måndag 28 juni 2021

Tandlöshetens EU

Ett dysfunktionellt samarbete

EU har en tydlig värdegrund som alla länder som anslutit till samarbetet accepterat. Den värdegrunden ska självklart upprätthållas och de som avviker ska självklart få kännbara konsekvenser. Inom ett samarbete som EU, mellan enskilda länder, måste det finnas grundläggande regler som måste gälla alla länder och dess invånare jämlikt. Inga undantag. 

"EU:s värderingar är gemensamma för medlemsländerna i ett samhälle som kännetecknas av inkludering, tolerans, rättvisa, solidaritet och jämställdhet. Dessa värderingar genomsyrar hela vårt sätt att leva i EU:

  • Människans värdighet
    Människans värdighet är okränkbar. Den ska respekteras och skyddas. Den utgör själva grunden för de grundläggande rättigheterna.
  • Frihet
    Rörelsefriheten ger EU-medborgarna rätt att fritt röra sig och uppehålla sig i unionen. Enskildas rättigheter som respekt för privatlivet och tanke-, religions-, mötes-, yttrande- och informationsfrihet skyddas av EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.
  • Demokrati
    EU bygger på representativ demokrati. Som EU-medborgare har man också politiska rättigheter. Varje myndig EU-medborgare är valbar och har rösträtt vid val till Europaparlamentet. Man är också valbar och har rösträtt i det land där man är bosatt eller i sitt ursprungsland.
  • Jämlikhet
    Alla EU-medborgare är lika inför lagen. Jämställdhetsprincipen ligger till grund för all europeisk politik och är grundbulten i den europeiska integrationen. Den gäller inom alla områden. Principen om lika lön för lika arbete skrevs in i fördraget redan 1957. Även om det fortfarande inte är helt jämställt i EU har det gjorts betydande framsteg.
  • Rättsstatsprincipen
    EU bygger på rättsstatsprincipen. Det innebär att allt som EU gör bygger på fördrag som medlemsländerna har kommit överens om på frivillig och demokratisk väg. Lag och rätt upprätthålls av ett oberoende rättsväsende. EU-länderna har gett EU-domstolen sista ordet i rättsliga frågor.
    • Mänskliga rättigheter
      De mänskliga rättigheterna skyddas av EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. De omfattar rätten att inte diskrimeras på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning, rätten till skydd av personuppgifter och rätten att få sin sak prövad inför domstol.
    • De här målen och värderingarna bildar grunden för EU och fastställs i Lissabonfördraget och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna."

    https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-in-brief_sv

Det är bra att USA agerar mot enskilda personer inom EU som använder den demokratiska inramningen på oacceptabla sätt, inte minst för omfattande korruption. Expressens ledare skriver läsvärt om hur tandlöst EU är i mycket viktiga frågor. Om EU på allvar ska fylla sin viktiga roll för oss som ingår i det samarbetet måste kvalificerade majoriteter starkt kunna agera mot politiska ledningar inom samarbetet som inte följer de regler som alla ställt upp på att följa. Det är pinsamt att EU inte har potensen att städa i eget bo!

"Avslöjandet om att FBI i hemlighet drivit en kommunikationsapp för kriminella har slagit ner som en bomb i Europa. Enbart i Sverige har över 150 personer frihetsberövats som en följd av operation Trojan Shield. Att amerikanska myndigheter även tar i med hårdhandskarna mot korruption i Europa har däremot fått mindre uppmärksamhet. Häromveckan införde amerikanska finansdepartementet kraftiga sanktioner mot tre högprofilerade bulgarer: Mediemogulen Delyan Peevski, kasinokungen Vasil Bozhkov och Ilko Zhelyazkov – en toppchef inom säkerhetstjänsten. De tre anklagas för att på olika sätt ha korrumperat rättsväsendet och det politiska systemet i landet. Sanktionerna införs  med hänvisning till Magnitskij-lagen – som riktar sig mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter och ägnar sig åt korruption. Männens tillgångar i USA kommer nu att beslagtas och 64 olika bolag som kopplas till dem stängs av från det amerikanska banksystemet. Samtidigt utfärdade USA:s utrikesdepartement inreseförbud för en ännu större grupp bulgarer och deras familjer – bland dem en tidigare bulgarisk minister."


"EU:s försök att beivra attackerna mot rättsväsendets oberoende i Ungern och Polen har varit en långkörare de senaste åren. Men faktum är att utvecklingen är mycket oroväckande i flera EU-länder i Öst- och Centraleuropa. I Tjeckien kontrollerar premiärministern Andrej Babiš företag som har tagit emot hundratals miljoner kronor i jordbruksstöd. I Slovenien sätter premiärminister Janez Janša press på oberoende medier och blockerar tillsättandet av poster i EU:s nya åklagarmyndighet. Och i Bulgarien – EU:s mest korrupta land – har maffian i princip tagit kontroll över viktiga institutioner inom rättsväsendet, säkerhetstjänsten och medierna. Rötan är ett existentiellt hot mot hela EU. Sverige är tvunget att utlämna svenska medborgare som misstänks för brott till andra EU-länder. I fallet Bulgarien kan svenskar alltså komma att dömas av ett rättsväsende som är kontrollerat av den organiserade brottsligheten."


"EU-systemet har reagerat långsamt och kraftlöst mot de allvarliga problemen. De generösa bidragen från olika EU-fonder bidrar i sig också kraftigt till korruptionen. Många EU-miljarder har hamnat i fickorna på oligarker och skrupelfria politiker. Att komma tillrätta med missförhållandena är tyvärr svårt. EU borde ha infört tuffare vapen även mot medlemsländer i samband med de stora östutvidgningarna på 00-talet. Att i efterhand skärpa reglerna kräver i princip att de som bryter mot dem ska godkänna detta. Rejält sänkta bidrag vore minst lika svårsålt. Men i avsaknad av europeisk handling är det välkommet att USA åtminstone agerar kraftfullt. Måtte de amerikanska sanktionerna bita."

https://www.expressen.se/ledare/tack-usa-for-att-ni-rojer-upp-i-eu/ 

Tyvärr fungerar inte EU bra för oss invånare som ingår i samarbetet. De som designade det demokratiska systemet och det politiska möjliga har gjort EU svagt som gemensam kraft. Det måste ändras för att säkra att EU på allvar kan balansera USA, Kina som supermakter och Ryssland som en möjligt aggressiv granne. Ylva Nilsson, Expressen, lyfter ett exempel på hur främmande makt flyttar fram sina positioner i EU områden. Även hur korruption är vanligt. Och EU är svagt, som vanligt. Nej, jag anser inte EUs skattebetalare ska lösa ut korrupta människor i till exempel Montenegro. 

Det geopolitiska i detta dilemma lyder i korthet att Kinas uppträdande i Europa, och alldeles särskilt på Balkan, väcker misstankar om vad stormakten håller på med i vårt närområde.”

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/sverige-har-inte-langre-lyxen-att-bara-tycka/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar