måndag 30 december 2024

Äldreomsorg med kvalité

Nödvändig automatisering av äldreomsorgen

De allra flesta äldre med behov av äldreomsorg vill så länge som möjligt klara sig själva. Så är det. Det är ingen äldre jag träffat genom åren som vill flytta in på ett särskilt boende. Särskilda boenden är en slutstation i livet och ingen munter plats oavsett hur man försöker göra den muntrare. Däremot kan många tänka sig ett seniorboende med viss service och närhet till en sjuksköterska. 

En fin film av Filip och Fredrik är "Den sista resan". Även om Filips pappa tycks bo kvar med sin fru i eget boende är det sannolikt hon som gör många frivilliga hemtjänstinsatser utan ersättning. Så är det för många anhöriga som lever med en skröplig partner. Allt fler äldre lever dock ensamma och då finns inget alternativ än hemtjänst eller när det är riktigt illa att bo på ett särskilt äldreboende. 

https://www.sfanytime.com/sv/movie/den-sista-resan?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAvbm7BhC5ARIsAFjwNHtdEEhXweoVJ8U1KN9a1hK8ykLJi-WBhdYagKEjgTTY68fxFgSpk0kaAuq_EALw_wcB

Naomi Abramowicz, GP, skriver om svensk äldreomsorg nedan. Hon är väldigt negativ. När jag för över tio år sedan började lyfta, i både kommunfullmäktige och andra sammanhang, att svenskakunskaperna inom äldreomsorgen kraftigt måste förbättras kallades man "rasist" av vissa. Ett av många exempel på hur svårt det är att tidigt föra verklighetsförankrade och viktiga sakdebatter i Sverige. Det är dåligt. Huvudproblemet inom äldreomsorgen och sjukvården är att det inte finns tillräckligt med personal utifrån hur de arbetar idag. Dessa verksamheter måste helt enkelt lära sig att snabbt jobba smartare. I huvudsak bär personalen på hur. 

"Bristande svenskkunskaper bland anställda inom äldreomsorgen är ett problem i hela Sverige, både för små och stora kommuner. En ny statlig utredning om språkkrav för personal i äldreomsorgen visar hur illa ställt det är runtom i landet. Enligt utredaren är dålig svenska inte bara ett problem bland timvikarier, utan även bland tillsvidareanställda. Det finns till och med utbildad personal, däribland undersköterskor, som har svårt att göra sig förstådd. Det är än mer oroande att det finns medarbetare med svenska som förstaspråk som varken klarar av att dokumentera arbetet på ett fullgott sätt eller kommunicera med anhöriga."

"Att tala bristfällig svenska, eller knappt någon svenska alls, är inte bara ett problem när det kommer till att göra sig förstådd i vardagliga situationer. Språkförbistringen kan få katastrofala konsekvenser. Utredningen beskriver situationer som inte bara kan vara farliga, utan rentav livshotande. Ibland utförs en nödvändig uppgift inte alls, och i vissa fall så utförs den felaktigt. När ett akut tillstånd uppstod lät en medarbetare bli att ringa 112 eftersom personen inte förstod vad den förväntades göra. En annan anställd inom äldreomsorgen missförstod en sjuksköterskas instruktioner i att lägga om ett sår, vilket ledde till ökad smärta och försämrad sårläkning för den äldre."

"Att språkförbistringen är så pass utbredd försämrar arbetsmiljön för de medarbetare som faktiskt talar flytande svenska. Stressen och frustrationen ökar när det inte går att förstå sina kolleger, och när de behöver täcka upp för andras misstag."

"Den nuvarande situationen inom äldreomsorgen visar hur fel politiker hade under tidigt 2000-tal när de menade att invandring kunde lösa personalbristen inom välfärden. Det sågs som en win win-affär: utrikes födda med bristfälliga svenskkunskaper fick ett jobb och chansen att lära sig svenska på arbetstid medan äldreomsorgen fick ”fler händer”. Idén framfördes av politiker till både höger och vänster."

"Tyvärr ser det inte ut som att det kommer att bli någon förändring inom äldreomsorgen, åtminstone inte på kort sikt. Utredningen landar i att det är omöjligt att införa ett språkkrav för anställda. Då skulle det bli ännu svårare att rekrytera än vad det redan är i dag, och vissa kommuner skulle bli helt utan personal i semestertider. I stället föreslås ett lagstadgat krav på att arbetsgivare ska arbeta för att de anställda har den språknivå som krävs för att kunna utföra omsorgsinsatser. Dessutom föreslås ett statligt bidrag, ”svenskalyftet”, som ska stimulera arbetsgivare att satsa på språkinsatser för personalen."

https://www.gp.se/ledare/aldreomsorg-ar-ingen-integrationsatgard-.1f10c3e2-6875-49d3-b029-ab32a3961f7b

Aftonbladets ledare skriver läsvärt om "var vi är påväg" med äldreomsorgen som berör många. Så kan det gå, trots att vi betalar massor av skatt i landet Sverige.

"Pensionen är också en del av den nordiska välfärdsmodellen. Tanken är att den ska täcka kostnaderna på ålderns höst. Men i många fall gör den inte det. Sverige har den högsta andelen fattiga pensionärer i Norden och i Europa, särskilt bland kvinnor. Anledningen är dels att kvinnor många gånger jobbat deltid eller tagit mer av föräldraförsäkringen jämfört med män."

"I filmen ”Den sista resan” försöker Filip Hammar pigga upp sin 80-åriga far med en resa genom minnen. I en sekvens diskuterar han med Fredrik Wikingsson om vem som ska duscha hans far när det blir dags. Hammar blir nämligen illa till mods av att behöva göra det själv. Det är för intimt. Fortsätter skuldberget bland äldre kvinnor växa behöver barnen snart hjälpa. Vi behöver nog vänja oss vid tanken att duscha våra föräldrar."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/jQpEkA/aldre-kvinnor-ar-mest-skuldsatta

Det är inte farligt att hjälpa andra att duscha. Jag har hjälpt många äldre att duscha på Akademiska sjukhuset. Inte enbart äldre släktingar utan både äldre manliga och kvinnliga patienter på Akademiska sjukhuset. Det gäller "bara" att stötta dem värdigt och med stor respekt för att ge dem så mycket integritet som möjligt. Men många män är nu rädda för att anklagas för sexuella övergrepp. AI ihop med robotar får väl lösa dessa behov nu…

söndag 29 december 2024

Förnekelse

Mustafa Panshiri hade rätt

Den "svensk svenska" politiska eliten kan inte, eller vill inte, förstå att kulturella bakgrunder är viktiga att ta på stort allvar. En invandrare från Afghanistan som först blev Polis men nu försörjer sig på att jobba med integration försöker hjälpa ”de blinda och döva”. Trots att Mustafa Panshiri talat om för svenska ledande politiker och förvaltningschefer att inte alla världens människor är födda med "en svensk på axeln", och att svensken på axeln inte tar över när man går in över den svenska gränsen tycks många av den inte fatta detta. Det är både märkligt och korkat. Det är helt avgörande att man förstår ett problem för att kunna bidra till en konstruktiv lösning.

Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om den svenska elitens förnekelseproblem nedan. Att Cweijman behövde uppleva en middag för att förstå att invandrare från samma land kraftigt kan skilja sig kulturellt förvånade mig. I alla samhällen är det stor skillnad mellan outbildade med dålig ekonomi och välutbildade med god ekonomi. Tänk att en så enkel självklarhet är svår för många att inse.

Varför präglas svensk forskning och offentlighet av ett så utpräglat ointresse för de stora svenska invandrargruppernas kultur och hemländer? Hållningen andas förnekelse av att Sverige har förändrats i grunden.”

Vad jag då slogs av – och bär med mig än i dag – är att invandrare från ett och samma land, beroende på en rad omständigheter, exempelvis vid vilken tidpunkt de emigrerar, skiljer sig mycket åt. Skillnader i samhällsklass, var i landet de kommer ifrån, religiositet, utbildningsnivå och mycket annat innebär att personer från samma land i själva verket bär med sig helt olika ”världar” i mötet med det nya samhället.”

https://www.gp.se/ledare/det-officiella-sverige-fornekar-mangkulturen.ccd4518a-c73c-4d69-87dd-1441fe47511c

Nedan bjuder Sofie Löwenmark på en berättelse om en flicka, född i Sverige, med föräldrar ifrån Libanon. Den exemplifierar tydligt kulturella skillnader som för länge sedan borde ha tagits på stort allvar. Sverige är ur ett kulturellt perspektiv ett extremland. De som inte lär sig det kommer aldrig kunna bidra till framgångsrik inkludering i landet Sverige. I Sverige är människor extremt fria jämfört med alla andra länders invånare. Ett av skälen är att klanens roll ersatts av offentliga institutioner och försäkringar. Inte ens det fattar många.

Det framstår som rena medeltiden. Ett barbariskt system där familjer och stora släkter är så besatta av vanföreställningen att deras heder sitter i unga flickors underliv att de låter utföra oskuldskontroller. Men det sker i Sverige år 2024.”

https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/gynekologer-kontrollerar-om-flickor-ar-oskulder/

Om du inte redan tagit del av World Values Survey kunskaper är det dags. Nedan finner du dem och kan enkelt förstå att Sverige har en globalt sett extrem frihetskultur. Utan kunskaper och insikter som är relevanta kan ingen bidra till förbättringar. Panshiri hade rätt, de flesta med ledande politiska- och förvaltningsuppdrag tar inte kulturella skillnader på tillräckligt stort allvar. För det betalar svenska skattebetalare ett högt pris. 

https://www.worldvaluessurvey.org/wvs.jsp

lördag 28 december 2024

Nu

Livet är inte sen

Det finns gott om floskler, religiösa koncept och massor av ideologier som haglar över oss under våra liv. Många av människans filosofers kloka reflektioner möter vi tyvärr sällan. Varför? Till skillnad från religiösa koncept och ideologier bjuder de odödliga filosoferna inte på regler och lagar utan på reflektioner och klok vägledning om hur man kan finna meningsfullhet den stund vi får på vår jord. Ingen av oss vet om våra liv blir korta eller långa. Vissa har turen att födas in i väl fungerande demokratiska samhällen med högt välstånd och en kärleksfull familj. Många har inte den turen. 

En sak gäller oss alla jämlikt, livet är nu och vad vi anser vara meningsfullt avgör den kloke själv. Nu är säkert. Igår lär vi oss förhoppningsvis mycket av, men fastnar inte i. Imorgon kan bjuda på energigivande målbilder. Till exempel att få genomföra en resa i tiden med ett barnbarn till Ararat i Armenien och Jerusalem i Palestina/Israel. På vägen dit via Danmark, Belgien och Schweiz där också rötter finns. En resa som bjuder på delar av de rötter som blivit det som är jag och mitt barnbarn. Om imorgon för just dig och mig inträffar vet vi inte. Det vi vet är att vi nu kan tänka de tankarna.

Susanna Birgersson, GP, skriver en fin och läsvärd ledare som jag bifogar nedan. Hon och jag gör dock delvis olika tolkningar av H.C Andersens Granen. För mig är bland annat budskapet att uppskatta och njuta av nuet. Nuet är viktigt för att inte fastna i det förflutna eller leva på drömmar om framtiden. 

Går inte hjärtat i tusen bitar, så säg? Förbi, förbi... Granen berättar om människans förbannelse: om att först längta framåt, framåt, framåt, sträva uppåt, uppåt, uppåt, för att snabbt nå platån och sedan baklänges tvingas gå ner för livets backe och för varje steg längta tillbaka till allt det som varit, där även det som nyss framstod som beklagligt ändå tycks en bättre än det som sedan följde.”

”Därför måste man njuta av varje sekund! Är det sensmoralen? Att verkligen leva i nuet? Det tror jag inte. Kravet på att njuta av nuet är ytterligare ett ok den moderna människan lägger på sig själv, och som oftare accentuerar tomheten och ytligheten.”

Nej, budskapet är inte att granen borde ha njutit mer, och att om man bara njuter av hela äventyret så kan man dö utan ånger. H. C Andersen berättar om rötter, om tillhörighet och om en växtplats, om att var nöjd med att växa, nöjd med det givna, med att få stå i solen, dricka vatten ur jorden och få röra grenarna i vinden. Det är bättre för en gran än att glida fram på havet, för alltid fastsurrad och utan växtkraft.”

”Jag tänker på den där platsen i skogen som kulturen, historien, språket och litteraturen, jag tänker på familjen och släkten, på den mylla där rötter kan sprida ut sig och suga näring. Vi människor är träd, med rötter. Varför förstår vi inte det? I stället behandlas vi som skruvar och muttrar i ett samhälleligt maskineri: Att finna sin plats är att skruvas fast i maskinen, att bli en del av produktionen, att röra sig tillsammans med andra, att bidra till BNP.”

Tidigt, tidigt lär sig de unga att jämföra sig med de allra vackraste och de allra mest framgångsrika. Hjärtats längtan blir som granens, att flyga högt och beundras av miljoner. De lär sig att man ska skilja på sex och på kärlek. Inga rötter, bara glitter och njutning, fast man blir svedd på grenarna och inte vågar darra längre. När glittret är slut hamnar man först i en mörk sal och kastas sedan upp på vinden där bara mössen stirrar på en. Och sedan ”Förbi, förbi”.”

När du mätt och däst av julmat och tung i huvudet av alla snapsarna äntligen stänger av Netflix, ta då fram ”Granen”. Läs – eller lyssna på den fina uppläsningen på Sveriges radio. Begrunda för en stund om ett annat slags liv är möjligt, ett annat än det vi ständigt intalas att tro är det enda.”

https://www.gp.se/ledare/rotlosheten-har-upphojts-till-ideal-i-dagens-samhalle-.34e2a5f1-fa34-4cf9-871b-465a72408f24

Som född i den Västgötska myllan och uppvuxen i Uppsala känns mina svenska rötter starkt förankrade här. Därför känns också mitt politiska engagemang för ett framtida välmående närsamhälle meningsfullt.

fredag 27 december 2024

Dags att pensionera sig

Ett svagt stöd för spårvägsprojektet i Uppsala

Spårvägsprojektet i Uppsala är onödigt, omodernt, riskfyllt och extremt dyrt. Det drivs i mycket stor del av tjänstemän som inte heller är skattebetalare i vare sig Uppsala kommun eller Region Uppsala. Det är inte bra. De som inte bor i Uppsala kommun eller region Uppsala betalar inte heller skatt här och tar inga ekonomiska risker kopplat till spårvägsskandalen. Projektet har ett svagt stöd i Uppsala kommunfullmäktige och det är få Uppsalabor som ställer sig bakom det. 

Kersti Kollberg skriver en krönika i UNT som tydligt visar att det är dags för henne att gå i full pension. Hon tycks inte ha förstått att verkligheten och befolkningsutvecklingen kraftigt ändrats sedan beslut om kraftig utbyggnad av Uppsala stad fattades av kommunfullmäktige 2017 och 2018. Då fanns en mycket stor politisk enighet om "Fyrspårsavtalet" och om spårvägsprojektet i både Regionfullmäktige och Kommunfullmäktige. I Kommunfullmäktige är det idag endast 44 av 81 mandat som stöttar spårvägsplanerna. Inflation och ökade räntor har gjort projektet extremt mycket dyrare. Och prognoserna för befolkningsutvecklingen har kraftigt reviderats ner. Det slår hårt mot tidigare investeringskalkyler. Motståndet mot spårvägsprojektet är stort men de 44 mandaten av 81 mandat i Kommunfullmäktige bryr sig inte. Det motsvara endast en demokratisk majoritet på ynka 54 procent. Det är mycket dåligt. Kollberg har dock rätt i att det i valrörelser behövs betydligt bättre debatter om den viktigaste sakpolitiken. Inte minst UNT bär ett stort ansvar för att det inte blev så år 2022.

"Uppsalas senaste översiktsplan fastställdes 2016 och den behöver uppdateras. Bland annat har vi en pandemi bakom oss och de hittillsvarande ständigt stigande siffrorna för befolkningsprognosen har stagnerat något. Paradigmskiftet för transportsystemen i kommunen förändras i snabb takt. De avspärrade gator och gångvägar som irriterar Uppsalaborna i dag är vittnesbörd om framtida enklare övergångar mellan den östra och den västra staden. Och framför allt anas redan de framtida spåren för den kommande spårvägen." 

"För denna omvandling finns en politisk majoritet i kommunen – men opinionen bland Uppsalamedborgarna är delad. Det finns en myt om att Uppsalaborna inte fått komma till tals om det nya Uppsala bortom 2030. Det är inte sant. Uppsalaborna har haft åtskilliga möjligheter att lufta sina åsikter, och kan för övrigt yttra sig ända fram till februari 2025. Men kritikerna kan inte vänta att den politiska majoriteten alltid ska lägga sig platt. Medborgarinflytande och dito -dialog betyder att politikerna i de flesta fall lyssnar – men inte att de också anammar de kritiska synpunkterna."

https://www.unt.se/ledare/kronika/artikel/brak-mellan-uppsalas-politiker-och-folket-darfor-ar-det-bra/r3o26g2r

En annan så kallad borgerlig tyckare än Kollberg är Expressens Patrik Kronqvist. Även han tycker till om stadsbyggnadspolitik. Han har rätt i att ingen som har alternativ vill bo i miljoprogramsbostäder. Det han inte tycks förstå är att trots det uttryckta behovet av bostäder står mycket även i attraktiva städer tomt och priserna på bostäder har sjunkit kraftigt om inflationen räknas in. Varför? Betalningsförmågan är klen. Så enkelt är det. Jag skulle aldrig vilja bo i ett miljonprogramsområde. De byggdes inte enbart för att behovet fanns. De byggdes som de byggdes för att de skulle vara relativt billiga. För att matcha stora delar av befolkningens betalningsförmåga. 

Sverige plågas av evighetslånga köer till hyresrätter, uppskruvade priser på köplägenheter och lågt byggande. Läget på bostadsmarknaden är med andra ord uselt.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sverige-far-inte-gora-om-ingvar-carlssons-misstag/

Som vanligt är våra grannländers politiska styre sedan en tid betydligt klokare än Sveriges. Nedan ledare i Expressen är läsvärd. Det är inte bara studentbostäder som måste kunna byggas billigare i Sverige. Det måste bli betydligt mer möjligt att bygga många bostäder som passar små plånböcker. Regelverket måste tillåta det! 

Vad studenter vill ha när de söker bostad är tydligt: Billig hyra är viktigast. Ett bra, centralt läge är önskvärt. Men stort utrymme är det få som prioriterar. Ettor är mest poppis. Vad studenterna verkligen får är dock en annan femma. Nybyggda studentlägenheter är i regel dyra, i Stockholm får man betala ungefär sju-åtta tusen i månaden för en enrummare utanför stan. Många av dem har dessutom klumpig planlösning, med spatiöst badrum och hall, medan själva rummet är trångt och svårmöblerat. Detta är ingen slump, utan beror på regelverket. Kraven på att alla lägenheter ska vara fullt tillgänglighetsanpassade leder till att ytorna inte används effektivt. Och att just badrummen måste vara extra stora driver på kostnaderna, eftersom våtrum är dyrt att bygga.”

I Finland måste bara fem procent av studentbostäderna vara fullt tillgängliga. Boverket har alltså tagit i rejält med sömsmån när man ställer krav på 20 procent. En annan och minst lika viktig effekt är att de nya reglerna gör det möjligt att bygga om exempelvis kontorslokaler till studentlägenheter. För unga som gärna vill bo centralt är det strålande nyheter. I ett slag kan regeringen göra det möjligt att bygga studentbostäder som är anpassade efter vad unga faktiskt vill ha.”

https://www.expressen.se/ledare/ledare-lyssna-inte-pa-kritiken-lat-studenter-bo-litet/

Skrota spårvägsprojektet och bygg ett antal separata körfält för kollektivtrafiken och många mindre prisvärda bostäder istället!

torsdag 26 december 2024

Företagandets villkor

Riskvilja

Varför är många fler män företagare och entreprenörer än kvinnor? Därom tvistas det mycket i landet Sverige idag. Särskilt intressant är detta eftersom Sverige är världens mest jämlika land. Jag vet att många anser att det inte är så men fakta talar för att det är så. I inget annat land finns så likvärdiga förutsättningar för kvinnor som för män att starta företag. Ett rättssystem som ska gälla alla jämlikt, en väl utbyggd förskola, lång föräldraledighet (som även män kan nyttja), barnbidrag, i princip gratis utbildningsmöjligheter och en för stor offentlig sektor har kraftigt bidragit till jämställdheten. Varför är det då så få kvinnor som tar steget att försöka bli egenföretagare? 

Svaret är för mig enkelt. Det beror på att män och kvinnor generellt har olika uppsättningar av hormoner. Hormoner som på olika sätt påverkar oss mycket. Hormonskillnader som också finns där för att vår art Homosapiens sapiens ska utvecklas så bra som möjligt. Enkelt uttryckt kompletterar vi varandra. Det är framförallt testestosteron och östrogen vi talar om. 

I unga år, då det flesta med företagsdriv startar sina företagaräventyr, har män mycket högre halt av testestoron än när vi är gamla. Testosteronhalten påverkar en människas riskvilja och aggressivitet. Egenskaper som är bra att ha om man ska bygga företag. Att bygga företag är enormt krävande och svårt. Att bygga företag är fullt av risker. 

Östrogenhalten påverkar socialt beteende, omvårdnadsbeteende, kommunikationsförmågan, känsligheten och samspelsförmågan. Detta fakta kan man välja att bortse ifrån, det är dumt. Det skulle vara väldigt intressant om någon ordentlig hormonstudie genomförs på framgångsrika kvinnliga företagare. En studie med hypotesen: Har många av de få framgångsrika företagarna en testosteron- och östrogenhalt som generellt skiljer sig ifrån det stora flertalet kvinnors testosteron- och östrogenhalt?

I UNT problematiserade nyligen två forskare vid Entreprenörsforum att andelen kvinnliga företagare i Uppsala minskar. En intressant reflektion är att de åtgärder de efterlyser för att försöka ändra på det är helt i linje med Uppsala kommuns nya Näringslivsprogram. Ett skäl till varför antalet kvinnliga företagare minskat kan vara att aggressiva uppköpare av till exempel bolag som utför offentligt finansierade tjänster köpt upp dem. I bästa fall har de blivit rika. Forskarnas mätperiod är inte särskilt bra. Sedan 2018 har vi haft en pandemi, kraftig inflation, mycket högre räntekostnad och en otryggare värld. Tider då risktagandet dämpas hos de flesta oavsett hormonuppsättning i kroppen.

"Förklaringen ligger i utvecklingen för kvinnors entreprenörskap. Även om kvinnors entreprenörskap har ökat med närmare två procentenheter i riket som helhet och ökar i nästan alla län, har andelen kvinnliga entreprenörer fallit i Uppsala. Sedan 2018–2020 har andelen kvinnliga entreprenörer i länet halveras."

https://www.unt.se/debatt/artikel/andelen-kvinnliga-foretagare-i-uppsala-lan-har-halverats/jow4v4yl

Det är ingen slump att många av våra yngsta kvinnliga framgångsrika företagare är så kallade Influensers. För att bygga framgångsrika Communitys, där kvinnor trivs, är det nog bra att ha lite mer östrogen än testosteron i kroppen.  

Nu är jag inte PK........ 

Jag passar på att inkludera en värdefull debattartikel i Di från Caroline Berg, Axel Johnsons och Stiftelsen Järvaveckans ordförande. Arvtagare till den redare som byggde upp Axel Johnson. Hon tycker precis som Utvecklingspartiet demokraterna att inkluderingen av nyinvandrade är den i särklass viktigaste utmaningen för att Sverige i närtid åter ska bli vad vi vill att det ska vara.

Min önskan: Sverige har ett gott näringslivsklimat, stabila institutioner och en tilltro till ekonomisk öppenhet i kombination med välfärd och jämlikhet. Men för att fortsätta utveckla ett rikt och inkluderande samhälle måste vi få fler unga svenskar att känna att det finns möjligheter att växa och bidra. Jag är övertygad om att vi som företagare har en viktig och underutnyttjad roll i det arbetet, skriver Caroline Berg, ordförande Axel Johnson och Stiftelsen Järvaveckan.”

Våra bolag möter just nu en lågkonjunktur som varit mer ihållande än många förutspått och BNP för helåret tycks landa just över noll. Men det finns ett helt annat nyckeltal som långt bättre illustrerar den utmaning som Sverige står inför i byggandet av ett rikt och välmående samhälle.”

Den siffran är 60 procent, vilket är den ungefärliga andelen unga i Sveriges mest utsatta områden som vid 19 års ålder inte har gått ut gymnasiet med godkända betyg. Vi vet att många av de som inte går ut gymnasiet kommer att ha en svag anknytning till arbetsmarknaden livet igenom. Kan vi inte vända den utvecklingen som bidrar till utanförskap, långtidsarbetslöshet och även kriminalitet så kommer vi få betala ett högt samhälleligt och ekonomiskt pris under lång tid framöver. Vi har inte råd att misslyckas.”

https://www.di.se/debatt/vi-har-inte-rad-att-misslyckas/

onsdag 25 december 2024

Vinnarna bestämmer

Hur berättas människans historia?

I alla tider har vinnarna i krig, de rikaste och de religiöst mäktigaste bestämt vad som gått till historien som människans historia. Det är viktigt att veta när vi försöker förstå vad som hänt, varför det hänt och vilka som har varit avgörande personer för den utveckling som ständigt sker. 

Ett modernt exempel på detta är berättelserna om hur Nazisternas Enigma-kod knäcktes. En bedrift som kraftig bidrog till att de Allierade vann 2:a världskriget. Att den knäcktes anses ha sparat runt 30 miljoner människors liv. Vi är många som har dessa kod-knäckare att tacka för att vi lever i ett betydligt bättre samhälle än om nazisterna hade vunnit. Men vet du vilka de var? Om någon har några kunskaper alls om detta tror många att det var den briljanta brittiska matematikern Alan Turing som knäckte koden. Det var det inte! Har du hört talas om polackerna Marian Rejewski, Jerzy Rozycki och Henryk Zyalski? Det tror jag mycket få har. Men det var deras teamwork som knäckte Nazisternas kod för att hemligt skicka digitala meddelanden. Alan Turing, matematiker och datalog, och hans team vid den hemliga brittiska basen Bletchley Park gjorde fantastiska förbättringar av förmågan att snabbare och parallellt kunna knäcka alla kodade meddelanden som nassarna skickade runt. Det var onekligen också väldigt viktigt för att de Allierade skulle vinna över nazisterna. 

Jag vill bidra till att de som är värda en bättre plats i människans historia också får det erkännandet. Hur många av dem historieböckerna beskriver anses ha räddat tiotals miljoner människors liv? Ett stort tack till Marian Rejewski, Jerzy Rozycki och Henryk Zyalski! Det känns bra att Polen är en del av EU. Även i Polen finns briljanta människor som vi kan ha stor glädje av om team Putin eller andra onda krafter utmanar oss.

Britterna tillhörde vinnarna när 2:a världskriget tog slut. Det är sannolikt därför som de tog åt sig äran för att Enigma-koden knäcktes. Och deras val att genomföra Brexit har inte gagnat britterna. Även om de flesta på de brittiska öarna inte är polacker tycker jag de ska svälja stoltheten och åter ansöka medlemskap i EU. Sverige behöver Storbritannien i kampen att kraftigt minska EUs byråkrati och för att subsidiaritetsprincipen ska vara mer än ett krångligt ord.  

Nedan är ett exempel på berättelser som inte börjar med det viktigaste och svåraste. Det gjordes i Polen av polacker, inte vid Bletchley Park. Polackerna är en del av EU. 

https://historia.nu/historia-nu/kodknackarna-som-forkortade-andra-varldskriget/

tisdag 24 december 2024

God Jul

Svenskt kulturarv

Svensk kultur har förändrats genom tiderna, precis som allt annat. Inget konstigt med det. I alla tider har den geografi som idag kallas Sverige befolkats av människor från andra geografier. Människor som tagit med sig nya kunskaper, erfarenheter och traditioner. Steg för steg har denna geografis, Sveriges, kulturella traditioner förändrats. Och under vikingatiderna tog vikingarna hit människor från andra kulturer med kunskaper som varit mycket värdefulla för vår geografis utveckling. I nutid har det främst varit våra globala företag som importerat människor med värdefulla kunskaper och som inspirerat nya traditioner. Inte minst mattraditioner. Den senaste tiden har många nya människor kommit till vår geografi kopplat till väpnade konflikter samt möjligheten att försöka få ett ekonomiskt bättre liv. Tiderna förändras och traditioner utvecklas. Med det sagt är det viktigt att utgångspunkten för förändringen är att vi också vara stolta och står upp för det som finns och som uppskattas. Julen är en sådan kulturell tradition. Den har inte sitt ursprung i Sverige men svenska generationer har utvecklat den till den svenska variant den är idag. Den uppskattas av väldigt många.

Naomi Abramowicz, GP, skriver en läsvärd ledare om att vi ska stå upp för vår jultradition. Det jag gillar med hennes budskap är att det är en del i att på allvar inkludera invandrare från andra kulturer in i det svenska samhället. Istället för att försöka eliminera traditionens mening ska vi istället inkludera in människor från alla jordens hörn med olika religiösa bakgrunder. Jesus är främst en symbol för kärlek och respekt. Oavsett religiös tro är kärlek och respekt något att en helg varje år stolt kunna fira. I Jesus födelsetrakter skulle inte minst team Netanyahu och militanta hamasare må bra av mer försonings- kärlekstänkande.

"Årets juldebatt är äntligen i gång, tack vare den svenska ståljätten SSAB. Den globala koncernen har nämligen en ny policy. I stället för att säga ”god jul” till varandra i samband med de kommande ledigheterna uppmanas företagets medarbetare att säga ”god helg” (Expressen 10/12)."

"För den överdrivna hänsynen till oss som inte firar jul är inte inkluderande, trots att det är tanken. Den är exkluderande. Trots att den bottnar i en vilja att göra rätt blir det bara fel. När människor får förhållningsregler om hur de bör och inte bör bete sig mot personer från andra kulturer leder det till en försiktighet och nervositet som enbart riskerar att skapa större distans och mindre förståelse människor emellan."

"Önska oss hellre både god jul och glad chanuka, bjud in din judiska granne till glöggminglet och så kanske du blir bjuden på ett chanukafirande med traditionsenliga syltmunkar."

https://www.gp.se/ledare/sag-hellre-god-jul-an-god-helg-om-du-vill-inkludera-mig-.83b9622c-c896-443f-9ac7-826810feb528

God Jul! Fira att kärleken blev en del av människans religioner! Kärleken är störst! Nedan låt med Ted Gärdestad är värd att lyssna på idag.

https://www.youtube.com/watch?v=Ne0ewfPekjc

P.S Jag tränar på att bli en duglig författare. Vad tycker du om nedan korta tomteberättelse?

Snön föll tungt över Uppsala, som om himlen själv ville täcka över alla dess hemligheter och sorger. Tomten stod vid fönstret, hans ögon stirrade ut i mörkret, medan hans hjärta var tungt av alla minnen som han burit med sig under åren.

Han mindes den första julen han hade tillbringat i staden, när han var en ung man med drömmar och förhoppningar. Han hade kommit hit för att starta ett nytt liv, för att lämna bakom sig alla sorger och besvikelser som hade plågat honom under så lång tid. Och han hade funnit det, eller så trodde han i alla fall.

Men livet hade en tendens att bli komplicerat, och snart hade tomten funnit sig själv fast i en värld av plikter och förväntningar. Han hade blivit en del av stadens traditioner och sedvänjor, och han hade glömt bort hur det var att vara ung och fri.

Men nu, när han stod vid fönstret och såg ut i snön, kände han en längtan efter att återvända till den tiden. Han ville återuppleva den känslan av möjligheter och drömmar som han hade haft när han var ung. Han ville känna solen på sin hud och vinden i sitt hår, och han ville höra ljudet av barn som skrattar och leker.

Tomten suckade och vände sig bort från fönstret. Han visste att det var omöjligt, att han aldrig kunde återvända till det förflutna. Men han kunde inte hjälpa att känna en sorg och en längtan efter det som hade varit.

Just då hörde han ett ljud bakom sig. Han vände sig om och såg en liten flicka som stod i dörröppningen, med ett leende på ansiktet och en julklapp i handen.

"Tomten, jag har kommit för att ge dig en julklapp", sa hon, och hennes ögon sprakade av glädje.

Tomten log och gick fram till flickan. Han tog emot julklappen och öppnade den, och han fann en liten träfigur av en tomte, snidad med omsorg och kärlek.

"Den är vacker", sa han, och han kände en varm känsla i sitt hjärta.

Flickan log och kramade tomten. "Jag gjorde den själv", sa hon. "Jag ville ge dig något som skulle göra dig glad."

Tomten kände en tår i ögonvrån, och han visste att han inte kunde låta den falla. Han log och kramade flickan tillbaka, och han visste att han hade funnit något som var mycket värdefullare än alla julklappar i världen.

"Du har gett mig en gåva som jag aldrig kan glömma", sa han, och hans röst var full av känslor.

Flickan log och såg upp på tomten med stora, nyfikna ögon. "Vad är det?" frågade hon.

Tomten log och strök flickan över håret. "Det är minnet av en jul som jag aldrig kommer att glömma", sa han. "Och det är vetskapen om att det alltid finns hopp och kärlek i världen, även när allt annat verkar mörkt och kallt."

Flickan log och nickade, och tomten visste att hon hade förstått. Han visste att hon skulle bära med sig den känslan av hopp och kärlek under resten av sitt liv, och att hon skulle sprida den till alla som hon mötte.

Och när tomten såg ut i snön igen, kände han en känsla av frid och tillfredsställelse. Han visste att han hade funnit något som var mycket värdefullare än alla julklappar i världen, och att han skulle bära med sig det under resten av sitt liv. 

måndag 23 december 2024

Elitism

Är dagens demokratier för svaga?

När demokratiskt tänkte växte fram i det gamla Grekland fanns där också några av mänsklighetens mest kända filosofer aktiva. Få, om någon av dessa, tyckte att en man = en röst var en klok demokratisk ordning. Framförallt ansåg de flesta av dem att välutbildade och framgångsrika skulle ha mer rösträtt än outbildade och medellösa. Logiken var typ, om de outbildade och medellösa får bestämma för mycket utvecklas samhället dåligt då dessa människor inte ansågs förstå sitt eget bästa. Kanske är det samma logik som gör att USAs rikaste nu inte bara indirekt styr landets demokrati. Nu får vi en period på minst fyra år där de direkt kopplat greppet om landet USA. Filosofernas tyckande kanske nu prövas i modern tid. Tänk om team Trump får bättre ordning på landet USA än på länge? 

Ekonomiskt är det rika USA inte på dekis. USAs börsvärde är större än alla andra länders börsvärde tillsammans. MAGA-rörelsen kanske har en agenda som innebär att de enorma statsskulderna måste kraftigt ner och den utbredda fattigdomen i USA måste bekämpas. Tänk om det är så enkelt. En sak är säker, sett ur ett affärs- och börsperspektiv har USA aldrig varit som mäktigt som nu. Det gillas inte av alla i världen och det bidrar till dagens geopolitiska oro.

https://www.bbc.com/news/videos/c5yrrz98ek4o

https://www.britannica.com/topic/MAGA-movement

Aldrig har någon gillat att någon makt blivit för stark och koncentrerad. Så kommer det att förbli att vara. 

Håkan Boström, GP, tycker till om att miljardärerna tar över USAs demokratiska system. 250 miljoner dollar är väldigt mycket pengar.

Ur ett elitkonkurrensperspektiv är det inte fel i sig att miljardärer engagerar sig i demokratin. Men risken ligger i att de superrika använder politiken för att skapa monopol på makten.”

Mest uppmärksamhet har naturligtvis Musk fått för sitt stöd till USA:s tillträdande president Donald Trump. Musk lade ut en kvarts miljard dollar på att stödja Trumps valkampanj och framträder efter valet allt mer som Trumps högra hand.”

Musk var en av Trumps enskilt viktigaste bidragsgivare och har den återvalde presidentens öra. Han kan i princip använda politiken för att stärka sin ekonomiska ställning ytterligare. Utöver det kontrollerar han plattformen Twitter. Det blir en växelverkan mellan pengar och politik.”

Förenklat finns det två klassiska synsätt på modern demokratin. Det ena mer vänsterlutande ser demokratin som intimt förknippad med jämlikhet och ett progressivt projekt mot ”fördjupad demokrati”. Socialdemokratins ideologi vilar på detta synsätt, där det alltid är ett problem att vissa grupper eller individer har större inflytande över den politiska opinionsbildningen än andra.”

”Det andra klassiska synsättet på demokratin är mer högerlutande liberalt och betonar elitkonkurrens snarare än jämlikhet. Enligt detta synsätt är det en illusion att alla kan ha lika mycket att säga till om inom politiken, det är dessutom en farlig illusion som lätt utnyttjas av diverse demagoger.”

Ur elitkonkurrensperspektivet blir ekonomisk ojämlikhet ett problem först när några få i eliten blir så mäktiga att de kan slå ut konkurrensen. Hotbilden är så att säga Vladimir Putins Ryssland eller i mildare form Viktor Orbáns Ungern. Där har den ekonomiska eliten som helhet knutits till den politiska makten hos ledaren efter olika former av påtryckningar och utrensningar. Dagens Kina, med sin statssocialism, har på en annan väg nått samma position. Men maktkoncentrationen är ett faktum oavsett om den sker under socialistisk, fascistisk eller statskapitalistisk flagg – och något demokratin inte överlever.”

Precis som med marknadsekonomin handlar en fungerande liberal demokrati i hög grad om att upprätthålla konkurrens, nyskapande och respekt för oliktänkande. Det finns skäl att hålla ett öga på alla former av maktkoncentration. Dagens förnyare blir ofta morgondagens tyranner om inte konkurrensen och dynamiken upprätthålls.”

https://www.gp.se/ledare/tar-miljardarerna-over-demokratin.c9cd482a-5e82-4075-867a-a9dceb149ea1

Elon Musk använder Sverige som ett avskräckande exempel på X för att motivera en mycket hårdare migrationspolitik i USA. Svenska rikspolitikers stora misstag är väl kända bland världens rikaste. Vi får se hur det går för miljardärerna som nu ska lösa USAs problem.

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/elon-musks-reaktion-efter-explosionen-pa-ostermalm/

Nedan artikel exemplifierar att USA inom kort helt styrs av några av världens rikaste. Lite intressant blir det att se hur det går. Själv vill jag bidra till att vitalisera västvärldens demokratier.

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/donald-trump-slar-tillbaka-om-musk-det-kommer-inte-handa/

Även om Utvecklingspartiet demokraterna till 100 procent är en lokal och regional politisk rörelse har vi ambitionen att bidra till den nödvändiga vitaliseringen av vår demokrati. Alternativet blir annars en ännu svagare förankring och rättvisa i de länder som kallar sig västerländska demokratier. Den demokratiska trenden är mycket dålig.


söndag 22 december 2024

Få nya barn

Självförverkligandets och drömmarnas gissel

Varför väljer allt fler att skaffa få eller inga barn alls? Är det konstigt? Karriärister har inte tid med fler än max två om två partners vill göra karriär. Om de dessutom vill festa, resa och träna blir det ännu svårare. Många bor dessutom inte nära föräldrar som skulle kunna hjälpa till. Många av oss föräldrar har fullt upp med att förverkliga oss själva. Och de som är låginkomsttagare har inte råd med barn om de inte lever helt på försörjningsstöd och har många barn. Och på tok för många vuxna i Sverige lever på försörjningsbidrag. Det svenska samhället är också uppbyggt på att alla vuxna i ett hushåll arbetar för att man ska ha råd med den levnadsstandard som de flesta eftersträvar. Barn gör helt enkelt livspusslet utmanande samtidigt som det är dyrt och krävande. För mig skulle livet varit extremt fattigt utan relationen till mina barn.

Faktumet att det föds allt färre barn i Sverige leder sannolikt till framtida generationskonflikter. Timbro skriver läsvärt om det i nedan artikel. Hur mycket av begränsade resurser ska gå till våra allt fler äldre på bekostnad av resurser till våra unga? Bara de kommande tio åren väntas +80 åringar växa med över 50%. Det i kombination med att allt fler äldre drabbas av demens sätter välfärdssamhället under stor press. Vad gör våra politiker åt detta? Debatten om detta är besvärande obefintlig. Vi går mot oönskade generationskonflikter om begränsade resurser. Och i den globala maktkampen mellan USA och Kina kan befolkningsutvecklingen bli avgörande för vilka som är mäktigast år 2100. Vem vet, kineserna kanske snart börjar ha fem barn per familj....

"I så gott som hela den utvecklade världen sjunker födelsetalen. Den förändrade demografin som detta resulterar i är en nyckel för att förstå både den ekonomiska och den säkerhetspolitiska utvecklingen – och framtidens konflikter."

"I slutet av augusti rapporterade SCB att antalet födda barn i Sverige under första halvan av 2024 var det lägsta på 21 år. Bara dagarna innan rapporterades det från Finland att det inte fötts så få barn i landet sedan nödåren på 1800-talet. Trenden med sjunkande nativitet kan observeras i så gott som alla utvecklade länder i världen, något som lett till att diskussioner om demografi tagit fart."

"I den nya kalla kriget mellan USA och Kina kan demografi mycket väl bli tungan på vågen. Kinas ledarskap har länge varit övertygade om att “öst är på uppgång och väst på nedgång” – inte minst uppmuntrade av landets ekonomiska utveckling. Detta synsätt har i viss mån omkullkastats av Kinas demografiska utveckling i jämförelse med västvärlden. Även om USA:s nativitet också är under ersättningsnivå, är den 40 procent högre än det östasiatiska genomsnittet. Landet har också betydligt högre invandring." 

"De demografiska och ekonomiska trenderna talar sitt tydliga språk och ger en indikation om att Kina med stor sannolikhet ser sina bästa dagar nu, när det kommer till relativ styrka gentemot USA."

https://timbro.se/smedjan/framtidens-konflikter-formas-av-barnafodandet/

Även UNT skriver om faktumet att det föds färre barn i Uppsala och övriga Sverige.

"Det har nämligen inte fötts så få barn i Sverige som nu – i snitt 1,49 barn per kvinna – sedan man började mäta födelseantal år 1749. Något som lett till att förskolor fått stänga igen och att vi på sikt lär få en mindre grupp arbetsföra personer som ska försörja den större gruppen äldre."

"Forskningen vet inte varför det föds färre barn i dag. Påverkade faktorer tros vara kvinnors ökade möjligheter att studera och arbeta och större tillgång till preventivmedel vilket gör det mer möjligt att planera sin graviditet. Att vänta med barn kan dock i sig göra det svårare att skaffa barn."

https://www.unt.se/kultur/livet/artikel/farre-barn-fods-darfor-tvekar-uppsalakvinnorna/rkvpxpmj

Carl-Vincent Reimers, Di, skriver i sammanhanget en mycket läsvärd ledarartikel om befolkningsutvecklingen. Den hittar du nedan.

Födelsetalen är nu de lägsta i Sverige sedan vi började mäta dem, år 1749.”

Västeuropas politiska, kulturella, ekonomiska, och teknologiska blomstringsperiod från renässansen till 1900-talet kan inte förstås som ett resultat av överlägsen demografi. Dessa glesbefolkade länder konkurrerade ut långt mer tätbefolkade länder som Kina och Indien. Det var andra faktorer som gjorde väst ledande. Detär den verkligt intressanta frågan som både Ryssland och Väst bör fundera över, snarare än att stirra sig blinda på hur många barn som föds.  Gör vi det har vi en chans att skapa en bra debatt om vilka faktorer som på riktigt bygger framgångsrika samhällen, dit man både vill flytta, och där man vill bo och bilda familj.”

https://www.di.se/ledare/varfor-ska-befolkningen-vaxa/

Jag håller med Reimers. Om vi utnyttjar ny teknologi maximalt, utvecklar nya smarta sätt att möta våra behov på och slutar med åldersdiskriminering går vi svenskar och övriga européer en ljus framtid till mötes. Det går! Vi behöver rösta fram partier som fattar det.

Vad ska regeringen göra för att få oss att skaffa fler barn?…. Sverige är redan världens bästa land för att kunna jobba och ha barn. Arbetsförmedlingen kanske ska erbjuda en gratis matchmaking tjänst… (jag är ironisk). De kanske kan öppna för månggifte för rika? (Jag är ironisk).

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ulf-kristersson-om-sveriges-laga-fodelsetal-maste-fraga-oss-vad-vi-kan-gora-battre




lördag 21 december 2024

Kapitalistdemokrati

Rättvis fördelning av välfärd kräver rikedom 

Det är jultider. I Sverige är traditionen att vi firar Jesus födelse. Kristendomen föddes när Jesus föddes i Palestina. Jesus själv var jude. Religionen Kristendomen byggdes upp utifrån de budskap som Jesus kommunicerade och de berättelser som spreds om hans korta liv. Berättelser som bland annat spreds av hans lärljungar. Enligt kristendomen var Jesus Messias, Guds på jorden födda son. De judiskt troende väntar fortfarande på Messias och anser inte att Jesus var Guds son och de har inte Nya testamentet som en del av sin tro. 

Jesus startade en rörelse som inkluderade kärlek. Det är stort. Det är bland annat därför som kristendomen är världens största religion, den är hoppfull för många. En del av hoppfullheten är konceptet rättvisa som Jesus förmedlade. Jesus kritiserade de rika för att de dyrkade sina pengar och inte brydde sig om nöden hos andra. Han kritiserade också de rika för att de använde sin rikedom som ett maktmedel för att förtrycka de medellösa. I Nya testamentet beskrivs detta bland annat i Lukas 16:13 ”Ni kan inte tjäna både Gud och mammon”.

Kan man tjäna konceptet Gud och samtidigt marknadsekonomins mekanismer? Olika tolkningar av kristendomen har tveklöst landat i att det går. Finns några samhällssystem som lyckats skapas på jorden som lyckas förena dessa krafter? Ja, de Nordiska länderna har kommit längst. Demokratin och de offentliga sektorn ska försvara frihet, säkra jämställd rättvisa och värna de svagaste. Marknadsekonomin skapar förutsättningarna för ”det starka rättvisa samhället”. 

Ett demokratiskt system i en marknadsekonomi är den bästa garanten för att ett samhälles invånare ska få ett så välmående och rättvist liv som möjligt. Att det inte har gått upp för alla människor är för mig obegripligt. Norden borde vara hela jordens förebild, men det är vi inte. 

Att både vår demokrati och vår marknadsekonomi behöver anpassas till vår nutid och framtid är för mig uppenbart. Men det är fortsatt en modern demokrati och en modern marknadsekonomi som leder mot den bästa av möjliga samhällsbyggen.

Nedan ledare i DN är förvånadsvärt bra. Allt för ofta tycker jag DNs ledare är urspårat ”woke”. I nedan ledare lyckas de ”nyktert” stå med fötterna på jorden och visar insikt om hur destruktiv klimatvänstern är. Det är dock många klimataktivisters idéer som erbjuder skräckscenarier. Det inkluderar även vissa så kallade borgerliga partier. 

Klimatvänstern är bra på kapitalismkritik, men deras drömvärld är ett skräckscenario.”

https://www.dn.se/ledare/varken-kapitalism-eller-demokrati-ar-nagot-att-beklaga/

fredag 20 december 2024

Fel fokus

Riksbankens skuggdirektion har fel

Det är klokt att lära sig att ekonomi inte är naturvetenskap. Ekonomi kan bäst beskrivas som av människor bestämda metoder för att hushålla med begränsade resurser. Att inom givna ramar styra och följa upp resursutbyten mellan människor och organisationer. Då räknar jag in länder som en organisation.

Dagens industri, Di, har en ”skuggdirektion” till dem som leder Sveriges riksbank. Skuggdirektionen tycker nu att Riksbanken borde sänka räntan mer för att få fart på svensk ekonomi. Logiken är att räntan fortfarande anses hämma svenskarnas vilja att konsumera. De tycks ha missat några fundamenta som inte en ytterligare sänkning på 0,25 löser. 

De med god ekonomi har råd med allt de kan tänka sig vilja göra oavsett om räntan går upp eller ner 0,5%. För dem som väljer att leva på marginalen gör det marginell skillnad. Det är fortfarande 30% rabatt på privatpersoners ränteskulder. Dåligt skötta företag, kortsiktigt skötta företag, kan överleva lite längre med en något lägre ränta men väl skötta bolag avstår inte investeringar för en räntesänkning på 0,5 procent. 

Inflationen och låga lönelyft har dock kraftigt sänkt över 80% av svenskarnas köpkraft. Oacceptabelt många invånare i Sverige lever på försörjningsstöd, de är med andra ord inte självförsörjande. Det påverkar svenskarnas köpkraft mycket mer än små förändringar av köpkraften. Att lönelyften varit små i förhållande till inflationens negativa effekter är samtidigt bra, annars hade svensk ekonomi försvagats ännu mer. Det viktiga för att svenskt välstånd stabilt ska öka är att vi blir både effektivare och produktivare när vi arbetar. 

Ett ekonomiskt problem i nuläget är att globala fondförvaltare inte är särskilt positiva till många av våra svenska börsföretag. Vår omvärld är inte längre lika  imponerade av Sverige och oss svenskar som förr. Det behöver vi ändra på och det kräver ett hårt reformarbete så att skolan utbildar konkurrenskraftiga vuxna, att forskningen är konkurrenskraftig inom områden som skapar ekonomiskt värde, att den offentliga byråkratin kraftigt effektiviseras samt att fler av våra företagare blir internationellt framgångsrika. På tok för många misslyckas idag i skolan och för få nya VOLVO, Ericsson, SKF, AstraZenica, SAAB-Scania, IKEA, H&M med flera skapas och behålls i svenskt ägande. 

"Ekonomin vägrar att lyfta samtidigt som inflationen och inflationsutsikterna ligger i linje med målet – därför bör styrräntan sänkas ytterligare. Det är budskapet från Skuggdirektionen. Samtliga ledamöter vill se en sänkning med 25 punkter."

https://www.di.se/nyheter/experterna-vill-sanka-igen-tillvaxten-har-inte-tagit-fart/

Sverige behöver ett trovärdigt ekonomiskt reformarbete för att ta landet ur lågkonjunkturen och för att skapa ett framtida välstånd. Jag upprepar, skolan måste prestera mycket bättre, många fler vuxna måste bli självförsörjande, offentlig sektor måste kraftigt effektiviseras och vi måste bli bättre på att internationellt sälja de produkter och tjänster som svenska företagare erbjuder. Att vi blir bättre säljare är mer värdefullt än en halv procents lägre styrränta.


torsdag 19 december 2024

Trängda i mitten

Fastna inte i mitten

Det finns en management guru som myntade uttrycket, "don´t get stuck in the middle". Peter Drucker heter han. Frågan om inte EU, inklusive övriga Europa, låtit sig hamna i mitten mellan maktsfären USA och maktsfären Kina? Nedan artikel i GP av Håkan Boström är mycket läsvärd för den som bryr sig om svensk och europeisk konkurrenskraft. Tyskland kommer att avgöra hur Europa utvecklas framåt. Tyskland är idag ett sårat samhälle där nationalistiska krafter åter växer sig starka. 

"Den tyska fredspolitiken har aldrig varit en helt ogrumlad historia. Den har i mycket haft spetsen riktad mot USA. Framför allt inom den tyska vänstern har det funnits en djup ovilja mot både NATO och USA som på ett märkligt sätt klätts i antifascism samtidigt som den påmint om just fascisternas hållning till väst, komplett med synen på väst som dekadent och manipulativt."

"Men i och med Putins fullskaliga invasion av Ukraina var det stopp. Därmed fick även Berlin betala priset för att man gjort sig beroende av rysk naturgas, inte minst genom den huvudlösa avvecklingen av landets samtliga kärnkraftverk under 2010-talet."

"De ständiga och växande storkoalitionerna är varken till gagn för CDU, SPD eller den tyska demokratin. Men CDU:s möjligheter att gå den ”svenska vägen” och inleda samarbete med högerpopulisterna i AfD försvåras inte bara av Tysklands historiska skuldmedvetande. AfD:s negativa hållning till EU och förstående hållning till Ryssland går på tvärs med grundbultar CDU, grundbultar som varit avgörande för partiets framgångar och Tysklands återkomst under efterkrigstiden."

"Tyskland lär med andra ord fortsätta att försvagas just i det ögonblick då EU skulle behöva ett starkare ledarskap från unionens viktigaste land."

https://www.gp.se/ledare/europas-framtid-avgors-i-berlin.a27a4d5a-37b9-4cf9-b667-9aaff3cd726f

Håkan Boström missar en viktig aspekt i sin artikel om Tysklands läge och kopplingarna till Öst. Om Tyskland skulle välja att ansluta sig till USAs handelskrig mot Kina kommer garanterat AfD att växa sig ännu starkare. Tysklands nästa koalitions regering kommer sannolikt stärka AfD. Tyskland och övriga Europa har försatt sig i ett dåligt strategiskt läge, både politiskt och ekonomiskt. "Don´t get stuck in the middle". Och hur mycket vi som européer än önskar annat så styr USA även Europas räntepolitik. Efter FEDs (USAs riksbank) besked igår om att takten i räntesänkningar sänks blir det verklighet även i Sverige. Du som bryr dig får lite info om USAs räntepolitik i nedan CNBC reportage. 

https://www.cnbc.com/2024/12/18/fed-rate-decision-december-2024-.html

Tiden efter 2:a världskriget har inte Europa utvecklats tillräckligt bra. Det bristfälliga demokratiska systemet (systemen) bär på delar av förklaringen. Den som bryr sig om det folk som lever i Sverige och Europa 2100 behöver hjälpa till att säkra ett modernare och effektivare demokratiskt system som säkrar ett långsiktigt högt generellt välstånd. Det går! Det måste gå!



onsdag 18 december 2024

Byggkris till byggkris

Invånarna betalar

Det enklaste sättet att bli rik på är inom byggsektorn och inom finanssektorn. Med det sagt klarar långt ifrån alla av att bli en framgångsrik affärsspelare även om man vill det inom dessa två branscher. Det intressanta med dessa två stora branscher är att de alltid går från kris till kris och att det framförallt alltid är skattebetalarna som får betala av varje "sus och dus" period då många blivit väldigt rika inom just dessa branscher. 

Den kloke Gunnar Wetterberg, Expressen, bjuder på några perspektiv i sin krönika nedan. Han gör kopplingar till journalisten Cervenkas senaste bok.

Boendet, byggandet, bankerna – ur dem kommer det mesta av den moderna världens kriser. Det är tesen i Andreas Cervenkas nya bok Fuskbygget – så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen.”

Vilka bär ansvaret? Liksom i den förra boken Girig-Sverige pekar Andreas Cervenka på centralbankernas låga räntor, men också på privatbankernas aggressiva marknadsföring. Bostadslånen hör till bankernas mest lönsamma affärer.”

”Men är det hela förklaringen? Jag tror att ”Fuskbygget” missar en av de viktigaste faktorerna i utvecklingen – vi själva. Byggandet och boendet hör till det mest ursprungliga i de mänskliga samhällena. När reallönerna började stiga med industrialiseringen började vi äta och klä oss bättre, men under 1900-talet har en stor del av de ökade inkomsterna lagts på boendet. Boendet och byggandet är en av ekonomins största sektorer, och därför vore det konstigt om den inte drogs in i kriserna.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/alla-missar-viktiga-orsaken-bakom-krisen/

För att vår ekonomi ska bli mer hållbar måste den bygga på mindre kortsiktig spekulation och mer långsiktigt tänkande. Och det är dåligt med kortsiktiga bonus och optionsprogram. Det spär på kortsiktigt vinstmaximerande på bekostnad av långsiktig stabil lönsamhet. 

Vilka tror du får betala för att Regionen och kommunen driver en på tok för expansiv byggpolitik? Hur dyrt tror du det blir med trafikering av tomma spårvagnar? Hur miljövänligt är det?…