Självförverkligandets och drömmarnas gissel
Varför väljer allt fler att skaffa få eller inga barn alls? Är det konstigt? Karriärister har inte tid med fler än max två om två partners vill göra karriär. Om de dessutom vill festa, resa och träna blir det ännu svårare. Många bor dessutom inte nära föräldrar som skulle kunna hjälpa till. Många av oss föräldrar har fullt upp med att förverkliga oss själva. Och de som är låginkomsttagare har inte råd med barn om de inte lever helt på försörjningsstöd och har många barn. Och på tok för många vuxna i Sverige lever på försörjningsbidrag. Det svenska samhället är också uppbyggt på att alla vuxna i ett hushåll arbetar för att man ska ha råd med den levnadsstandard som de flesta eftersträvar. Barn gör helt enkelt livspusslet utmanande samtidigt som det är dyrt och krävande. För mig skulle livet varit extremt fattigt utan relationen till mina barn.
Faktumet att det föds allt färre barn i Sverige leder sannolikt till framtida generationskonflikter. Timbro skriver läsvärt om det i nedan artikel. Hur mycket av begränsade resurser ska gå till våra allt fler äldre på bekostnad av resurser till våra unga? Bara de kommande tio åren väntas +80 åringar växa med över 50%. Det i kombination med att allt fler äldre drabbas av demens sätter välfärdssamhället under stor press. Vad gör våra politiker åt detta? Debatten om detta är besvärande obefintlig. Vi går mot oönskade generationskonflikter om begränsade resurser. Och i den globala maktkampen mellan USA och Kina kan befolkningsutvecklingen bli avgörande för vilka som är mäktigast år 2100. Vem vet, kineserna kanske snart börjar ha fem barn per familj....
"I så gott som hela den utvecklade världen sjunker födelsetalen. Den förändrade demografin som detta resulterar i är en nyckel för att förstå både den ekonomiska och den säkerhetspolitiska utvecklingen – och framtidens konflikter."
"I slutet av augusti rapporterade SCB att antalet födda barn i Sverige under första halvan av 2024 var det lägsta på 21 år. Bara dagarna innan rapporterades det från Finland att det inte fötts så få barn i landet sedan nödåren på 1800-talet. Trenden med sjunkande nativitet kan observeras i så gott som alla utvecklade länder i världen, något som lett till att diskussioner om demografi tagit fart."
"I den nya kalla kriget mellan USA och Kina kan demografi mycket väl bli tungan på vågen. Kinas ledarskap har länge varit övertygade om att “öst är på uppgång och väst på nedgång” – inte minst uppmuntrade av landets ekonomiska utveckling. Detta synsätt har i viss mån omkullkastats av Kinas demografiska utveckling i jämförelse med västvärlden. Även om USA:s nativitet också är under ersättningsnivå, är den 40 procent högre än det östasiatiska genomsnittet. Landet har också betydligt högre invandring."
"De demografiska och ekonomiska trenderna talar sitt tydliga språk och ger en indikation om att Kina med stor sannolikhet ser sina bästa dagar nu, när det kommer till relativ styrka gentemot USA."
https://timbro.se/smedjan/framtidens-konflikter-formas-av-barnafodandet/
Även UNT skriver om faktumet att det föds färre barn i Uppsala och övriga Sverige.
"Det har nämligen inte fötts så få barn i Sverige som nu – i snitt 1,49 barn per kvinna – sedan man började mäta födelseantal år 1749. Något som lett till att förskolor fått stänga igen och att vi på sikt lär få en mindre grupp arbetsföra personer som ska försörja den större gruppen äldre."
"Forskningen vet inte varför det föds färre barn i dag. Påverkade faktorer tros vara kvinnors ökade möjligheter att studera och arbeta och större tillgång till preventivmedel vilket gör det mer möjligt att planera sin graviditet. Att vänta med barn kan dock i sig göra det svårare att skaffa barn."
https://www.unt.se/kultur/livet/artikel/farre-barn-fods-darfor-tvekar-uppsalakvinnorna/rkvpxpmj
Carl-Vincent Reimers, Di, skriver i sammanhanget en mycket läsvärd ledarartikel om befolkningsutvecklingen. Den hittar du nedan.
”Födelsetalen är nu de lägsta i Sverige sedan vi började mäta dem, år 1749.”
”Västeuropas politiska, kulturella, ekonomiska, och teknologiska blomstringsperiod från renässansen till 1900-talet kan inte förstås som ett resultat av överlägsen demografi. Dessa glesbefolkade länder konkurrerade ut långt mer tätbefolkade länder som Kina och Indien. Det var andra faktorer som gjorde väst ledande. Detär den verkligt intressanta frågan som både Ryssland och Väst bör fundera över, snarare än att stirra sig blinda på hur många barn som föds. Gör vi det har vi en chans att skapa en bra debatt om vilka faktorer som på riktigt bygger framgångsrika samhällen, dit man både vill flytta, och där man vill bo och bilda familj.”
https://www.di.se/ledare/varfor-ska-befolkningen-vaxa/
Jag håller med Reimers. Om vi utnyttjar ny teknologi maximalt, utvecklar nya smarta sätt att möta våra behov på och slutar med åldersdiskriminering går vi svenskar och övriga européer en ljus framtid till mötes. Det går! Vi behöver rösta fram partier som fattar det.
Vad ska regeringen göra för att få oss att skaffa fler barn?…. Sverige är redan världens bästa land för att kunna jobba och ha barn. Arbetsförmedlingen kanske ska erbjuda en gratis matchmaking tjänst… (jag är ironisk). De kanske kan öppna för månggifte för rika? (Jag är ironisk).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar