det en maktkamp mellan de korrupta som leder till att en av dem nu offentligt "offras" under motivet korruption och mutor. Är det bara i länder som Ryssland och Kina som korruptionen och mutkulturen finns? Inte finns den väl i Sverige?

Jag vill gärna tro att vi har en mycket mindre korrupt kultur i Sverige. Jag hoppas att inte minst vår offentlighetsprincip bidrar till att göra vårt samhälle mindre korrupt. Trots att jag hoppas att det är så blir jag mycket illa berörd av att följa den stora skandal som rullats upp inom Göteborgs stad. Det finns helt klart korruption även i vårt land. Om omfattningen är så stor i Göteborgs stad, då kan jag inte låta bli att undra hur stor den är i hela vårt avlånga land.

Inom företagsvärlden jobbar man aktivt med att bygga upp system som skall mininera riskerna för korruption. Framförallt kopplat till de enheter som jobbar med inköp. Bl a växlar man ofta rollerna för de anställda för att minimera riskerna. Nu när allmänheten blivit medvetna om att korruptionen finns, i stor skala, även i vårt land, hoppas jag att våra offentliga verksamheter också jobbar fram arbetsordningar och arbetsprocesser som bättre minimerar den stora skada som korruption skapar i ett samhälle. Jag hoppas också att de som avslöjas får kännbara straff. Jag hoppas dock att vi inte inför dödsstraff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar