fredag 11 juni 2021

Låt spelet börja

Enade vi stå söndrade vi falla

Idrotten, särskilt lagidrotten, är världens bästa metafor för det mesta vi människor skapar tillsammans. Det krävs tränare (lärare och utbildningsmetodiker), spelare (entreprenörer och arbetskraft), fotbollar (verktyg), regler (lagar),  domare (rättssystem) och publik (skattebetalare). Lata och dysfunktionella lag kommer aldrig till Europa mästerskap. Vältränade och samspelta lag kan gå långt. Bland lagen som kvalificerar sig att ligga i världstopp avgör kompetent lagledning (lokala och nationella regeringar) och särskilt individuella superspelare (framgångsrika forskare och framgångsrika entreprenörer) vilket lag som vinner. Den viktigaste uppgiften för en ledare är att engagera runt gemensamma mål, skapa väl fungerande gruppdynamik och inte acceptera att någon förstör gruppförmågan. Det sista lyckades inte Garpenlöv med i ishockey VM. Då gick det inte heller bra i det mästerskapet. 

https://www.synonymer.se/sv-syn/metafor

För mig är det bland annat fotbollens metaforiska roll som gör att jag älskar spelet. Det är en vacker sport när den spelas av de bästa. Numera är den vacker både när den spelas av män och kvinnor. Numera? Som med all utveckling tar det tid att nå förmåga på hög nivå oavsett spel. I takt med att allt fler tjejer började spela fotboll blev också mängden som blivit väldigt duktiga många fler. Det i sin tur skapade ett tillräckligt underlag för att forma väldigt duktiga lag som kan bjuda på vacker fotbollsuppvisning. Alla verksamheter bygger på samma logik, förutom politiken. Inom politiken har politik tillåtits att bli en egen gren spelad av allt för många som saknar många års verklighetsförankring genom företagande eller ett riktigt jobb. Alla som varit företagare eller anställd vet att det förekommer mycket politik, maktgrupperingar och förhandlingar i den verkliga världen. En stor skillnad är ”bara” att i den ”riktiga världen” behöver man inte vara bra på att prata, prata och prata eller ”gå hem i rutan”. Samtidigt är det självklart inte dåligt om den förmågan också finns hos ledare som genom sina gedigna kunskaper och erfarenheter ska leda en grupp mot framgång. 

Hur ofta synar du lokala, regionala och nationella ledare som de olika partierna ställer upp i sitt vallag? Hur stor betydelse tror du det har för en kommun, region eller land om de har en kunnig, erfaren och välmeriterad ledare eller en ”wannabe”? Varför tror du väldigt många demokratiska länder har folkliga direktval till just ledarrollen för en kommun, region och ett land? Det är hög tid för Sverige att också gå den vägen. Inget konstigt med det. Även i Sverige valdes kungar av dem som fick rösta. Man valde den som ansågs mest lämplig att leda helheten mot största möjliga framgångar. Sverige behöver ett kompetentare ledarskap om vi ska försvara och utveckla det generella välståndssamhället framgångsrikt.

https://www.synonymer.se/sv-syn/erfarenhet

Nu börjar herrarnas EM i fotboll! Jag kommer aldrig att glömma när jag och min son var på VM finalen 2006 i Berlin. Det var en stor upplevelse, på många sätt. Heja Sverige!!!! 🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

https://www.expressen.se/sport/fotboll/svenska-landslaget-kallar-in-parallell-grupp-spelare/ 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar