Utan konkurrenskraftig elförsörjning inget generellt välstånd
Vad är viktigast av allt för ett välståndsbygge? Jag säger energiförsörjning, energiförsörjning och åter energiförsörjning. Den som klarar av att förse sitt samhälle med billig energiförsörjning av kvalitet blir mest framgångsrik. När jag i detta sammanhang talar om energi inkluderar jag oss människor och matförsörjning i det begreppet. Det är motiverade, hårt arbetande och kreativa människor i kombination med god tillgång till billig övrig energiförsörjning som skapar ett högt generellt välstånd. Inte minst i Sverige finns gott om motiverade, hårt arbetande och kreativa människor. Att vi lyckas säkerställa god tillgång till fossilfri och billig energi till våra bostäder, verksamhetslokaler, datorer och fordon är dock ingen självklarhet. Inte minst i ljuset av att elektrifieringen av våra samhällen kräver tillgång till kritiska metaller som till exempel kobolt. Vet du i vilka länder dessa kritiska metaller framförallt finns?
https://sverigesradio.se/artikel/7232059
https://www.sgu.se/mineralnaring/kritiska-ravaror/kobolt/
Olja har länge varit den energikälla som försett stora delar av världen med billig energiförsörjning. Även om amerikanerna hittat skifferolja anses ändå oljan närma sig peak som billigt energislag och dessutom är de flesta länder överens om att oljan är mycket dålig för vår miljö och vår klimatutveckling på jorden. Hur billig är då elförsörjningen om vi bortser från den nödvändiga tillgången till dess beroende av kritiska metaller? Bifogat kan du se hur kraftigt elpriserna ökat de senaste två åren, och det är under en pandemitid!
Karin Pihl, GP, skriver en viktig och läsvärd artikel om svensk elförsörjning nedan.
"Med temperaturer på över 20 grader och sol är det få som tänker på elbrist. De flesta har nog vid det här laget glömt bort hur kallt det var i mitten av februari, då temperaturen kröp neråt 15 minusgrader i Göteborg, och hur elräkningen rörde sig åt motsatt håll. Men förr än man anar blir det vinter igen. Och det kan bli dyra elräkningar även kommande vinter."
"Varje år på försommaren publicerar Svenska kraftnät en rapport som analyserar den gångna vinterns och kommande vinters effektbalans, alltså balansen mellan hur mycket el som produceras och förbrukas. Den kommande vintern spår det statliga affärsverket att underskottet under topplasttimmen, den timme då elförbrukningen är som högst, kommer att ligga på 1 600 MW (megawatt). Det är ungefär samma nivå som förra vintern."
"Effektbristen kommer troligen att förvärras i framtiden, varnar Svenska Kraftnät. Anledningen till detta är att vindkraften upptar en allt större del av den totala energimixen. Vindkraft är ett utmärkt komplement i den klassiska svenska elproduktionen som i Sverige består av vattenkraft och kärnkraft, men vindkraft är till sin natur inte planerbar."
"Den kommande vintern uppskattar Svenska Kraftnät att vindkraftens tillgänglighet, alltså hur stor del av tiden som vindkraften verkligen producerar el, kommer att ligga på nio procent under topplasttimmen, men hur det blir i praktiken beror på vädret. Vindkraftens möjlighet att producera el är generellt sett högre på vintern. Men de dagar då det är riktigt kallt – då vi behöver som mest el – blir tillgängligheten lägre då det ofta är vindstilla. Tillgängligheten för vattenkraft ligger på 82 procent och för kärnkraft på 90 procent."
"Nu varnar Svenska Kraftnät för att det kan bli svårare att lösa effektbristen genom import. Orsaken är att mängden vindkraft av den totala elproduktionen ökar även i våra grannländer. Och intresset för vindkraft ser inte ut att avta. Både Polen och Danmark satsar storskaligt på vindkraft till havs."
"Det finns en nästan rousseauiansk inställning, inte minst i Miljöpartiet, att det är bra och lite fint att behöva hantera elbrist. Att det finns en charm i att tända en brasa och dra på sig raggsockor i stället för att vrida upp elementet. I verkligheten får dock den svenska effektbristen under vinterhalvårets kallaste period negativa konsekvenser på klimat och samhällsekonomi."
"Sverige är fortfarande ett industriland. Industrin kräver energi till rimliga priser. Det är tydligt inte minst i Skåne där företag tvingats flytta verksamhet från Sverige till länder som Estland och Ungern eftersom elpriserna ibland varit för höga."
"Utan billig el, sämre tillväxt. Sämre tillväxt leder till färre jobb och sämre välfärd. Att säkra effektbalansen handlar om mycket mer än bara energipolitik."
I sommar kan vi tydligen få uppleva en elkris. Om den inträffar lär många börja förstå hur sårbart vårt samhälle idag är. Och hur beroende vi är av elförsörjning även under sommartider. Vissa definierar redan idag Sverige som i en kristid då elpriserna de senaste åren kraftigt ökat. Kan en orsak till det vara alla dataparker som utländska företag placerat i Sverige? Det är viktigt att förstå att vår extremt viktiga exportindustri är beroende av god tillgång till billig energi. Utan en fortsatt stark svensk exportindustri är definitivt det generella välståndet i Sverige ett historiskt faktum. Med andra ord är det av central betydelse att vi säkerställer framtida tillgång till billig energiförsörjning. Även kopplat till denna viktiga fråga är det viktigt att syna hur de olika politiska partierna vill säkra tillgången till denna så viktiga sakfråga.
https://www.tn.se/naringsliv/expert-om-elkrisen-darfor-vantar-panikatgarder-i-sommar/
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Export-och-import-over-tid/
Och nu har all energi gått ur Lööfs drömmar om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Vare sig S eller V kommer att stödja det. Och hon har på kort tid gått från att vara joker och politisk kungamakare till irrelevant med Svarte Petter i handen.
https://www.di.se/ledare/mittens-rike-faller/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar