söndag 7 mars 2021

En offentlig regionorganisation räcker

Kommunförbund och statligt ansvar

Bla, bla, bla och bla..... Det ligger i människans natur att vilja framställa det man gör som viktigt. Inget konstigt med det. De flesta av oss strävar efter en meningsfull tillvaro. Samtidigt är inte det samma sak som att det man gör är rätt saker. Och framförallt är det inte säkert att man gör det man ska på rätt sätt. Den politiskt styrda region Uppsala är ett utmärkt exempel på att politiken både ägnar sig åt fel saker och att de gör många saker fel. Och varför ska Sverige delas in i kommunala regioner när vi redan har statliga län/regioner? 

I ljuset av att vi nu har EU som kraftigt styr Sveriges riksdag behöver svensk offentlig verksamhet reformeras. Sverige är statligt uppdelat i 21 län. Sveriges riksdagsledamöter väljs in utifrån länstillhörighet. Sverige har många fler riksparlamentariker än andra länder. Alla förutom heltidsarvoderade regionpolitiker och lata rikspolitiker inser att den nyligen inrättade politiska regionindelningen kan avvecklas. Om vi ska ha kvar 349 riksdagsledamöter kan de självklart få ett tydligt länsansvar för specialistsjukvård och kommunövergripande kollektivtrafik. Kommunerna ska ha ansvar för primärvården. Möjligen kan vissa länsgränsdragningar behöva justeras. Kanske ska 21 istället bli 19. För oss invånare är jag övertygad om att det skulle bli mycket bättre än nu. Och vill vi som kommuner gå samman för att lösa uppgifter, eller öka förhandlingskraften mot staten, kan vi alltid göra det i kommunförbund. Självklart bottnar mitt ställningstagande också i att vi invånare måste få delta i regelbundna rådgivande folkomröstningar framöver.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Ditt-lan-i-siffror/Uppsala-lan?compare=1

https://skr.se/tjanster/kommunerochregioner/regionerlista.1247.html

Gunnar Wetterberg beskriver väl i nedan artikel hur Sveriges riksdagspartier kraftigt professionaliserats, på ett enligt mig destruktivt sätt sedan 1970-talet. Regionkonstruktionen är en del av denna organisatoriska elefhantiasis. Personligen anser jag att det är enkelt att argumentera mot denna parallella regionstruktur. Den driver kostnader, skapar onödiga logistikproblem och frivilliga flexiblare kommunförbund är mycket bättre. Det är hög tid att sätta stopp för denna utveckling. 

Vi skördar den draksådd som såddes i början av 1970-talet, när partierna välsignade sig själva med partistöd, politiska sekreterare och sakkunnigtjänster.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/de-broilers-som-styr-sverige-behover-livserfarna-kolleger/

Tills vi blir av med två regionindelningar av Sverige, statens län och kommunernas regionindelningar, ska regionerna fokusera på sjukvård och kollektivtrafik, inget annat! I region Uppsala kan de inte ens säkerställa att de är en utmärkt arbetsgivare för vårdpersonalen och att vårdköerna är bland de längsta i landet. Varför ska vi ha särskilda politiker som ansvarar för sjukvård och kollektivtrafik om de inte kan se till så att vi för alla skatter och avgifter får bra kvalitet av just dessa tjänster? Vad är bra kvalitet inom sjukvården? Det viktigaste är faktiskt tillgänglighet, det vill säga att vi får snabba och bra vårdinsatser när vi behöver dem. Låååånga köer är inte god kvalitet och exemplifierar dålig produktivitet i verksamheten. 

https://skr.se/halsasjukvard/kunskapsstodvardochbehandling/tillganglighetivardenvardgarantin.889.html

"Ett område som strategin tar fasta på är universitetens roll att än mer aktivt arbeta tillsammans kring innovationer som kan driva på utveckling och tillväxt. Vi är mycket starka på energi- och miljöområdet, gröna näringar, tech-branschen, samt life science och banden mellan dessa områden och akademin behöver stärkas.  En nära samverkan mellan Arbetsförmedlingen, kommuner, näringsliv och civilsamhället är central för återhämtningen efter pandemin. Länets kompetensförsörjningsstrategi är en viktig del men det är angeläget att insatser kopplade till arbetsmarknad, kompetensförsörjning och näringsliv samordnas och integreras än mer."

"För ett gott liv är den egna hälsan a och o. Vi ska stärka förutsättningar för förbättrad fysisk och psykisk hälsa bland barn och unga, men också på att förändra vårdstrukturen i länet. Vård närmare befolkningen och större fokus på förebyggande insatser är viktiga delar i arbetet. Exempel på den nya strukturen är närmottagningar, hälsocentraler och vårdcentrum samt olika digitala lösningar."

"För att det ska vara möjligt att bo och verka i hela länet behöver det finnas en tillgänglig kollektivtrafik och digital infrastruktur i alla kommuner. Arbetet med att stödja utbyggnad av bredband och ett bättre service- och kulturutbud kommer därför att fortsätta."

https://unt.se/asikt/debatt/artikel/sa-ska-uppsala-lan-fortsatta-att-utvecklas/rm6nn18j



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar