Olof Ruin (professor i statsvetenskap) skräder inte orden i sin kritik av de etablerade partierna och dess oförmåga att öppet debattera stora frågor som t ex invandringsproblem och den demografiska utmaningen. I klartext säger han att våra ledande politiker är fegisar och att de inte tar ett tillräckligt stort ansvar för att vi leds framåt på bästa möjliga sätt. Det är fel och fegt att undvika de största samhällsfrågorna som t ex utanförskapet och den demografiska utvecklingen. Personligen är jag bara delvis benägen att hålla med Ruin. Det råder ingen tvekan om att många ledande politiker, särskilt vita, gör sitt bästa för att tala om invandringens utmaningar i klartext och inte bara i svepande ordalag om "utanförskapets baksidor" etc. Det är bara när vi har en öppen och saklig debatt som vi kan hitta bättre vägar framåt kopplat till de stora samhällsutmaningarna!
Jag delar endast Ruins syn delvis då jag personligen har fått erfara att, som vanligt, spelar media en stor roll i sammanhanget. Tidigare i år skrev jag och några partivänner en debattartikel där vi lyfte fram mycket positivt men också negativt med dagens invandrarsituation. Vi blev inte bara påhoppade av Socialdemokraterna och falskt anklagade för att vara invandrarfientliga. Vi blev även påhoppade av ledarsidan i den tidning som publicerade artikeln som också insinuerade att vi var invandrarfientliga. Det är en låg nivå när någon, utan tveckan, lyfter fram och vill debattera samhällutmaningar som alla vet finns. Ruin hävdar att SDs framgångar hade varit betydligt mindre om de etablerade partierna vågar debattera invandrarutmaningarna bättre. Centerpartiet i Uppsala har på många sätt försökt men inte lyckats. Nedan följer ett exempel på debattartikel som vi försökt få publicerade de senaste tre veckorna utan framgång.
Välkommen hit! Här finns även invånartjänst!
Sverige och Uppsala har en lång historia. Den är fylld av influenser från en mångfald av kulturer och folk. Sedan länge har äventyrare, affärsmän, politiker, krigsmän och andra fört med sig ny kunskap och viktiga insikter från fjärran länder. Sedan länge har folk från övriga världen, av olika skäl, flyttat eller tvingats flytta till vår del av världen. Ett litet exportberoende land som Sverige är helt beroende av öppenhet, nyfikenhet, samarbete och flitigt arbetande invånare. I vart fall om vi vill vara ett välfärdsland för alla, och det vill vi. Arbetskraftsinvandrare, invandrare som förälskat sig i en svensk och flyktingar som kommer till vårt land är välkomna! Uppsala och Sverige i övrigt måste hela tiden förändras för att möta de allt snabbare samhällsförändringar som inte minst drivs fram utifrån den konkurrens som finns mellan jordens folk om välståndet. En konkurrens som blir allt tuffare i takt med att man blivit ett så framgångsrikt land som Sverige är.
Trots våra öppna armar och trots att vi inom vissa branscher är i behov av mer arbetskraftsinvandring måste vi bli betydligt bättre på att snabbt göra nyinflyttade, oavsett skäl, fullt delaktiga i vårt gemensamma samhällsbyggande. Vi tror bl a att en snabbare delaktighet och integration kan skapas om vi är tydligare med vissa av de grundvärderingar som vi anser att vår flagga symboliserar. Grundvärderingar som självfallet, i vårt demokratiska samhälle, förändras över tiden. Några av dessa grundvärderingar anser vi vara;
- Rättvisa
- Jämställdhet
- Öppenhet
- Demokrati
- Nyfikenhet
- Ambition
- Flitighet
För att bättre stötta bland annat våra nya invånare, som inte kommit hit av arbetsskäl, tror vi att Invånartjänst kan vara något mycket positivt. Inte minst för våra flyktingar skulle införandet av Invånartjänst stötta många av dem betydligt bättre än idag. Invånartjänst innebär enligt våra förslag att arbetsföra med försörjningsstöd utför meningsfulla arbetsuppgifter som det inte finns andra sätt att finansiera men som ger berörda personer en chans till en meningsfull vardag. Samtidigt kan det skapa tryggare närsamhällen, tryggare skolgårdar, tryggare äldre och stöd till äldre med till exempel promenader. Självklart skall Invånartjänst vara för alla arbetsföra med försörjningsstöd och inte bara ett meningsfullt sammanhang för invandrare. Många av våra nyinflyttade är idag arbetslösa i allt för många år. Vissa anses aldrig kunna klara av arbetsmarknaden av t ex språkskäl. Det är inte acceptabelt. Låt oss ge alla dessa personer, så snabbt som möjligt, ett sammanhang i arbetet, arbetskamrater och chansen att bidra till samhällsutvecklingen. Invånartjänst kan vara ett sätt att snabbare minska utanförskap och frustration bland våra mest utsatta på arbetsmarknaden.
Stefan Hanna, Kommunalråd – C
Karin Ericsson,kommunstyrelsen – C
Anne Lennartsson, Kretsordförande – C
Mats Jonsson, suppleant i kommunfullmäktige – C
Lars O Ericsson, föredetta kommunalråd – C
Lars-Gunnar Eriksson, föredetta kommunalråd – C
Roland Agius, föredetta kommunalråd - C
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar