fredag 5 juni 2020

Galen tid

När kommer den stora städar- och förändrartiden?
Världens riksbanker fortsätter att ösa ut billiga pengar till allt mer skuldtyngda länder och många börser är trots alla stora kriser redan påväg mot all time high på börserna. Ursäkta språket men ”vad fan händer?”. Det finansiella systemet har fullständigt spårat ur. Och trots alla billiga pengar som blir östa ut på marknaden för att stimulera i kris, och försöka hålla upp investeringar och konsumtion, har vi nu deflation. Det är sjukt. Så var tar inflationen vägen? Förr fanns den framförallt inom bostads- och fastigheter som upplevt en vansinnig prisutveckling. Nu finns den främst på aktiemarknaden där placerare måste vikta sina innehav enligt beslutade algoritmer och placerings policys. Idag säger jag att fastighetsmarknadens inflationsekonomi nått taket. Nu är inflationens”kudden” den spekulativa börsen. Den är spekulativ, tro aldrig något annat. Värderingen av många bolag är på nivåer som är helt orimliga sett till deras intjäningsförmåga och tillväxtpotential. Möjligheten för bolag att köpa tillbaka aktier bidrar starkt till att inflatera kurserna, särskilt syns det på den amerikanska börserna. Parametrarna kopplade till en aktievärdering är många. Möjligheterna att gå snett är många. Precis som med hästtävlingar kan den som noga följer tidigare prestationer, tränarkvalité, kuskkvalité, konkurrenterna och så vidare bidra till bättre än sämre aktieplaceringar. Samtidigt visar forskning att en rimligt planerande vanlig placerare inte gör ett sämre jobb än ett proffs. Men visst, alla orkar inte klippa sina egna naglar utan går till en proffsklippare. Bra, det skapar jobb. Inom finansvärlden mycket välbetalda jobb. En sak är säker, det är inte substansvärderingar som längre styr värderingarna på aktiemarknaden.
https://www.soderbergpartners.se/newsroom/blogg/hur-ska-man-se-pa-dagens-vardering-av-borsen/
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/03/30/lundgren-dagens-varderingar-ar-irrelevanta.html

Vissa människor gillar när det är lätt och pengarna enkelt strömmar in. Jag gillar motstånd och presterar bäst när det är svårt. Och när inte vackra ord upplevs lösa problem. Nu är tid för att städa, effektivisera och ordentligt nytänkande. Bara så kan vi ställa om för att vårt samhälle ska vara framgångsrikt i framtiden. Tyvärr lyser ledarskapet för att åstadkomma det som krävs för att just vårt folk ska gå en attraktiv framtid till mötes med sin frånvaro. En atttraktiv tid för hela vårt folk. Och du som läser det här och vill spinna på den avgränsningen, ja, varje demokratiskt vald församling i världen har ett avgränsat geografiskt huvudansvar. Så är det. Väldigt många med uppdrag åt folket verkar ha glömt det. Vi lever i envis där stora geopolitiska förändringar sker. Vi lever i en tid där teknikutvecklingen inom många områden snabbt kommer att förändra våra verkligheter. Spännande tider! Svåra tider! Krävande tider.

I tider som dessa är det särskilt värdefullt att ett samhälle har väl fungerande innovationssystem. Det har Uppsala. Det skapar goda förutsättningar för att just vårt närsamhälle ska kunna navigera framgångsrikt i denna omställningstid. Det är mycket viktigt att den statliga utredning som nu pågår om statens innovationssatsningar inte förstör den modell som bevisligen är framgångsrik i Uppsala. Det borde vara självklart att man lär av dem som lyckats och använder det som modell för övriga delar av det svenska samhället. Det är tyvärr inte en självklarhet att statens utredare om innovationsbolagen förstår det.
https://www.holding.uu.se/

Dagens besvikelse
Ansvarslösheten bland svenska välersatta politiker. Jag hoppas verkligen att Uppsalabor och andra väljare röstar fram mycket mer ansvarsfulla politiker i valen år 2022. Linda Jerneck skriver läsvärt om den oacceptabla ansvarslösheten som i allt för stor utsträckning råder inom dagens politik.

”Ingen visste egentligen vad de beslutade om. De var blott tjänstemännens lekbollar. Det låter nästan som att de tycker att läsa, och granska, tjänstemännens förslag inte ingår i politikeruppdraget?  I Region Stockholm tjänar heltidspolitikerna mellan 111 000 och 125 000 kronor i månaden, beroende på hur länge de har suttit. Det är 80 respektive 90 procent av en ministerlön. Även i Skåne och Västra Götaland når toppolitikerna runt 100 000 kronor i månadslön. Ursäkta om jag låter Östlingsk, men vad f-n får vi för pengarna? Ett knapptryckarkompani med ansvarsfobi?”
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/ett-knapptryckarkompani-som-avskyr-att-ta-ansvar/

Dagens stjärna
Håkan Boström, GP. Nej, USA är idag inget föredöme för de europeiska samhällen som vill fortsätta att vara välmående i många kommande generationer. Hur blev det så illa. Att de är övertydliga med att de sätter sina egna intressen först är intressant. Det ska alla enskilda samhällens företrädare göra. Men polariseringen bbn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar