tisdag 30 mars 2021

Socialism eller en ansvarsfull marknadsekonomi

Sveriges demokratiska system behöver reformeras

Det råder ingen tvekan om att svensk demokrati behöver reformeras och att invånarnas inflytande måste stärkas både inom lokalpolitiken och rikspolitiken. "Bara" faktumet att vi endast är planerade att få göra våra demokratiska röster ordentligt hörda vart fjärde år är uttryck för ett stort demokratiskt underskott. För Utvecklingspartiet demokraterna är det självklart att demokratin måste stärkas och invånarinflytandet över samhällsutvecklingen öka. Det är min övertygelse att det både stärker vårt enskilda engagemang för vår gemensamma välfärd och vår globala konkurrenskraft. Inte minst röran inom politiken vittnar om att en stärkt möjlighet för invånarna att tycka till också hjälper oss att snabbare lösa de viktigaste problemen kopplade till sakfrågor. 

Det är mycket tyckande om Liberalerna och deras pågående internpolitiska cirkus. Adam Cwejman delar min syn om att det är korkat att tycka att Liberalerna inte kan spela en sakpolitisk roll kopplat till en regering som inte styrs av Socialdemokrater. Självklart kan de det om de överlever i Sveriges riksdag.

"Liberalernas politik har inte förändrats från en dag till en annan, som vissa av beslutets kritiker tycks tro. Går man in i ett borgerligt samarbete så gör man det med vissa politiska målsättningar. Vissa frågor kan man tänka sig att kompromissa om, andra inte. Så är det för alla partier i samtliga politiska förhandlingar."

"Söndagens omröstning var inte ett avgörande i frågan om partiets "själ" eller ideologiska fundament. Det var en öppning som gör det möjligt för Sverige att få en borgerlig regering efter valet 2022. Och det är inte så lite. Förhoppningsvis återfår nu Liberalerna väljarförtroendet som gick förlorat när de gjorde sig till ett stödparti för Socialdemokraterna."

"Dagspolitiken har effektfullt flyttats åt sidan. Alla brister, nödvändiga konflikter och framtidsfrågor har satts på paus. Svensk politik har nu i tio år mer och mer handlat om Sverigedemokraterna. Får Socialdemokraterna som de vill kommer de fortsätta på det viset ännu ett tag till."

"Det är inte svensk demokrati som står på spel, som Stefan Löfven försöker få oss att tro, utan den socialdemokratiska regeringsmakten. Löfven tror inte på allvar att Sverige kommer bli som Ungern efter valet 2022. Det han egentligen är rädd för är att Liberalernas vägval innebär slutet för hans regering."

https://www.gp.se/ledare/det-%C3%A4r-socialdemokraternas-makt-inte-demokratin-som-st%C3%A5r-p%C3%A5-spel-1.43843452

Den som vill ha mer av naivism och socialism kan rösta åt vänster. Där finns nu V, MP, S och C. Den som vill ha mer av borgerligt inriktad politik röstar åt höger. Om Moderaterna lyckas göra en ny variant av avtal med SD för att ha en chans till makten återstår att se. Alternativet till att vänstern får fortsätta att ha stort inflytande över mycket viktiga sakfrågor bygger på att Moderaterna lyckas med ett sådant avtal som kan accepteras av dem själva, SD och andra partier som krävs för att Moderaterna ska kunna ta över Rosenbad. Min analys är att SDs väljare nationellt till över 60 procent är missnöjesväljare. När de känner sig trygga med att andra partier ordentligt tar i de frågor som de tycker misskötts de senaste plus tio åren kommer de sannolikt gå till de partierna. De partierna kan vara helt nya partier som är moderna och som erbjuder en politik som åter gör Sverige till ett framgångsrikt generellt välståndsland.

Det är riktigt underhållande att ta del av Liberalernas självskadebeteende. Partiet har gjort rätt vägval men självskadebeteendet samt C och S makt attacker till stöd för den minoritet som förlorade den senaste falangstriden fortsätter göra det mycket svårt för Sabuni att vända Ls opinionsläge. 

Det är alltid svårt för oss pragmatiker att ha att göra med fanatiker. Annorlunda uttryckt svårt för oss att ha att göra med människor som hanterar sina mentala problem genom att vara helt för eller helt emot i en värld som är komplexare än så. Ta till exempel våra två supermakter, USA och Kina, är de bara bra eller bara dåliga? Vi pragmatiker och världserfarna vet att den frågan kan beskrivas som "svart eller vit". Det gäller att klara av att hålla flera parallella tankar i huvudet.

När fanatikerna anser att ”SD inte kommer att sälja sig billigt” är det intressanta propagandautspel. Vad innebär det? Vilka sakpolitiska uppoffringar talar vi om för att en M ledd regering ska få stöd av SD? Vi får se när M presenterar sin eventuella överenskommelse med SD. Vilka frågor är så hemska som sannolikt är ett SD villkor för stöd? 
1) En kraftigt mer restriktiv migrationspolitik. Inte ett problem, det har M äntligen insett är viktigt. Det är min övertygelse att Socialdemokraterna delar den synen men på grund av beroendet av V, MP och C inte kan göra det som borde göras.
2) En smartare energiförsörjningspolitik. Det är i linje med Ms önskemål. 
3) Ett tryggare samhälle. M vill också stärka rättssystemet kraftigare och mer trovärdigt än vänsterkanten. 
4) Ett förändrat uppdrag för Public service. Det har M alltid tyckt men inte så mycket och så som SD önskar. Vi har dock sett M och KD positionera sig här på sätt som sannolikt är kopplade till pågående förhandlingar. 
5) Motverka socialism. Det är kanske inte förvånande för många att det är i linje med vad M tycker.

Låt oss anta att ovan, i kombination med att SD får delta i Ms budgetarbete, är ”tillräckligt” för att SD ska stötta en statsministerkandidat från M, är det ”dyrt”? Som vanligt är det viktigt att försöka förstå vad som driver olika debattörer att tycka som de gör. Källkritik är alltid viktigt. Även i förhållande till vad jag tycker. Tänka sig att även jag råkar ut för påhopp om att vara ”springpojke” eller ”nyttig idiot” för hemska krafter. Det stämmer inte men jag tycker det är bra att maktpersoner utmanas om det finns minsta misstanke om att det finns lojalitetsproblem. 

Sakpolitiskt finns det idag en stor skillnad mellan vänsterkanten och högerkanten om vad som är möjliga förändringar kopplat till ovan fem sakpolitiska "frågor". Det är bland annat vad jag hört Sabuni säga gång efter gång efter gång. De som tycker att de frågorna har stor betydelse för hur det svenska samhället utvecklas tycker att en majoritet av Liberalernas företrädare tänker klokt. 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dlebGB/det-har-innebar-sabunis-seger-for-svensk-politik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar