Varför?
Jag är väl inte tillräckligt girig, eller har inte låst in min familj i extrema levnadskostnader, för att förstå varför redan rika med redan höga styrelsearvoden måste få mycket högre arvodeshöjningar än vad hårt arbetande människor får i löneavtalen.
I de flesta medelstora och stora företagen har de idag också styrelseförsäkringar som skyddar mot de flesta dumheter en styrelse kan fatta beslut om. Hur bra gick det med Nokias styrelsearbete? Hur bra har det gått med Ericssons styrelsearbete? Hur bra gick det med SBBs styrelsearbete? Hur bra har det gått med Northwolts styrelsearbete? Men höga styrelsearvoden har styrelsemedlemmarna fått.
I flera av de berörda bolagen som föreslås få högre arvoden är redan styrelsearvodena högre än vad en sjuksköterska tjänar per år. Många av de berörda personerna har många sådana ersättningar, massor av kapitalintäkter och inte sällan även en fet VD-lön. Jag är inte avundsjuk eller missunnsam. Jag anser konsekvent att liknande beteenden förstör sammanhållningen i Sverige och skapar onödiga konflikter mellan ”överheten” och ”folket”.
https://www.di.se/ledare/rimligt-att-hoja-styrelsearvodet-men-stall-hoga-krav/
https://www.borskollen.se/nyheter/27/maktiga-finansfamiljerna-vill-hoja-styrelsearvodena-kraftigt
Varför föreslår vissa ägarrepresentanter kraftigt höjda styrelsearvoden? Det är säkert för att locka utländska styrelsemedlemmar som tveklöst kan göra nytta. Jag delar dock AMFs Anders Oscarssons åsikter att det är ansvarsfullt och klokt av de rikaste att inte höja sina redan höga arvoden mer än ”folkets” generella höjningar.
Den stora frågan att ställa sig är inte arvodenas storlek. Det är hur stor makt en styrelse ens har om det är ett bolag med en stark ägare som till exempel Elon Musk. Formellt stark men i praktiken sannolikt svag. Och i tjänstemannastyrda bolag finns ofta flera institutionella ägare som kan hämma bolaget. Det är en viktigare bolagsfråga än att höja redan höga arvoden. Ericsson är ett lysande exempel på ett bolag som hämmats av maktstrider mellan två investmentbolag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar