lördag 11 september 2010

Vigilante

Vad skall man säga om vårt rättssytem. Som med allt annat kan det definitivt bli bättre. För mig känns det bättre än det anglosaxiska systemet med en mäktig lekmannajurry som allt för ofta dömmer oskyldiga människor till både långa livstidsstraff och dödsdomar. Det är bättre med ett system där lagutbildade lagmän har en betydligt större makt över domsluten. Trots det finns mycket att önska.

Det känns fortfarande som att de olagliga krafterna i samhället hela tiden ligger steget före vårt rättssystem. Inte minst inom ekonomisk brottslighet så lyckas inte åklagarna tillräckligt ofta med att fälla personer som utifrån girighet och olaglighet genomför affärstransaktioner som inte är tillåtna. Många av dem som saknar en känsla för samhällsansvar lär sig att utnyttja vårt rättssystem till sin egen fördel. Det är självklart klokt, ur deras perspektiv, men vi måste som samhälle bli bättre på att hitta sätt att fälla personer som uppenbarligen är skyldiga men som av tekniska skäl eller genom att få vittnen att tystna klarar sig från påföljder. Visst har vi vittnesplikt i Sverige men allt fler tystnar då priset för att vittna ses som väldigt mycket högre än att tiga. Det går att hitta utvecklade former för rättsskipning utan att göra avkall på rättssäkerheten.

I ljuset av en allt större grad av organiserad brottslighet tycker jag att det är konstigt att inte fler blir vigilantes, dvs hederliga samhällsmedborgare som får nog och tar lagen i egna händer. I takt med att rättssystemet blir allt sämre på att fälla personer som återkommande utsätter oss andra för våld och stölder är det konstigt att inte fler tar lagen i egna händer. Jag tror att antalet vigilantes kommer att öka om vi inte tar ett gemensamt ansvar för att förbättra möjligheterna att sätta dit brottslingar. Jag är övertygad om att vi kan utveckla vårt rättssystem att bli mer effektivt utan att äventyra rättsäkerheten och den personliga integriteten mer än idag. Ett sätt är att matcha polisens stärkta resurser med lite mer resurser till åklagarämbetet och våra lagmän. Idag tror jag att våra åklagare och lagmän har allt för begränsade resurser för att hela rättsystemet skall fungera så bra som möjligt. Vårt rättssystem måste få kosta. Det är en ryggrad i samhället som måste fungera för att samhället skall fungera så bra som möjligt. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar