tisdag 17 december 2024

En ständig kamp

God, följare eller ond

Jag har precis avslutat en TV-serie. Sedan många år tillbaka har jag ett eget sätt att få bort arbete ur huvudet innan jag lägger mig genom att titta på något TV program. Streamingtjänsterna har gjort utbudet upplevt oändligt. Jag försöker variera mina seriers inriktningar och tittar på många dokumentärer. Sent blir det ofta.... 

I den senaste serien handlar det om USAs underrättelsetjänster och hur de arbetar. Budskapen är tydliga. Världens människor befinner sig i ständiga konflikter och maktkamper. Vem som gillar vem är relativt givet den egna maktpositionen. Tro aldrig att något land, eller någon organisation, verkar för annat än sitt eget bästa. Vad "bäst" är varierar. Kultur, ideologier och ekonomisk makt påverkar mycket hur definitionen av ”bäst” beskrivs. 

Mest intressant tyckte jag det var i serien när den spelade utrikesministern och en CIA chef samtalar och indelar oss människor, över 8 miljarder, i tre grupper. 5 procent som är goda, 90 procent som är följare (får kallas den gruppen) och 5 procent som är onda. Det är de 10 procenten som ständigt är i konflikt med varandra. Både inom sina 5 procent och mellan de två "ledartyperna". Varför är det inte den gamla 80/20 regeln som gäller i seriecitaten.....? Inte är väl fler än 80 procent av oss människor följare? Det är tveklöst många som är följare. Att följa objektivt goda är inte något problem. Att följa objektivt onda är ett stort problem. Vi får se hur det utvecklar sig nu i Syrien, de som tagit över ledartröjan har en unken historik... Kommer många av de 90 procenten att följa dem? Hur länge kommer en stor del av israelerna tycka att team Netanyahus metoder är ok? Kommer världens rika hjälpa alla svältande afrikaner mycket mer? 

Nedan reportage från Lunds universitet är i sammanhanget läsvärt. Kan en ond människa också vara god? 

Övergrepp på civila i krigshärdar runt om i världen. Terrorister som bestialiskt mördar och kidnappar. Barn och ungdomar som plågar och förnedrar andra barn och ungdomar. Fruktansvärda brott som kryper tätt inpå. Vi har pratat med fem Lundaforskare om ondska. Och lite om godhet.”

https://www.lu.se/artikel/tema-ondska

https://plato.stanford.edu/entries/concept-evil/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar