lördag 12 juni 2021

Barnen och våra äldsta

Anständighet

Det sägs att ett samhälles anständighet definieras av hur våra barn och äldsta invånare har det. Att den lägsta levnadsnivån är på en anständig nivå. Jag håller med! Därför måste vi utveckla just vårt unika samhälle mycket klokare än under de senaste åren, åren efter 2011. 

Även om tiden alltid förändrar mycket måste vi ha pensionssystem som säkerställer att människor som varit aktiva delar av vårt samhälle under lång tid, och som tjänat samhället med värdefulla sysslor innan systemförändringar ändrat förutsättningarna, får rimliga pensioner. Det är ingen tvekan om att det främst berör många äldre kvinnor. Särskilt äldre kvinnor som lever ensamma efter tidigare långa relationer. Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om att vi måste säkerställa att våra äldsta som lever mycket ekonomiskt svårt får det bättre. Men väldigt många har det också bra, det är viktigt att inte glömma. Många kan ha en låg pension men samtidigt ha tillgångar värda miljoner. 

"Det är ett bra förslag. Kvinnor är i majoritet bland fattigpensionärerna. År 2019 hade den kvinnliga genomsnittspensionären 15 800 kronor att leva på före skatt enligt Pensionsmyndigheten. Motsvarande siffra för män är 22 900 kronor. Det beror till stor del på att kvinnor har en lägre pensionsgrundad inkomst genom livet."

"De reformer som skett av pensionssystemet de senaste decennierna har inte hjälpt kvinnorna. Tidigare grundades pensionen på de 15 mest inkomstbringande åren. I dag räknas hela arbetslivet in. Den så kallade änkepensionen har fasats ut."

"Men det kunde de inte veta, de kvinnor som fick barn på 1950- och 60-talen. De hade inte tillgång till förskola. De kunde knappast förutse den politiska och ideologiska utvecklingen 20-30 år senare, med expansiv välfärdsstat och höga skatter."

"Jämställdheten ser inte ut att förbättras avsevärt i framtiden, visar Pensionsmyndighetens analyser. En fjärdedel av kvinnorna jobbar deltid, mot en tiondel av männen. 61 procent av kvinnorna tar ut VAB, vård av sjukt barn, mot 39 procent av männen. Kvinnor tar ut 70 procent av föräldraledigheten, män 30 procent."

"Detta, i kombination med att arbete i offentlig sektor – där 73 procent av de anställda är kvinnor – leder till lägre lön, som leder till lägre pension."

https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-bl%C3%A5ste-staten-de-kvinnliga-fattigpension%C3%A4rerna-1.48218966

Anna Dahlberg, Expressen, skriver läsvärt om att debatten om pensionerna måste baseras på fakta och inte tyckanden och politiskt röstfiskeri. Det senare kommer vi sannolikt inte ifrån men det bidrar verkligen inte till ett hållbart samhällsbygge. Dahlberg lyfter tydligt fram att vi har gott om unga människor som idag lever på väldigt lite pengar. Inte minst tvingas många unga bo kvar hemma, om de får, på grund av brist på prisvärda möjligheter på bostadsmarknaden. Det viktigaste med Dahlbergs inlägg nedan är att det alltid är viktigt att hålla sig till fakta och att göra ordentliga analyser av de skillnader som beskrivs. Den verkliga verkligheten är ofta något helt annat än vad olika debattörer försöker beskriva. För mig är det viktigt att vi bygger vårt samhälle på ett sätt så att alla våra invånare kan leva på en anständig levnadsnivå.

"Det har gått troll i pensionsfrågan. Det spelar ingen roll hur fakta ser ut; bilden av pensionärerna som ett fattigt kollektiv, som får dryga ut kosten med kattmat mot slutet av månaden, har satt sig i offentligheten."

""Det svenska pensionssystemet är underfinansierat! Nej, det är en lögn. Tyvärr upprepas detta påstående ofta och av personer som borde veta bättre, exempelvis socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Sanningen är att pensionssystemet aldrig har varit så överfinansierat som i dag. Pengarna räcker gott och väl." 

"Pensionärerna får det allt sämre! Nej, det är fel. Köpkraften hos svenska pensionärer har tvärtom ökat. Dagens 66-åring har i snitt 72 000 kronor mer om året att röra sig med jämfört med en 66-åring för 12 år sedan. Pensionen stiger för varje årskull som går i pension, och enligt en färsk rapport från Alecta har dagens pensionärer i snitt en inkomst som motsvarar 75 procent av slutlönen. Ett skäl till det är att tjänstepensionerna har levererat långt över förväntan; ett annat att fler väljer att jobba även efter 65 år. Var fjärde svensk får till och med en högre inkomst som pensionär än under sin yrkesverksamma ålder."

""Fattigpensionärerna är samhällets mest utsatta! Nej, det stämmer inte. Visserligen finns det äldre som har väldigt lite pengar att röra sig med, men det är faktiskt vanligare att vara ekonomiskt utsatt när man inte är pensionär. Både i åldersgrupperna 20-29 år och 30-49 år är det en större andel som klassas som fattiga. Ofta var fattigpensionärerna fattigare före pensionen än efter, tack vare garantipensionen och bostadstillägget."

"Sverige har 300 000 fattigpensionärer, vilket är värst i Norden! Det beror helt på hur man räknar. Begreppet fattigpensionär är ett relativt mått som anger hur stor andel som har en disponibel inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet. Ju bättre det går för svenska löntagare desto fattigare framstår alltså pensionärerna. Och eftersom reallönerna har stigit kraftigt under 2000-talet har Sverige en större andel fattigpensionärer än exempelvis Norge och Danmark. Men om man i stället tittar på hur många pensionärer som lever i materiell fattigdom ligger Sverige tvärtom bäst till inom EU, enligt Pensionsmyndigheten. Mindre än en procent av de svenska pensionärerna har svårt att klara de nödvändigaste utgifterna, vilket ligger långt under EU-snittet på åtta procent."

"Det vore i så fall förödande. Om pensionsnivåerna blir en fråga för dagspolitiskt köpslående kommer den att dominera varenda valrörelse framöver och tas upp i varje ny budgetförhandling. Då har vi skapat en gökunge i finanserna som kommer att trycka undan andra viktiga behov, inte minst inom välfärden. Det vilar ett tungt ansvar på våra politiker att inte låta detta ske. Men även medierna har ett ansvar för att förmedla en korrekt bild av pensionsfrågan och ställa kritiska frågor, även i ett läge då alla partier tävlar om pensionärernas gunst."

"Det är hög tid att avliva myterna om Sveriges eländiga pensioner."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/myten-om-de-usla--pensionerna-ar-farlig/

Äldreomsorgen måste skötas med kvalité och värdighet. Det finns dåliga verksamheter som drivs både kommunalt och privat. Det är oacceptabelt. Kopplat till privata verksamheter som kraftigt brister i att leverera med kvalitet måste ekonomiskt straffas hårt. Det har jag tyckt och drivit inom Uppsalas äldreomsorg länge. Det är både rimligt ur invånarnas och de berörda äldres perspektiv och för att försvara privata leverantörers existens. Det är viktigt, av många skäl, att vi har konkurrens om att leverera tjänster kopplade till skattefinansierad äldreomsorg. Det ska driva på kvalitetsarbetet parallellt med att effektiviteten kan öka. Lär av USA, stenhårda böter när kvalitetsbristerna är stora är en bra metod för att säkra ett professionellt kvalitetsarbete. De allra flesta privata leverantörer inom äldreomsorgen levererar likvärdig eller bättre tjänster än kommuner. Nolltolerans mot stora kvalitetsbrister inom äldreomsorgen är viktigt! Självklart är stora brister som beskrivs i nedan länkar helt oacceptabla. Hur vi behandlar våra äldsta och svaga definierar anständigheten i vårt unika samhälle. 

https://www.expressen.se/nyheter/attendo-personalens-larm-om-skracken-pa-boendet-jag-skams/

https://www.expressen.se/ledare/misaren-pa-aldreboendet-borde-hemsoka-borgarna/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar