måndag 1 juni 2020

Spelgalen

Oklok reglering
Med all rätt växlade regeringen genom Shekarabi upp tonläget mot spelbolagen på Internet som kraftigt bidrar till spelmissbruk bland många svenskar. Men vad hände? Mycket ord men allt för få kännbara begränsningar av deras allt för aggressiva marknadsföring.

Samtidigt som regeringen lamt hanterat spelfrågor i praktiken driver de nu spelleverantörerna tillbaka  till öar med fördelaktigare villkor. Till exempel Malta. Om alternativet inte är att kunna förbjuda spelföretag att vara aktiva i Sverige innebär bara regeringens okloka åtgärder att stora skatteintäkter uteblir i Sverige samt att redan hårt drabbade svenska mediebolag tappar stora annonsintäkter. Även om annonseringen är en del av problemen. Tänk att det ska vara så svårt att hitta bra avvägda lösningar när man har så enorma resurser till sitt förfogande.

”Men reaktionerna från spelbranschen har varit hårda – med varningar om att de föreslagna åtgärderna snarare än att skydda konsumenterna kommer leda till att allt fler söker sig till illegala spelsajter, där otryggheten för spelarna är betydligt större. Bolagen har även anklagat Ardalan Shekarabi och regeringen för att sakna faktaunderlag för flera av sina påståenden, bland annat om att problemspelandet ska ha ökat till följd av den stundande krisen.”
https://www.expressen.se/sport/tips-och-odds/spelet-bakom-shekarabis-kritiserade-atgardspaket/
Dagens besvikelse
Brottsbekämpningen mot grövre brottslighet. På Agenda igår framkom det tydligt att den grova brottsligheten inte bekämpas tillräckligt framgångsrikt. Pengarna måste effektivare beslagtas. Och brottssamarbetet med utländska brottslingar måste också bättre bekämpas. Paulina Neuding skriver läsvärt om de allt vanliga brotten mot våra äldsta invånare. Många av dessa kriminella kommer österifrån.

”Få frågor som rör brott, straff och moral borde ha större prioritet. Ligorna som riktar in sig på våra äldre är i regel organiserade, hänsynslösa och skapar stor stress och oro bland en redan utsatt del av befolkningen.”
”Äldre utsätts i situationer där de känner tillit: Man ringer och utger sig för att vara barnbarn i behov av pengar. Man går hem till en människa som ser dåligt och låtsas vara sonen eller dottern. Man klär ut sig till polis eller vårdpersonal. Man ringer på dörren med blommor i famnen och säger sig vara blombud. Man låtsas vara i en utsatt situation och ber om att få låna telefon eller dricka ett glas vatten. Inte sällan används våld. Ligorna hittade också tidigt nya sätt att utnyttja äldres särskilda utsatthet under Coronakrisen. Bedragare har dykt upp hemma hos människor utklädda i full skyddsutrustning och påstått att man är där för att göra Coronatest. Andra erbjuder sig att handla för den äldre, i syfte att komma åt kontokort och Bank-ID.”
https://www.gp.se/ledare/brotten-mot-äldre-kan-stoppas-vid-gränsen-1.28588098

Dagens stjärna
Gunnar Wetterberg, krönikör i Expressen. Kanske är det bara genom spel, idrott och företagande som de som inte fötts privilegierat kan göra klassresor? En sak är helt klart, klasssamhället blir återigen allt tydligare i Sverige. De rika blir allt rikare. De fattigare allt fattigare. Och medelklassen allt mer skuldtyngda.

”Dagens politiska och byråkratiska elit föredrar att se sig själv som ”vanligt folk” - då kan den ordna system som bra för de egna barnen utan dåligt samvete, vare sig det gäller skolköer eller glassiga praktikjobb.”

”På sin tid undersökte maktutredningen hur samhällets eliter var sammansatta. I näringslivet dominerade de som kom ur överklassen eller den övre medelklassen, men rekryteringen till den politiska eliten var förbluffande bred, mer lik befolkningens sammansättning än i många andra länder. Byråkratin låg någonstans däremellan. Hur ser det ut i dag, och vart är vi på väg?”
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/ska-inte-arbetarungar-kunna-bli-diplomater-ann-linde/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar