onsdag 23 juni 2021

Kassakon

Alltid medelklassen som drabbas

Det är helt fel fokus att ständigt höja redan höga skatter i Sverige som särskilt drabbar medelklassen! I all framgångsrik problemlösning måste man ha rätt fokus i de åtgärder man ska vidta för att lösa befintliga problem. Det finns gott om vetenskapliga studier som bevisar att för högt skattetryck får stora negativa samhällskonsekvenser. 

Istället för att alltid se skattehöjningar som metod för att lösa finansierings problem ska fokuset vara på att göra en offentliga verksamheten effektivare samt att kraftigt minska antalet av arbetsför befolkning som inte är självförsörjande. Genom att ha det rätta fokuset i ledarskapet över de offentliga uppdragen får vi garanterat bättre förmåga att säkerställa en väl fungerande verksamhet inom skola, vård och omsorg. Tidskriften Kvartal skriver klokt om att begreppet sysselsättning är dumt att fokusera på, fokus ska vara på självförsörjning. När fokuset är på självförsörjning kommer inte finansieringen av det offentliga vara något problem och kampen mot utanförskapsproblemen kan starta på allvar. I verklighetens Sverige är inte heller finansieringen huvudproblemet utan tillgången på kvalificerad personal är ett större problem. Kompetensförsörjningsproblemet leder också till att många kvalificerade blir utbrända vilket då spär på problemen med brist på kompetent personal.

"Sverige har sedan länge haft en bristande ekonomisk integration av utrikes födda, med såväl ett av Europas största sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda, som en betydande tidsskillnad mellan migrationstidpunkten och inträde på arbetsmarknaden. Men det räcker att jobba en timme i månaden för att räknas som sysselsatt. Därför är det viktigare att undersöka självförsörjning, skriver Johan Eklund, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och vd för Entreprenörskapsforum."

https://kvartal.se/artiklar/sjalvforsorjning-viktigare-an-sysselsattning/

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om hur det alltid är medelklassen som drabbas när politiken misslyckas med sina uppdrag att värna invånarnas bästa.

"Vem vill vara medelklass egentligen? Begreppet har något futtigt över sig, och ofta negativa konnotationer, beroende på vem man frågar. För en del är medelklassen de som bor i Stockholms innerstad och har progressiva politiska uppfattningar som de vill pracka på alla andra. Men det är bara en liten, liten del av den svenska medelklassen. Den stora majoriteten är snarare mer lik en vanlig radhusfamilj i Kungsbacka. Knappast någon ”PK-elit”."

"Medelklassen är inte heller ”de rika”, som Socialdemokraterna ofta vill låtsas som. Socialdemokraterna vill nämligen gärna se medelklassen som lite av en kassako. En stor grupp som är tillräckligt ekonomiskt resursstark för att generera stora skatteintäkter, men som inte har möjlighet att flytta pengarna utomlands, som den riktiga ekonomiska överklassen."

"Den senaste tiden har det kommit många skatteförslag från Socialdemokraterna som riktar sig mot den här gruppen."

"Och nu gäller det sparandet. Det ska bli högre skatt på den populära sparformen investeringssparkonton, ISK."

"Det kan vara rimligt att de som har mångmiljonbelopp på ISK beskattas mer. Problemet är att det inte lär sluta där. Finansminister Magdalena Anderssons arbetsgrupp vill att sparformen ”begränsas kraftigt”. Dagens industri har tagit del av olika scenarier från gruppen där tak på 100 000 kronor och 200 000 kronor diskuteras. Något som knappast räcker till en insats för en vanlig trea i Mölndal. Även om det blir ett högt tak finns risken att det – som med andra skatter – successivt blir mer och mer. För det grundläggande problem som Socialdemokraterna pekar på kommer inte att försvinna genom att höja skatterna på sparande eller bostäder."

"Den ojämlikhet som finns kan inte lösas med ekonomisk omfördelning. Den ekonomiska ojämlikheten är konsekvensen av sådant som dåliga skolresultat, bristande språkkunskaper och arbetslöshet. Inför dessa problem står S, efter sju år i regeringsställning, svarslösa."

https://www.gp.se/ledare/f%C3%B6r-socialdemokraterna-%C3%A4r-medelklassen-en-kassako-1.49093642 

Rikspolitiken fortsätter att vara ett tragiskt skådespel. Lööf fortsätter sin kamp om att försöka bli Sveriges första kvinnliga statsminister. L drabbas fortsatt av att partiet inte entydigt är ett liberalt men inte vänsterkramande alternativ. MP räddas nog tyvärr av taktik röster om det blir extraval. Lööf och Cs så kallade mitten finns inte. Sabuni har rätt när hon säger att C måste bekänna färg. Är C ett borgerligt parti och är beredda att söka ett regeringsunderlag utifrån det eller är man ett "mittenparti" som bidrar till ett ständigt skattehöjande regeringsunderlag på vänstersidan? I de två senaste opinionsmätningarna åker MP och L ur Sveriges riksdag. I ljuset av att MP och L går så dåligt, och att C ständigt annonserar i riksmedier, är det intressant att C ändå bara får runt 10 procent av väljarna bakom sig.

https://www.kantarsifo.se/rapporter-undersokningar/valjarbarometern

https://www.expressen.se/tv/politik/madestam-storre-chans-att-c-samarbetar-med-v-an-slapper-fram-sd/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar